Veel aanhang voor nieuwe partijen

16

Bijna een vijfde van de bezoekers van Sleutelstad.nl die de afgelopen dagen meededen aan de poll, waarin het bestaansrecht wordt gepeild van de drie nieuwe politieke partijen die in maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Leiden, geeft aan op een van deze partijen te zullen gaan stemmen. Hoe betrouwbaar de peiling is zal op 7 maart moeten blijken, maar wel is duidelijk dat veel Leidenaren sympathiek staan tegenover de nieuwe initiatieven. Dat geldt overigens niet voor burgemeester Lenferink die zich tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente, gisteravond in de Pieterskerk, uitsprak tegen een verdere versnippering binnen de Leidse gemeentepolitiek.

Delen

16 reacties

 1. Lenferink heeft helemaal gelijk. Dit soort initiatieven zijn de nekslag voor de echte politiek. Alle vriendjes en vriendinnetjes, buren en kennissen, stemmen nu op zo’n partij, vooral in de peilingen, omdat politiek blijkbaar ook gezellig is, of moet zijn.

  Maar het is een rampzalige ontwikkeling. Zelfs links kan of wil niet eens samenwerken, hoe moet dat met nog meer snippers?

  Wat een verspilling, ook van ons belastinggeld. Allemaal gaan ze het wiel uitvinden, terwijl al die krachten – want er zullen heus wel getalenteerden bij zitten – beter in een bestaande partij kunnen gaan werken.

  Dit lijkt te veel op uit de hand gelopen hobbyisme. Niet doelmatig, a-politiek.

 2. StadsBelang Leiden op

  Als we met de bestaande partijen gaan samen werken komen we op onverkiesbare plekken en komen onze stemmen weer bij die partijen terecht blijft alles weer bij het oude, en het wiel hebben we allang uitgevonden , er zitten 3 personen uit de politiek bij ons, dus van hobbyisme is geen sprake, we laten onze stad niet teloor gaan door de Rijn Gouwe (over hobbyisme gesproken)ik durf te wedden als we allemaal bij elkaar kruipen worden wij een machtige partij waar rekening mee gehouden moet worden.

 3. Juist: onverkiesbare plekken. Als dat zo is, deugen de ideeën dus niet, leven niet bij de andere partijleden, dus ook niet bij de kiezers. Weet je gelijk hoe onzinnig sommige ideeën zijn.

  De Rijn Gouwe is een prachtig initiatief, laat dat vooral doorgaan. In veel steden gaat dat al heel lang prima, zelfs met weinig ruimte voor fietsers.

  Ja, allemaal bij elkaar kruipen, dat is goed: maar dat moet ik nog zien, voorlopig gaat de versnippering door en wordt Leiden geteisterd door allerlei stadspartijtjes, die helemaal geen grote partij achter zich hebben, waardoor ze professioneel ondersteund kunnen worden.

  Het blijft dus hpobbyisme, geen echte politiek.

 4. Gelukkig maar Paul, dat er nog échte Leidenaars zijn die niets willen weten van tramtreinen door de Breestraat die het historisch stadsgezicht aantasten en die bijdragen aan een financiële ramp. Liever 10 stadspartijen in de hand dan één Hillebrand in de lucht.

 5. Margje Vlasveld op

  Daar komt de aap uit de mouw. Als je andere ideeën hebt over bijvoorbeeld een Rijn Gouwe Lijn door de Breestraat, dan deugen je ideeën gewoon niet volgens Paul van de Grote Partijen.

  Zo functioneert onze vertegenwoordigende democratie al jaren niet en is er voor ondernemende burgers alle reden om het zelf te proberen met een partij. Helaas leert het verleden dat versnippering ook niet werkt. De kans is groot dat zo niemand een zetel haalt. Alleen het verbinden van lijsten kan dat voorkomen.

 6. Je kunt hier ook uithalen deugt de huidige politiek nog wel. Is men eigenlijk tevreden met al dat vriendjes gedoe. Vooral als ze totaal geen visie hebben. jan

 7. Volgens dezelfde “enquête” zal de opkomst maar liefst 92 % bedragen, en dat is bepaald sensationeel te noemen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 bedroeg die in Leiden namelijk 55,5 %.

 8. StadsBelang Leiden op

  Hoe zijn die grote partijen zelf ooit begonnen, trouwens wat weet Paul zelf van de politiek? ik merk er niets van in zijn commentaar,mischien moet je eens bij ons langs komen leer je tenminste nog wat, als de Rijn Gouwe er toch komt hoop ik dat ie door zijn achtertuin gaat.

 9. Natuurlijk kan je je afvragen of de nieuwe partijen genoeg visie en professionaliteit hebben om echt iets te veranderen in het stadsbestuur. Dit oordeel zal echter door elke kiezer zelf gemaakt moeten worden! Ik vind dat de burgemeester daar zich zeker niet mee mag bemoeien! Mensen zoals Paul die beweren dat dit soort ontwikkelingen “de nekslag voor de echte politiek” betekenen, moeten zich afvragen op wat voor vooronderstellingen die gedachte berust. Als je echt denkt dat de zittende partijen bij de volgende verkiezingen zo veel minder macht krijgen dat zij niet meer de stad kunnen besturen, dan moet je je vooral afvragen wat die partijen gedaan of nagelaten hebben, dat het zo ver is gekomen. Als zij worden afgeslacht bij de verkiezingen dan is dat niet voor niks; de burgers van Leiden kunnen wat dat betreft heel goed zelf beslissen. Heel veel mensen zijn teleurgesteld in de zittende partijen (m.i. volkomen terecht), en daar hebben zij eenvoudigweg alle recht toe. Ik wil wel ff opmerken dat de nieuwe partijen niet het enige alternatief zijn voor de zittende partijen. De SP b.v. knokt al sinds jaar en dag tegen vriendjespolitiek en gebrek aan democratie. Ook wil de SP de RGL niet door de binnenstad, en een referendum over de tracekeuze. Ook de CU, LWGdG en het CDA willen een referendum. Ik wens in elk geval alle nieuwe partijen veel succes wijsheid toe. Hoe meer er te kiezen valt, hoe beter. Zolang de kiezers maar een goed geinformeerde keuze maken is alles goed.

 10. Gelukkig is die tijd voorbij en kunnen we ons weer op belangrijke zaken richten. Bedankt voor de niet zo relevante herinnering, SPecialist.

 11. tsjah, ik geef toe landelijk altijd SP te stemmen, maar in Leiden is het alleen maar ruzie maken….. ’t zal dit keer toch weer een lokale partij worden. jammer hoor, again!

 12. Nah zeg =( Alle ruzie is toch echt voorbij hoor. Ik zie het als een groeistuip. Ik hoop dat we jullie tijdens de campagne nog op andere ideeen kunnen brengen.

 13. <citaat>Juist: onverkiesbare plekken. Als dat zo is, deugen de ideeën dus niet, leven niet bij de andere partijleden, dus ook niet bij de kiezers. Weet je gelijk hoe onzinnig sommige ideeën zijn. (Alleen dat rooie schreeuwerige gedoe al) Eigenlijk geeft Paul al aan dat nieuwe ideeen dus gewoon niet welkom zijn binnen de gevestigde orde! En zijn conclusie “dus ook niet bij de kiezers”. Ik hoor toch duidelijke andere signalen. Maar ik luister wel naar de burger. Zou daar het verschil liggen? (En ik doe niet eens aan politiek, kan je nagaan)

  <citaat>Alle vriendjes en vriendinnetjes, buren en kennissen, stemmen nu op zo’n partij, vooral in de peilingen, omdat politiek blijkbaar ook gezellig is, of moet zijn

  Best Paul, Waarom zouden al die vriendjes en vriendinnetjes, buren en kennissen op hen stemmen, denk je? Omdat de huidige gevestigde politiek het zo goed doet? Waarom denk je überhaupt waarom men nieuwe partijen start? Het lijkt wel of je ook bij die gevestigde orde behoort. Niet zoeken naar de oorzaak en dat oplossen, nee…. pleisters plakken. Dat is wat er nu gebeurt.

  Ach laat ook maar. Waar bemoei ik me eigen mee. Ze doen toch maar.

  Een foto in de stadskrant van twee weken terug maakte voor mij duidelijk dat een trein in de Breestraat echt niet kan. Wethouder Hessing met zijn gezicht naar het stadhuis en achter hem een bus. Ver over de helft, komende van de Prinssesenkade. Bleef niet veel ruimte over. Maar die bus kon hoe dan ook uitwijken, waar nodig. Die trein kan dat straks niet!! Misschien dat trolleybussen beter waren geweest. Maar wat niet is kan nog komen.

 14. Goed gezegd Bram. De SP heeft trouwens in 2002, toen bleek dat de RGL erg duur ging worden, trolleybussen voorgesteld als serieus alternatief. Een SP-lid had alles vergaand uitgezocht, contact gezocht met de belgische fabrikant (Van Hool), enz. Is nl. per kilometer traject veel goedkoper, en veel flexibeler. Bovendien worden de onderdelen van die dingen in NL gemaakt, het is dus ook nog goed voor de werkgelegenheid. Helaas werd ons best goed uitgewerkte plan slechts met hoon ontvangen.

 15. StadsBelang Leiden op

  Dat trollybussen idee hadden wij verleden jaar April al,wij zijn toen in Arnhem wezen kijken, gewoon goed, je heb dan ook grote uitwijk mogelijkheden,maar toen werden wij ook uitgelachen,jammer dat de SP met hun plan met hoon onvangen is terwijl het DE oplossing is, die boven leidingen moeten toch aangelegd worden,zo zie je maar weer er steekt iets meer achter, POEN,als diverse partijen samen gaan werken heb je macht kunnen we zelf wethouders aanstellen,wat er nu zit is te droevig voor woorden,een mooie binnenstad naar de klote helpen door wethouders die niet eens uit Leiden komen.  

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline