PvdA en CDA willen 4,5 miljoen extra voor nieuw poppodium

2

De PvdA en het CDA in Leiden pleiten voor een nieuw poppodium waarin alle Leidse poporganisaties een plek kunnen krijgen. De raadsleden Marije van den Berg (PvdA) en Jan-Jaap de Haan (CDA) dienen hiervoor woensdag een raadsinitiatief in. Hierin pleiten zij voor een poppodium op de plek van het Belastingkantoor. De geplande nieuwbouw voor het LVC aan de Aalmarkt moet daarmee vervallen. Als alternatief hebben de partijen de zogenaamde ‘Nobel-locatie’ aan de Lange Scheistraat. De geschatte kosten bedragen 8 miljoen euro. Marije van den Berg: “Leiden heeft een plek nodig waar oefenen, spelen, luisteren, dansen, scouten en organiseren samenkomen”. Jan-Jaap de Haan voegt toe: “Eén oplossing voor drie problemen”. “Zo’n plek past, hoe jammer ook, niet binnen de kavel die het LVC nu op Aalmarkt heeft. En voor de problemen van de andere poporganisatoren is het ook geen oplossing,” aldus de twee partijen.

Van den Berg en De Haan: “Er zijn talloze popinitiatieven in de stad, maar geen goede podia. Dat is al jaren het lot van Leiden. En dat terwijl er ontzettend veel poppotentieel in Leiden is. De ‘instituten’ LVP en X die spannend programmeren en lokaal talent scouten. Initiatieven als Decompression, Club Populair, What’s Juicy en Glue Factory die in hun genres volle zalen trekken in LVC en elders. Maar toch komen muziekliefhebbers steeds vaker buiten de stad aan hun trekken.

Leiden heeft een plek nodig waar oefenen, spelen, luisteren, dansen, scouten en organiseren samenkomen. Een nieuw poppodium, dus, voor onder meer de ambitieuze plannen van het LVC: ‘Get Out!’. Een poppodium waar LVP, X en vrije organisatoren Decompression, Club Populair, What’s Juicy, Glue Factory en wellicht Hot House hun ding kunnen doen. Waar beginnende bands kunnen oefenen, spelen en opnemen, waar gevestigde bands kunnen inspireren, waar workshops zijn, gedanst wordt, waar de kruisbestuiving met theater, met cabaret, met debat is. Waar je zeker weet dat er iets gebeurt, de hele week door.”

De fracties van de PvdA en CDA zijn van mening dat er nu een kans is om voor drie vraagstukken één, goede en toekomstgerichte oplossing te ontwikkelen. Daarom willen ze voorstellen nu geen voorbereidingskrediet voor de uitwerking van de bestaande plannen voor het LVC-kavel ter beschikking te stellen, maar een andere ontwikkelingsrichting te kiezen. “Een ontwikkeling die kansrijker is, toekomstgerichter is en een oplossing biedt voor meer problemen dan het voorstel van het college.”

“Het is nu of nooit,” zo vinden Pvda en CDA: “De 3,5 miljoen die gereserveerd wordt, is te weinig. Vergelijk: het college stelt de raad voor om ruim 8 miljoen uit te geven aan een kleine zaal van de Stadsgehoorzaal. Vergelijk: het Patronaat in Haarlem kostte ruim 8 miljoen. De popcultuur in Leiden moet niet worden afgescheept met een halfbakken oplossing.”

Delen

2 reacties

 1. Leiden Ontzet op

  STADSPARTIJ LEIDEN ONTZET  26 01 2005

  De Stadspartij Leiden Ontzet is verheugd, dat een van haar programmapunten is overgenomen door de PVDA
  en het CDA, we zitten nou eenmaal in de politiek om ons programma te realiseren.
  Ook ons doel is te is om te komen tot een cultureelcentrum annex poppodium waar plaats is voor de activiteiten van o.a,
  Hot-House, de X, Q-bus, het muziekhuis en andere cultuur verbreiders.
  Allen met de plaats zijn we niet gelukkig, niet alleen wordt door dit nieuwe centrum te situeren op de plaats van het
  belastingkantoor, het doortrekken van de schipholweg onmogelijk, dus ook het afmaken van de city-ring richting
  Lammenschansweg.
  Juist op deze plek zijn er al problemen met de luchtkwaliteit waardoor plannen stagneren, door dit centrum hier te situeren
  wordt dit probleem aleen maar groter en zal hier een onontwarbare verkeersknoop ontstaan met dito files.
  We blijven dan ook van mening dat ons plan aan de Breesraat moet worden gerealiseerd.
  De suggestie van de PVDA en het CDA om het op de plaats van belastingkantoor te bouwen is dan ook een onhaalbare
  en wat nog zal blijken een onbetaalbare, verkiezingstunt die alleen maar de binnenstad uitholt.
  Ook moge het duidelijk zijn dat met dit voorstel de bereikbaarheid van de binnenstad en de doorstroming van het
  verkeer niet gezien word als een probleem door het CDA en de PVDA

  Jan Boer en Rene Vallentgoed namens Stadspartij Leiden Ontzet
  STEMWIJZER STEM LIJST 12

 2. Simon Platteel op

  Er is wel een oplossing Q-Bus, geluids dicht maken, het lijkt wel of nu al onderhandeld wordt met bouw maatschappijen, de miljoenen vliegen weer om de oren, voor 75.000 kunnen 2 muren geluid dicht gemaakt worden, maarja er wordt toch niet geluisterd, na de verkiezingen is alles weer bij het oude, alles wat je voorsteld of vraagt hoor je NEEEEEEE het spreek woord NEE heb JA kan je krijgen, maar dat geld niet voor Leiden

Je bent nu offline