Pvda tegen linkse lijstverbinding

3

De Pvda gaat niet in op het verzoek dat GroenLinks vorige week deed om een lijstverbinding te vormen tussen GroenLinks, de Pvda en de SP. De Pvda sluit een linkse samenwerking niet uit, maar pas als de verkiezingsuitslag daar aanleiding toe geeft. “De Pvda streeft naar een college met een breed draagvlak bij de Leidenaren. Een lijstverbinding met andere partijen past daar niet bij,” aldus Pvda-voorzitter Marleen Damen.

Damen: “De PvdA wil de kiezer nog wat te kiezen geven en de verkiezingsuitslag afwachten. We streven naar een college met een breed draagvlak bij de Leidenaren. Dat we een eigen koers willen varen betekent overigens niet we linkse samenwerking uitsluiten. Een linkse coalitie behoort tot de mogelijkheden, als blijkt dat een links college op brede steun van de Leidse kiezers kan rekenen.

Delen

3 reacties

 1. Gemiste kans, na de eerdere bange reactie van Wouter Bos landelijk al, durft Leiden natuurlijk niet achter te blijven.

  PVDA durft geen stelling te nemen en een degelijk goed links / progressief alternatief voor te staan: dat zou progressieve kiezers extra aantrekken. PVDA is een angsthaas, niet alleen landelijk, maar nu ook in Leiden.

  Mijn stem gaat nu nooit meer naar de PVDA: zij durven niet progressief te zijn, maar houden de kiezers aan het lijntje. Nou, ik knip het lijntje door en stem op GL. Dan maar link(s) stemmen om uit de buurt van het CDA te blijven. Ook in 2007.  

 2. Marije van den Berg op

  Ik zou het nou zo sterk vinden om aan te geven om welke redenen precies je voor welke partij stemt. Iets vaags als ‘progressief’ zegt mij eigenlijk erg weinig, behalve dan dat ik bij het tegendeel ‘conservatief’ een beetje een muf gevoel krijg en dus maar voor progressief kies. 

  De Partij van de Arbeid staat voor een sterke en sociale stad, zonder tweedeling. Sterk én sociaal. Dat plaatst ons in het midden. En in het midden van de samenleving. Lokale samenwerking met welke partij dan ook sluiten wij dus op voorhand niet uit, en ook niet nu wij de verschillende verkiezingsprogramma’s hebben gezien. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat met een heel sterke Partij van de Arbeid die sterke en sociale stad er linksom of rechtsom kan komen. Leiden staat in de top drie van steden in Nederland die goed voor armen zorgt. Ondanks de samenwerking met de VVD, of dankzij GroenLinks? Nee. Doordat Leidenaars inzien dat het niet óf óf is, maar én. Sterk én sociaal.

  En met wie de PvdA straks compromissen moet sluiten, laten wij daarom graag aan de kiezer over. Dat is niet angst, dat is gewoon hoe democratie hoort te werken.

  Stem daarom liefst niet strategisch, maar met hoofd en verstand. En kies voor een sociaaldemocratische partij. Voor één stad, zonder tweedeling.

 3. Paul, het CDA zit helemaal niet in het college in Leiden. Dat bestaat nl. al sinds mensenheugenis uit PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. Het CDA zit in de oppositierol, en is daardoor – lokaal althans – geen onsympathieke partij.

  De coalitie-partijen zitten al zo lang samen dat ze zijn versmolten en vergroeid, en volgens veel Leidenaren drukken ze op die terreinen waarover ze het eens zijn – de bekende prestigeprojecten - hun besluiten gewoon door. Wie strategisch wil stemmen om straks nieuwe geluiden te kunnen horen, stemme in ieder geval niet op één van de grote vier!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline