Provincie: Leiden moet over de brug komen met RGL-geld

9

De gemeente Leiden moet niet zeuren en gewoon met 35 miljoen euro voor de RijnGouweLijn over de brug komen. Dat vindt een meerderheid van het Zuid-Hollandse provinciebestuur, zo meldt RTV West. Woensdagavond werd in de commissievergadering van de Provinciale Staten gesproken over de lightrailverbinding, die vanaf 2010 tussen Gouda en Leiden moet gaan rijden. De gemeente Leiden zou 35 miljoen euro bijdragen aan de RijnGouweLijn, maar wil pas met het geld over de brug als zeker is dat ook het traject tussen Leiden en de kust wordt aangelegd.

Het hele project is begroot op 280 miljoen euro. De provincie wil het extra risico van 35 miljoen niet zelf dragen. Gedeputeerde Jeltje van Nieuwenhoven gaat opnieuw praten met de gemeente Leiden.

Delen

9 reacties

 1. Jan-Jaap de Haan (CDA) op

  Zoals ik elders al schreef:

  Deze berichtgeving spreekt boekdelen. Gedeputeerde Van Nieuwenhoven dramt de RGL gewoon door! Volgens haar zijn de wensen van Leiden niet houdbaar. Wensen? Ontbindende voorwaarden, zal ze bedoelen. Ze verwijst naar de overeenkomst, die niet houdbaar zou zijn.

  Nog los van de juridische houdbaarheid is dit een volstrekt verkeerd politiek signaal. De PvdA-gedeputeerde lijkt geen enkele boodschap aan de Leidse, door de raad gesteunde, voorwaarden te hebben.

  “Leiden is niet het middelpunt van de wereld”, schijnt ze gezegd te hebben. Nee, maar Jeltje d’r RGL moet wel het middelpunt van onze wereld worden.

  Het lijkt mij toch helder: de Leidse raad is niet bereid geld uit te geven voor Oost als West er niet komt. Punt uit.
  Van Nieuwenhoven kan niet om Leiden heen, laat staan er doorheen….

   

 2. Hans Hendriks SP op

  Wat de SP aangaat moeten we nu helemaal onze poot stijf houden.

  Wat denkt die van Nieuwenhoven eigenlijk wel?

 3. Mooi, dit is een uitstekende aanleiding om de provinciale bestuurslaag, waar de burger kennelijk niet goed in vertegenwoordigd wordt, in een volgende kabinetsperiode op te heffen. Evenals het archaïsche instituut dat Eerste Kamer heet en waarin tachtigjarigen over onze hoofden heen beslissen.

 4. OK, ik zal wel weer als sceptisch te boek komen te staan, maar ik zie een perfect een-tweetje tussen de Leidse politiek en de provincie. Het is duidelijk dat het Leidse gemeentebestuur de RGL gewoon wil. Kritisch veiligheidsrapport of niet, antipathie onder de bevolking of niet, die RGL moet er komen. Dus… de raad besluit al dan niet gedwongen door B&W voor de RGL maar “mag” nog een paar eisen stellen. Vervolgens komt de provincie om de hoek en die veegt die eisen gewoon van tafel. Leiden heeft immers besloten en ‘ja’ gezegd. De Leidse politiek (en ik bedoel met nadruk dat deel dat zich niet duidelijk tegen de RGL heeft gekeerd) wast haar handen in onschuld, roept dat “zij het anders hadden gewild” en wijst richting provincie als de grote boosdoener. Mij lijkt dat de raad, gegeven de uitspraken van Van Nieuwenhoven, moet concluderen dat zij bij de besluitvorming verkeerd zijn voorgelicht en dat het nemen van een voorwaardelijke beslissing kennelijk niet tot de mogelijkheden behoorde. Dat wetende en het belang van een doorgetrokken RGL kennende kan dat niet anders betekenen dan dat de raad het besluit terugdraait en vooralsnog tegen de RGL stemt.

 5. Joop Gijsman op

  Zoials ik al eerder vermelde, dit kost Leiden 70 miljoen. Machiavelli zei het al: politiek en macht rust op list en bedrog. Jammer dat de gemeenteraad steeds het belang van B&W behartigt en niet het belang van de burgerij. Waal zei het vroeger al: gemeenteraad stelt niets voor.

 6. Stadsbelang Leiden op

  Wij blijven pleiten voor een referendum, dan is zo de RGL van de baan,kunnen we doorgaan met andere zaken zoals het Aalmarkrt project.leve de historsche binnenstad.

 7. De provincie moet zelf niet zeuren. Ze zijn niet eens in staat om hun eigen werknemers van de buitendienst van toiletpapier en schoonmaakmiddelen te voorzien. Kosten… Pakweg zo’n € 5,00 per maand. Ik spreek uit ervaring.

Je bent nu offline