CDA wil strengere bestrijding softdrugs in Leiden

10

Het CDA wil dat de gemeente op korte termijn afspraken maakt met verhuurders, de belastingdienst en energiemaatschappijen over betere samenwerking op het gebied van softdrugsbestrijding. Ook wil de partij dat de kosten die gemoeid zijn met het oprollen van wietplantages worden verhaald op de daders. “Wietteelt is een criminele activiteit waar grof mee verdiend wordt: plukken, zou ik zeggen, niet de planten, maar de telers,” aldus CDA lijsttrekker Jan-Jaap de Haan die ook wil dat het dealen op scholen veel strenger wordt aangepakt. Ook het aantal Leidse coffeeshops, 12 in totaal, is de CDA een doorn in het oog.

In anderhalf jaar tijd nam de Leidse politie 39 wietplantages in beslag. Daarbij ging het om bijna 11.000 wietplanten. De Haan: “Deze plantages zijn niet alleen illegaal, maar ook gevaarlijk. De vaak illegaal afgetapte stroom en de manier waarop die gebruikt wordt brengt zeker brandrisico’s mee. Soms ook worden huurwoningen voor wietteelt gebruikt, waardoor deze niet beschikbaar zijn voor woningzoekenden. Er is dus wel degelijk een wietteeltprobleem in Leiden.”

Ook de VVD wil dat de overlast die voortkomt uit de illegale thuisteelt met harde hand wordt bestreden. “De gemeente zal op een actieve wijze alle partijen bij elkaar moeten brengen om gezamenlijk de onverantwoorde uitwassen van de Nederlandse gedoogcultuur te bestrijden,” zo liet VVD-raadslid Frederik Zevenbergen vorig jaar al weten. Zijn partij pleit er bovendien voor dat justitie en uitkeringsinstanties hun gegevens delen, zodat een gepakte wietteler zijn uitkering verliest. Uit een steekproef bleek vorig jaar dat ongeveer een kwart van de gepakte wiettelers in Nederland een uitkering heeft.

Delen

10 reacties

 1. He He eindelijk worden er een paar wakker in Leiden,ik hoop dat dit wordt overgenomen door de landelijke politiek.

  Dit is veel erger dan drinken onder de jongelui,dat doen ze zichzelf aan maar de wiettelers en gebruikers maken de hele maatschappij kapot. Je kan toch niet eens overdag normaal meer ergens lopen of ze stelen je tas of je portemonaie. Het moet landelijk streng verboden worden,en de straffen moeten zwaarder worden met militaire trainingskampen dat is waarschijnlijk de enige manier.

  Wanneer ze nu uit de gevangenis komen zijn ze twee dagen later weer in de running,wat krijgen ze immers voor straf, in verhouding met wat het oplevert.

 2. Frederik Zevenbergen op

  De Haan citeert hier uit een stukje uit het VNG blad en de antwoorden op de schriftelijke vragen van de VVD fractie, afgelopen zomer. Behalve bij het CDA en de VVD, hebben deze vragen en de antwoorden helaas bij andere partijen nog niet tot enig besef geleid. Want wat is er nou mis met dat oer-Hollandse blowtje?

  De kwaliteit van de Nederlandse wiet is door veredeling en hoogwaardige teeltmethodes van ongekend niveau. Lang leve de jarenlange onderzoeken naar veredeling van gewassen! De THC waarde is enorm gestegen. THC is de werkzame stof in Wiet. He THC gehalte was 10 jaar geleden zo rond de 10-15%, nu is 45% gemeengoed. Het Trimbos instituut signaleert dan ook een stijging van het aantal probleem gevallen.

  Wiet is geen onschuldig product meer.  Naast de zwarte miljoenen die  verdient worden in deze branche, zijn bedreiging, intimidatie, brandstichting, fysiek geweld en soms liquidatie aan de orde van de dag. Momenteel hebben 60.000 Nederlanders een probleem met hun wietgebruik. Volgens de Haagse verslavingszorg Parnassia raak je in tegenstelling tot vroeger nu wel verslaafd aan de huidige wiet. Dat overkomt steeds meer jongeren. Kijk eens op de site van de Jellinek kliniek naar het onderzoek over leerproblemen bij cannabis gebruik.

  Wietteelt is een belangrijke inkomstenbron geworden voor een aantal Nederlandse bedrijven en (semi-) criminele groepen. Op de jaarlijkse grootste hennepbeurs Highlife zijn de nieuwste snufjes te zien. Een eenvoudig tuinkastje zorgt, omgebouwd, voor een volledig geautomatiseerde kweek van wiet. Meer rendement op minder oppervlak en alles is geheel legaal te koop, van zaad tot assimilatielamp, van licht en vochtcomputer tot koolstoffilters tegen de stank.

  De woningen, waar wiet geteeld werd, zijn daarna vaak langdurig onbruikbaar. Voor  intensieve teelt moet de ruimte, waar de cannabis groeit, zeer vochtig gehouden worden. Dit vocht is een killer voor de huizen. Niet alleen door zware schimmelvorming maar ook door aantasting van de constructie van het huis zelf.En dan hebben we het nog niet eens over de energiediefstal.

  Bijna alle kwekerijen, van 100 tot 10.000 planten,  worden voorzien van gestolen energie. Die rekening blijft beslist niet onbetaald, u en ik als klanten van de energiebedrijven draaien daarvoor op. Het verlies wordt door ons allen aangezuiverd. Naast de ecotaks in onze stroomrekening betalen we dus ook een onzichtbare “wiettax” .

  Hele schimmige circuits ontstaan waarbij niet zelden op afbetaling van oogst(delen) complete installaties bij mensen worden geplaatst. De opdrachtgevers bezitten (deels) de legale onderdelen van het imperium, zoals de growshop en de coffeeshop, en de illegale tak, van teelt tot de achterdeur van de coffeeshop, wordt uitbesteed (doch zeer streng in de gaten gehouden) aan kansarmen en sociaal zwakkeren.

  Terugdraaien van de klok naar het onschuldige stickie met een laag THC gehalte  kan niet meer. Mensen die de oude gezellige thuiskweek voor ogen hebben, met een paar plantjes voor het raam, komen in de huidige tijd bedrogen uit. Wietteelt is een maatschappelijk probleem geworden dat vanwege zijn sympathieke verleden niet aangepakt wordt door de overheid.

  We zijn in ons land compleet doorgeslagen in het softdrugs beleid. Je mag alles verkopen om wiet te maken maar, vanaf het moment dat je het zaadje in de potgrond stopt, is dat wettelijk verboden. Als het maar 5 planten zijn wordt het gedoogd. Bezit is verboden maar 5 gram per persoon en 500 gram in een koffieshop wordt gedoogd. Wanneer maken we eens een einde aan het gedogen?

  Als het aan mij ligt komt daar rap verandering in. Ik weiger nog langer toe te zien hoe een grote groep kapot gaat aan deze ‘onschuldige’ drugs. Ik vertik het om nog lijdzaam mee te betalen via de energeierekening aan het illegaal kweken van vergif. Het moet afgelopen zijn met de gedoogtoestanden rond wietteelt en coffeeshops. Wat mij betreft gaan we zo snel mogelijk de bestaande wet weer handhaven en gaat er een slot op alle coffeeshops in Leiden

  Aan alle critici zeg ik : Ga voordat u begint over/aan dat onschuldige stickie eerst eens langs bij het Trimbos instituut en bij Parnassia. Ga eens kijken bij Portaal naar de schade aan de woningen van ontmantelde kwekerijen en bij de buren van die kwekerij die laatst in de fik vloog door kortsluiting.

   

 3. Weer zo’n typisch stukje irritante bemoeizucht van de minder regels belovende CDA knurften. De coffeshops zijn de laatste jaren al behoorlijk afgeknepen. 6 uur per dag open en geen terrassen meer. Dat laatste is overigens het gevolg van het beleid van het OM, niet de gemeente. Het helpt echter niet. Ik zou het CDA er op willen wijzen dat coffeeshops ook een (jaja) sociale functie hebben als ontmoetingsplaats. Daarbij is marihuana een genotsmiddel als thee en koffie. Het sluiten van deze plekken drijft mensen de straat op en wat had het CDA als alternatief in gedachten? Op deze manier hebben we volgend jaar weer de discussie hangjongeren, blowers op straat en in het park etc. Dan kan het CDA daar weer goede sier mee maken. Politiek is net als beleggen. Je wint altijd, als het maar beweegt. Vleesch noch Visch meneer de Haan!

  Mijn opa vertelde altijd een verhaal over de hongerwinter. Hij had het over een broodje schuifkaas. De plak kaas was niet groot genoeg voor de boterham en werd dan de hele tijd opgeschoven. Dit beeld lijkt sterk op de magere inbreng van het CDA in de (gemeente)politiek. Hetzelfde geestverstikkende lulverhaal over alle onderwerpen. Recent mocht ik dit nog constateren bij de commissie Cultuur en Onderwijs. Inbreng van het CDA: geen dossierkennis en totaal visieloos. Maar wel meepraten om het meepraten………. zucht.

 4. Jan-Jaap de Haan (CDA) op

  Beste Pir,

   

  Droom lekker verder. Ik daag je uit: kies tien willekeurige schoolgaande kinderen en hun ouders. Ik biedt ze een ‘kopje thee’ aan en jij ‘een blowtje’. Ik vrees dat ik een gezellige middag heb, en jij een eenzame. Blowen is niet ‘cool’ en niet onschadelijk. En al zeker niet voor jongeren.

  En voor die enkele verstokte hippie die op zaterdag-avond een blow wil roken bij het beluisteren van zijn Pink Floyd-collectie, hebben wij niet meer dan 10 coffeeshops nodig.

   

  Dit soort praatjes ‘een blow is niet schadelijker dan koffie’ zijn pas schadelijk. Vraag het eens na in de schoolklassen: de regelmatige koffiedrinkers blijven niet zitten, de blowers wel. Velen herkennen dit beeld. Ik wil dat het verdwijnt.

 5. Hi Frederik ging jij de politiek maar in ,dan krijg je direkt mijn stem.

  Het wordt de hoogste tijd dat dit gif uit de verziekte samenleving verdwijnt.

  Niks gedoogbeleid, ik hoef ook niet zonder gordel of helm te rijden.

 6. Hey daar is Jan Jaap. Goed dat je zelf de discussie aangaat. Altijd goed te horen dat mensen te vuur en te zwaard de belangen van onze kinderen beschermen. Jammer dat ze in dit geval tegen het verkeerde tekeer gaan. Uw probleem meneer de Haan is niet de marihuana maar de algehele verveling van de mens en dan met name de jongeren. Ze hebben niets te doen en vertoeven dan in ledigheid. Het is jammer, maar waarschijnlijk aan mijzelf te wijten, dat u het argument uit mijn redenatie niet oppikte. Ik geef toe dat die wat emotioneel was. Laat ik dan duidelijker zijn.

  U kunt uw tijd beter besteden aan het tegengaan van de oorzaken in plaats van de symptomen van het probleem. Het CDA blinkt weer keer op keer uit in het zeuren over de symptomen met dezelfde argumenten. Dat is ook niet in uw eigen belang omdat u blijk geeft van kortzichtigheid en tevens uw beleid onbedoeld als “burgertje pesten” op het toneel zet.

  Wilt u wat doen aan de “blowproblematiek” ga dan zorgen dat er wat te doen is voor die kids in plaats van de andere blowers te irriteren. Wat betreft uw “tien ouders en kinderen uitnodigen uitdaging”. Een beetje stompzinnige uitdaging moet ik zeggen. Ik ben zelf vader van een dochter en ik haal het niet in mijn hoofd 10 ouders op een blowparty uit te nodigen. Net als drank is dat aan volwassenen die daarin zelf keuzes kunnen maken.

