D66 wil referendum over zondagopenstelling winkels

6

D66 wil dat het CDA Leiden een referendum uitlokt over de zondagopenstelling van de winkels in het Leidse centrum. Dia oproep doet D66-raadslid Arjan Stoffels aan CDA-fractievoorzitter Wim Bleijie. “Tijdens de begrotingsbehandeling 2006 heeft u in het debat over de zondagopenstelling van winkels gezegd dat u, als de raad daarvoor kiest, een referendum zal uitlokken. De raad hééft gekozen. Vóór de openstelling van winkels op zondag.” D66 daagt het CDA nu uit om de daad bij het woord te voegen en het beloofde referendum uit te lokken. “D66 zal elk verzoek voor een referendum over de zondagopenstelling zonder voorbehoud steunen,” aldus raadslid Stoffels.

Delen

6 reacties

 1. D66 toch voor een referendum ?

  Waarom dan niet in een moeite gelijk een referendum over de Oostvlietpolder wel of niet groen ?

  En natuurlijk over een nog heter hangijzer: RijnGouweLijn wel of niet door de Breestraat.

  Dan kan de kiezer de nieuwe raadsleden meteen laten zien of er voldoende draagvlak is in Leiden voor deze issues. En kan mischien de ontstane kloof tussen politiek en burgers wat kleiner worden.

  In de verkiezingstijd is er prima tijd en aandacht voor discussie over deze punten. En het kan de opkomst op 7 maart positief beinvloeden.

  Dus meneer Stffels, ik daag u uit om zelf het initiatief te nemen tot zo’n referendum en het niet over te laten aan anderen.

  Laat uw kroonjuweel niet weer afpakken, maar laat uw referendum schitteren.

  Toon durf.

  Sterkte met uw beslissing,

  P.J. Schuur

   

 2. Wat een flutonderwerp om een referendum over te houden. De uitslag ervan kun je ook wel vantevoren bedenken: stemmers van CDA en Christenunie tegen; de rest van het politieke spectrum is er voor of neutraal. Het enige strijdpunt dat bij dit onderwerp nog een rol speelt is of kerkgangers (bv. die op de Steenschuur) op koopzondagen parkeergeld moeten betalen voor het parkeren van hun auto tijdens hun kerkbezoek. Als het even té heet wordt onder de voeten van D66 politici (bv. bij de RGL), dan sneuvelen kroonjuwelen als referenda of dualisme tussen raad en wethouder wel erg snel. D66: nu bij 2 kroonjuwelen 1 ijdeltuit cadeau…

 3. Arjan Stoffels (Raadslid D66) op

  Geachte heer/mevrouw Schuur,

  Zoals in het persbericht is weergegeven heeft D66 de voorkeur voor een referendum dat vanuit de inwoners wordt georganiseerd. Voor meer informatie verwijs ik u naar de D66 site http://www.D66Leiden.nl waar de tekst van het persbericht staat.

 4. Maarten de Klerk op

  Als betrekkelijke outsider was ik mij er niet van bewust dat nota bene het parkeergeld van de zondagse kerkganger een rol speelde in de discussie over de koopzondagen. Het lijkt me niet meer dan normaal dat ook gelovigen gewoon betalen voor een parkeerplaats en dat het dus niet uitmaakt of je komt shoppen of gaat bidden.

  Een beetje kerkganger komt trouwens te voet, en wel met gezwinde pas.

 5. Geacht heer Stoffels,

  Ik begrijp uw reactie niet zo goed. U wilt graag een referendum dat door de inwoners wordt georganiseerd schrijft u. Maar in uw persbericht daagt u uw mederaadslid Bleijie ertoe uit om een referndum “uit te Lokken”. Spreekt u de heer Bleijie nu aan als collega of als bewoner ? Waarom zo via via om tot een referendum te komen ? En de vorige keer dat er een referendum door de inwoners was aangevraagd hoe heeft de politeik er toen op gereageerd ? Positief , gesteund door D66 ?

  Is het niet duidelijker als de Leidse bevolking zijn mening over bepaalde concrete plannen als meer koopzondagen, Oostvlietpolder of Breestraat-tracé voor RGL direct uitspreekt via referendumvragen dan dat zij alleen hun vier-jaarlijkse “totaalstem” uitbrengt op een door een politieke partij samengesteld combinatiestandpunt, het verkiezingsprogramprogram ?

  In december heeft de raad nog in de kleine uurtjes voor het kerstreces aangedrongen om te streven naar meer draagvlak voor bepaalde projecten als daklozenopvang en RijnGouwelijn. Met een referendum op 7 maart kun je daar toch een veel beter beeld van krijgen dat alleen met een verkiezingsuitslag ?

  Waarom niet wat meer directe democratie naar Zwitsers model ? 

  Overigens kunnen ook raadsleden een referendum aanvragen. Dus waarom deze keer geen initiatief vanuit de partij die belijdt de grootste voorstander van het referendum te zijn om de burgers eens het goede voorbeeld te geven ? En om bij de burgers nog wat frustraties weg te nemen over die vorige keer …

  Dus nogmaals durft u dat aan ?

  P.J.Schuur

   

 6. Maurits Clement op

  Inderdaad niet echt een spannend onderwerp voor een referendum. Interessanter is de vraag wat voor (winkel)stad Leiden wil worden. Zwichten voor consumeerderen en goedkope winkelketens, of kwaliteit?

  De kwestie van de kerkgangers staat hier buiten lijkt me. Het kan geen kwaad ook deze doelgroep te bewegen om de auto te laten staan (uitgezonderd natuurlijk de minder valide kerkbezoekers).

  Het meest sneue is natuurlijk dat d66 enkel voor een dergelijk onderwerp een referendum wil steunen, of zelfs uitlokken. In het kader van het RGL debat hoor ik d66-ers wel zeggen dat ze open staan voor referenda, als ze door de bevolking worden aangevraagd. Was dat niet juist het geval in 2002, toen op aandringen van Pechtold de raad een verzoek van de burgers naast zich neerlegde? Het lijkt me hoog tijd dat D66 díe misstap goedmaakt.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline