Leidse raad verdeelt een miljoen

Het duurde bijna tot 1.00 uur vannacht, maar toen was de Leidse gemeenteraad er eindelijk uit. Van de ruim 15 miljoen die de gemeente vorig jaar overhield, mocht de gemeenteraad één miljoen zelf uitgeven aan allerlei leuke dingen voor de stad. In de afgelopen weken kwamen vrijwel alle fracties met verlanglijstjes. In totaal voor zo’n vier miljoen euro. Daaruit moest nu gekozen worden en dat bleek nog niet mee te vallen. D66 had ingezet op één onderwerp en wilde het hele bedrag bestemmen voor het opknappen van speeltuinen. Deze voldoen door strengere regels uit Brussel niet meer aan alle veiligheidseisen.

Het miljoen krijgen de speeltuinen niet, maar ze krijgen wel de grootste hap uit de eurotaart; 370.000 euro. Dat had eigenlijk vier ton moeten zijn, zo hadden de collegepartijen onderling al afgesproken, maar door een ‘stemfoutje’ van de PvdA ging dat mis en bleef er uiteindelijk 30.000 euro minder over voor de speeltuinen. Dat geld gaat nu naar De Schuilplaats. Een particulier initiatief waar dak- en thuislozen en verslaafden twee keer per week een maaltijd krijgen. Met het extra geld kan voorlopig niet twee, maar drie keer per week een maaltijd worden aangeboden.

Andere gelukkigen zijn de lokale omroep Holland Centraal die eind van de maand gedwongen moet verhuizen, nadat RTV West eind vorig jaar de deur van de Leidse studio dichttrok. Holland Centraal deelde die ruimte met West en kan de huur niet langer alleen opbrengen. In het nieuwe pand aan de Kloosterpoort worden de studio’s opnieuw ingericht. Daarvoor stelde de raad op voorstel van de VVD 30.000 euro beschikbaar. Eenzelfde bedrag mag de omroep besteden aan het inrichten van een tv-studio.

Jongeren in Leiden Zuid-West krijgen 50.000 euro voor de inrichting van een eigen ruimte. Een voorstel van die strekking werd ingediend door de PvdA en kreeg raadsbrede steun. Eerder dit jaar hadden ze daar in een brief aan het college om gevraagd en dankzij de meevaller krijgen ze boter bij de vis. Ze moeten de ruimte wel zelf inrichten en isolatie aanbrengen om overlast te voorkomen. Als er geld overblijft, kunnen ook jongeren in andere delen van de stad een bijdrage krijgen.

Ook de Stichting TEGEN-BEELD, bekend van de muurgedichten, ziet een oude wens in vervulling gaan. Nu de serie van ruim 100 gedichten is afgerond, komt het onderhoud ervan om de hoek kijken. Daarvoor krijgt TEGEN-BEELD nu 50.000 euro.

Voor openbaar groen trekt de raad éénmalig 250.000 euro extra uit. Daarmee kan op zo’n 25 locaties de aanleg of verfraaiing van groen worden gerealiseerd. 150.000 Euro gaat naar de gesubsidieerde arbeid, waardoor mensen die in zo’n baan werken langer aan de slag kunnen blijven.

GroenLinks hield een pleidooi voor een reclamecampagne, waarin minima worden gewezen op de mogelijkheden die de gemeente heeft voor diverse bijdragen. De doelgroep maakt zó weinig gebruik van die mogelijkheden dat de gemeente het geld dat ervoor beschikbaar is, zelfs niet opkrijgt. Een campagne van 50.000 euro moet daar verandering in gaan brengen.

30.000 Euro gaat naar stadsgesprekken. De afgelopen maanden heeft de gemeente vier van dergelijke gesprekken georganiseerd en dat smaakt naar meer.

Leiden schuilplaats


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×