  Uw manier van weerwoord is doordrenkt met bestuurlijk dedain en gebaseerd op de aanname dat ik een voorstander ben van het pushen van drugs aan kinderen. Daarbij probeert u, geheel onterecht, de discussie plat te slaan tot de zeer oppervlakkige discussie van welke drank, drugs,etc wel of niet schadelijk zijn. Deze discussie is best wel passé meneer de Haan, dat zijn ze namelijk allemaal.

  Zolang de homo sapiens rechtop loopt doet hij al aan geestverruiming. De vraag is altijd geweest welke sociale functie die had in een samenleving. Sommigen gebruikten het als medicijn, sommigen als rituele of sociale ingrediënt. Het is ongelofelijk dat u anno 2006 de discussie nog wenst aan te gaan volgens het “Wij van het CDA weten wat goed is voor kinderen” concept. Het is symptomatisch voor de problemen van uw partij op nationaal en gemeentelijk niveau.

  Met uw laatste argument denkt u te bewijzen dat blowers op school minder presteren. Ik heb daar geen cijfers over maar ben geneigd u daar gelijk in te geven. Ik zeg daar ook bij dat de blowers laatst bij de nationale IQ test als tweede eindigden. Blowen op school is geen goed plan, maar om alleen voor die kids van 14-18 de coffeeshops te sluiten en dus ook voor een veel grotere groep 20-60 jarigen de deur dicht te gooien is dus niet alleen het echte probleem negeren, maar ook regentesk.

  Met vriendelijke groeten, Pir

 7. Geachte Meneer Zevenbergen. Tot uw schrik constateert u dat de nederlandse samenleving aan het doorslaan is. Mensen betalen bijv. te hoge energierekeningen vanwege illegale strooomaftap. Dat is waar. Het lijkt me goed eens te berekenen hoeveel dat per hoofd van de bevolking per jaar is om zo het probleem te quantificeren. Het lijkt me dan ook goed een vergelijkbare berekening te doen voor de tonnen aan medicijnen die ongebruikt, maar betaald, teruggaan naar de apotheek en wat dat zou schelen in de ziektekostenpremies. Dat praat natuurlijk het illegaal aftappen niet goed maar geeft misschien wat duidelijker prioriteiten.

  Ikzelf stel zeker vraagtekens bij alle door u genoemde onderdelen van de productieketen. De manier waarop die tot stand gekomen is als gevolg van het gedoogbeleid is door alle betrokkenen in deze discussie te benoemen en te duiden. We eindigen dus snel bij de vraag: Zero tolerance of Legaliseren? Ik ben voor legaliseren en naar ik mag aannemen U en meneer de Haan niet. Ik denk dat we het er dan maar over eens moeten zijn dat we het niet eens zijn. Mijn stem krijgt u er in ieder geval niet mee.

  Uw stuk geeft ook aan dat u verbaasd bent over de manier waarop zaken in Nederland werken. Ik ben verontrust maar het verbaasd me eigenlijk niet eens meer ik wist het eigenlijk al. Het a.s. onderzoek naar de corruptie binnen justitie kijk ik met onrust tegemoet. We gaan toch niet de conclusie moeten trekken dat de BV Nederland al een lange tijd geregeerd word door het geld van criminelen? Daar zou ik me nou meer zorgen over maken dan het feit dat iemand marihuana rookt. Het is te makkelijk te zeggen dat de softdrugs de oorzaak is. Als er de afgelopen jaren geen gedoogbeleid was geweest had het gedreven op prostitutie, harddrug, vrouwenhandel of iets anders. Nee, er is iets anders mis in nederland en het heeft inderdaad te maken met ethiek en leiderschap. Ik heb daar helaas ook geen pasklare oplossing voor. Meneer de Haan wel. Coffeeshops sluiten.

  Met vriendelijke groeten, Pir

 8. Simon Platteel op

  Krijgen we straks te horen zo van, ik heb in mijn studenten tijd wel eens geblowd maar niet geinhaleerd? ik ken onzetend veel mensen van het CDA die de koffieshop induiken voor een blowtje,en ik kan het weten want in mijn straat zit een koffieshop, ik zit in de horeca en organiseerd concerten zodoende ken ik ze allemaal.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline