CDA Lijsttrekker Jan-Jaap de Haan pleit voor een strenge aanpak van softdrugs. (Archieffoto: Chris de Waard).

CDA wil strengere bestrijding softdrugs in Leiden

Het CDA wil dat de gemeente op korte termijn afspraken maakt met verhuurders, de belastingdienst en energiemaatschappijen over betere samenwerking op het gebied van softdrugsbestrijding. Ook wil de partij dat de kosten die gemoeid zijn met het oprollen van wietplantages worden verhaald op de daders. “Wietteelt is een criminele activiteit waar grof mee verdiend wordt: plukken, zou ik zeggen, niet de planten, maar de telers,” aldus CDA lijsttrekker Jan-Jaap de Haan die ook wil dat het dealen op scholen veel strenger wordt aangepakt. Ook het aantal Leidse coffeeshops, 12 in totaal, is de CDA een doorn in het oog.

In anderhalf jaar tijd nam de Leidse politie 39 wietplantages in beslag. Daarbij ging het om bijna 11.000 wietplanten. De Haan: “Deze plantages zijn niet alleen illegaal, maar ook gevaarlijk. De vaak illegaal afgetapte stroom en de manier waarop die gebruikt wordt brengt zeker brandrisico’s mee. Soms ook worden huurwoningen voor wietteelt gebruikt, waardoor deze niet beschikbaar zijn voor woningzoekenden. Er is dus wel degelijk een wietteeltprobleem in Leiden.”

Ook de VVD wil dat de overlast die voortkomt uit de illegale thuisteelt met harde hand wordt bestreden. “De gemeente zal op een actieve wijze alle partijen bij elkaar moeten brengen om gezamenlijk de onverantwoorde uitwassen van de Nederlandse gedoogcultuur te bestrijden,” zo liet VVD-raadslid Frederik Zevenbergen vorig jaar al weten. Zijn partij pleit er bovendien voor dat justitie en uitkeringsinstanties hun gegevens delen, zodat een gepakte wietteler zijn uitkering verliest. Uit een steekproef bleek vorig jaar dat ongeveer een kwart van de gepakte wiettelers in Nederland een uitkering heeft.

Advertentie

Leiden Coffeeshop Gemeenteraadsverkiezingen 2006


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×