SP haalt uit naar VVD

9

Komende donderdagavond organiseert de SP in samenwerking met Novib, het LVC en het LWO een benefietconcert voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. Dezelfde avond geeft de VVD een diner met als sprekers o.a. staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken. Iedereen kan deze avond bijwonen maar moet wel 100 euro per persoon betalen. SP lijsttrekker Antoine Theeuwen vindt het wrang dat de VVD op deze wijze geld inzamelt om de eigen campagnekas te spekken. Zo’n VVD-avond met zulke bedragen staat in schril contrast met wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, aldus Theeuwen. Hij hoopt dat de VVD’ers nadat ze gegeten hebben nog even aan Pakistan denken en nodigt ze dan ook uit in het LVC.

Delen

9 reacties

 1. Frederik Zevenbergen op

  Ik vind het wrang dat wij een land moeten ondersteunen dat liever nucleaire wapen research betaalt dan tenten voor de eigen onderdanen. Pakistan is géén arm land maar de machthebbers maken andere keuzes in de besteding van de overheidsgelden.

   

  Frederik Zevenbergen

  Raadslid VVD

 2. Bart Vermeulen op

  Nou een BNP per inwoner van 1421 Euro is niet echt geweldig. (NL; Ruim 19.000 Euro)

  Zou het verschil allemaal naar de nucleaire research gaan?

  Maar zo lust ik er ook nog wel een paar want ik vind het wrang om in dit land de rijken via onnodige kinderbijslag of hypotheekrente aftrek te moeten ondersteunen.

  Geef dan gewoon aan dat u die mensen laat stikken omdat ze bestuurd worden door een stel boeven. Dat is gewoon helder en duidelijk.

 3. W. van Leeuwen op

  Ik vind het veel walgelijker dat de SP bereid lijkt te zijn om over de ruggen van zielige Pakistaantjes positieve aandacht te genereren. Want zo zie ik hun deelname aan dit evenement. Organisaties als novib gaan daarover en kunnen dat volgens mij prima alleen af. Als de SP niet had medegeorganiseerd had ik wel willen komen, nu zeker niet, met schijnheilige socialisten erbij.

  Wat is nu toch het probleem van mensen met dat etentje van de VVD? Dit is nu al het derde zure bericht daarover. Ze zijn hartstikke duidelijk: 100 euro voor ongetwijfeld een goede hap en een lekker drankje met interessante sprekers, waarvan een deel naar de campagne gaat. Hartstikke eerlijk, hartstikke transparant, heel open. Dat is toch wat we willen van de politiek? 

 4. De lijsttrekker van de SP heet overigens Antoine Theeuwen (dit is Bart Vermeulen misschien ook wel opgevallen) Overigens ben ik het helemaal met Antoine Theeuwen eens.

   

  Wim W. (lid SP)

 5. Bart Vermeulen op

  Theeuwen of van leeuwen. Ach, het rijmt in ieder geval.

  De reactie van W van leeuwen klinkt erg zuur en doet denken aan de opstelling van de PvvdA voor Wouter Bos waarbij ieder goed voorstel dat  van de SP kwam systematisch werd afgeschoten louter en alleen omdat het van de SP kwam.

  Zo komen we nog eens ergens.

 6. Clemens van Steyn op

  Het gezeur van de SP op de VVD bevestigt maar weer eens, dat ze niets belangrijkers aan hun hoofd hebben. Ik ben het met dhr. Vermeulen eens, dat de kinderbijslag onnodig is. Niet alleen voor de rijken maar voor iedereen. De kinderbijslag mag naar mijn mening en naar mening van de JOVD worden afgeschaft. Mensen kiezen er namelijk zelf voor kinderen te nemen. Deze dienen niet door de staat te worden gesubsidieerd. Echter denk ik dat dhr. Vermeulen en ik het niet eens zullen zijn over de hypotheekrente aftrek. In mijn optiek speelt de hypotheekrente aftrek, een WEL zeer essentiele rol en dient deze niet te worden afgeschaft. Het stimuleerd mensen juist een eigenhuis te kopen, zo voorkom je voor een groot deel dat mensen zullen gaan scheefwonen en bevorder je de doorstroom op de huurmarkt. Echter zou deze hypotheekrente aftrek wel kunnen worden afgeschaft indien er een vlaktaks zou worden ingevoerd, wat naar mijn mening de oplossing zou zijn voor vele problemen. Dan heb je namelijk geen last meer van aftrekposten, vermindering van de bureaucratie en een minder fraudegevoelig belastingssyteem.

  Clemens van Steyn

  Voorzitter Commissie Algemene Politiek JOVD

 7. De jongeman van de JOVD heeft kennelijk een verkeerde indruk van wat hypotheekrenteaftrek inhoudt. Misschien denkt hij dat de maandelijkse aflossing van de hypotheek fiscaal aftrekbaar is? (hetgeen dus niet het geval is) Aftrekbaar is de rente en kosten betaald voor geldleningen die zijn afgesloten bij de koop van een huis. Gezien het feit dat de hypotheekrente de afgelopen jaren lager is geweest dan ooit tevoren moet worden geconstateerd dat het effect van hypotheekrenteaftrek het grootste zal zijn bij dure of de duurste woningen in het marktsegment koop. Dat komt vooral ten goede aan de VVD-achterban en niet aan starters op de woningmarkt of mensen in huurwoningen die op zoek zijn naar een betaalbare koopwoning. Het scheefwonen komt vooral door een gebrek aan betaalbare woningen voor starters. Daar doet dit kabinet, met een VVD-minister van Volkshuisvesting, niets aan. Sterker nog, het kabinet Balkenende II moedigt scheefwonen aan. Wie wat ouder is dan de leden van de JOVD herinnert zich wellicht nog het systeem van de premie-A en B-woningen. Dat had i.t.t. tot het huidige beleid wel effect op de toetreding van starters in het marktsegment koop en zette meer zoden aan de dijk als het VVD-stokpaardje van de hypotheekrenteaftrek.

  V.w.v. de kinderbijslag: deze kan inderdaad in de gevallen van mensen met 3x modaal of meer (wederom het VVD-electoraat) worden afgeschaft door deze vergoeding nu eens eindelijk inkomensafhankelijk te maken.

 8. Waar het om gaat is dat de mensen die op deze manier geld geven aan een politieke partij dat doen zodat die partij hun belangen behartigd. Waar een zulke handelswijze toe leidt is zichtbaar in bv de Amerikaanse politiek. Financiele verstrengeling tussen zakenleven, belangenorganisaties, prive personen en de politiek blijft nooit zonder consequenties. Zo wordt er geen geld gegeven maar er wordt iets gekocht, namelijk politieke macht. Politieke partijen volgen dan niet meer wat hun eloctoraat wil, maar behartigen de belangen van hun financierders. Dat kan zelfs tot oorlogen leiden.

  Dat de SP een benefiet concert organiseert voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan en omstreken is moeilijk te kwalificeren als misbruik maken van de situatie als je bedenkt dat we een organisatie zijn die zich altijd al ingezet heeft voor degenen die er het slechts aan toe zijn. Als de VVD plotseling een benefiet concert zou geven was het misschien wel te kwalificeren als een verkiezingsstunt maar wij zijn geld op aan het halen voor mensen die massaal in de ellende zitten en moeten knokken om te overleven. Het verschil in aandacht en hulp tussen deze ramp en die met de Tsunami is schrijnend. We kunnen wel helpen, maar we kiezen er niet altijd voor (dat moet een VVD’er toch aanspreken). De SP wil graag zoveel mogelijk publiciteit voor het benefietconcert op donderdagavond in het LVC zodat we een zo goed mogelijke bijdrage kunnen leveren voor mensen die het het hardst nodig hebben.   

  Antoine Theeuwen/Leeuwen

 9. Frederik Zevenbergen op

  Tsunami, Darfour, Nicaragua en nu weer Pakistan. Zo langzamerhand krijg ik het idee dat we in Leiden een filiaal zijn begonnen van het rode kruis of het ministerie van ontwikkelingssamenwerking. Overigens was de tsunami inzamelingsactie een groot succes, al vraag ik me af of we niet een deel van dat geld naar Darfour hadden moeten sturen maar goed. Het lijden van de hele wereld kan en moet Leiden niet op haar schouders nemen. Daar hebben we de landelijke overheid en NGO’s voor.

   

  En wat ons diner betreft : iedere partij heeft zo zijn eigen manieren om de kas te vullen. Bij de VVD laten we de keuze aan de mensen zelf of en hoeveel ze willen storten. Bij de SP hanteerde men tot voor kort andere, minder vrijblijvende methodes.

   

Je bent nu offline