Een aantal kinderen die bij de handtekeningenactie betrokken waren hebben de 6.413 handtekeningen aangeboden aan wethouder Geertsema (Economische Zaken).

6413 Handtekeningen voor groen houden Oostvlietpolder

Afgelopen zomer hebben de Stichting Belangenbehartiging Oostvlietpolder, de Vereniging Bewoners Vrouwenweg en de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder in de Oostvlietpolder handtekeningen ingezameld voor het groen houden van de polder. Maar liefst 6.413 mensen en bedrijven hebben hun handtekening gezet voor het behoud van dit stukje oer-Hollandse cultuurgoed. gisteravond werden de handtekeningen tijdens een vergadering van de commissie Ruimte en Grond aan het college en de gemeenteraad aangeboden. Dat gebeurde door een aantal kinderen die ook bij de handtekeningenactie betrokken waren geweest.

Voorafgaand aan de overhandiging hield de secretaris van de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder, Hans Pieters een pleidooi voor de polder. Daarin wees hij de raadsleden er nog eens op wat er op het spel staat: “Afgelopen september is u de CD “De Oostvlietpolder in 4 seizoenen” aangeboden. Als u de digitale ontdekkingstocht heeft gemaakt dan heeft u kunnen zien wat er hier op het spel staat. Dat is meer dan het vernietigen van het uitzicht van drie bewoners zoals bv.leiden.nl-voorzitter René van Leeuwen onlangs in een krantenartikel kortzichtig stelde. En Leiden is volgens ons ook méér dan een bedrijf.”

Pieters vindt het logisch dat de ondernemersvereniging de belangen van het bedrijfsleven behartigt, maar roept Van Leeuwen wel op om ook eens verder te kijken dan het eigen belang en verantwoordelijkheid te nemen voor ‘andere zaken die ook wenselijk en nuttig zijn’.

Of het bedrijventerrein er komt is overigens nog alles behalve zeker. Al verschillende keren sneuvelden procedures bij de Raad van Staten en met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht spreken nu ook steeds meer politieke partijen zich uit voor het groen blijven van de polder. Zo zijn het CDA, de ChristenUnie, Leiden Ontzet, LWG/De Groenen, de SP, WijLeiden en Leefbaar Leiden tegen bebouwing en maakte ook D66 woensdag bekend dat de huidige poging om een industrieterrein te realiseren de laatste is. “We blijven niet aan een dood paard trekken en als het nu weer mislukt, kiezen we voor een groene polder,” aldus Paul van Meenen bij de opening van de D66-campagne. Ook GroenLinks houdt de mogelijkheid open de polder groen te houden als het bestemmingsplan opnieuw sneuvelt. De andere drie collegepartijen, Pvda en VDD zijn voor bebouwing.

Pieters haalde ook nog wat herinneringen op aan de periode waarin afgelopen zomer de handtekeningen werden opgehaald: “Verbazingwekkend was het om op een zondag de heer De Lange (lijsttrekker VVD) langs de polder te zien joggen. Of een voorbijscheurende heer Van Hees (fractievoorzitter GroenLinks) op een racefiets te zien. Waarom bij de Oostvlietpolder en niet lekker op een uitgestorven industrieterrein als Roomburg of de Leeuwenhoek? Of willen toch ook zij even wat landelijkheid en groen?, zp vroeg Pieters zich af.”

Op de website www.vriendenoostvlietpolder.nl staan onder het kopje “forum particulieren” inmiddels 82 persoonlijke reacties van mensen over de Oostvlietpolder.

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2006


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×