VVD claimt wethouderspost Sociale Zaken en Werkgelegenheid

13

VVD-fractievoorzitter Leendert de Lange claimde gisteren, bij de start van de campagne van zijn partij, het wethouderschap Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “De VVD wil graag, na jarenlang een GroenLinks-wethouder voor Sociale Zaken te hebben gehad, een VVD-wethouder voor Werkgelegenheid te leveren,” aldus de Lange.

De Lange, die vindt dat een baan nog altijd de beste sociale voorziening is, wil dat mensen met een uikering verplicht worden om minstens 20 uur per week te gaan werken. De rest van de werkweek kan dan worden gebruikt voor scholing. “Werkzoekenden kunnen prima helpen om de stad schoon te houden of door toezicht te houden fietsendiefstal te voorkomen” aldus de Lange.

Van de bestrijding van jeugdwerkeloosheid wil de VVD een speerpunt maken: “Niemand in Leiden gaat met zijn 18e met pensioen. Ik gun iedereen een vrijdagmiddaggevoel, maar wel na een week werken,” zegt de Lange.

Delen

13 reacties

 1. Ik denk dat dhr. De Lange deze kelk beter aan zijn partij voorbij kan laten gaan. De VVD heeft weinig tot geen bestuurservaring met dit beleidsterrein. Het is ook geen prettige wethouderspost. Bovendien kan de VVD beter zorgen dat de portefeuille financiën behouden blijft voor de partij. De man/vrouw met die wethouderspost is namelijk de belangrijkste persoon in een college, want die trekt met de pecunia immers aan alle beleidstouwtjes. Daarbij komt dat we af moeten van het gebruik dat grote partijen standaard 2 wethouders leveren. Waarom niet 1 burgemeester en 4 wethoudersposten, waarvan 1 per partij bij een participatie van 4 politieke partijen in een nieuw te vormen college? De portefeuilleverdeling van de afgelopen collegeperiode was voor buitenstaanders veelal ondoorzichtig. Zo vond er nogal wat overlap plaats van beleidsterreinen tussen de heren De Boer, Hillebrand en Buijing. Alleen vanwege het feit dat de PvdA 2 wethouders moest leveren. Liever zie ik een nieuw college in de richting gaan van de voorstellen die burgemeester Leers van Maastricht doet: minder wethouders die meer sturen op beleid en de invulling van détails in de uitvoering overlaten aan hun diensthoofden. Dat zou pas getuigen van durf en bestuurskracht.

 2. Wietse Veenstra (WijLeiden) op

  En ik, naïeve beginneling die ik ben, maar denken dat de collegebesprekingen pas ná de verkiezingen plaatsvinden…

 3. Beppie Babbelkous op

  Stoelendans om wethoudersposten al begonnen

  De stoelendans om wethouderszetels is al volop in de gang. Het is inmiddels een publiek geheim in Leiden dat Hans Buijing niet terugkeert als wethouder en dat hij zal worden opgevolgd door Marc Witteman. Het hardnekkige gerucht doet de ronde dat er daarom een passend overgangsbaantje voor Witteman werd geregeld. Witteman wordt vaker in gemeentelijke kantoren gesignaleerd dan nodig is voor zijn huidige functie, leest zich in en lijkt zich al voor te bereiden op zijn toekomstige baan, zo wordt uit welingelichte kringen binnen de gemeente Leiden vernomen. De PvdA laat daarmee merken de portefeuille welzijn te willen houden, hoewel de verkiezingen en college-onderhandelingen nog moeten plaatsvinden. Marc Witteman en Ron Hillebrand kennen elkaar uit onder meer het dagelijks bestuur van Holland Rijnland, toen de eerste wethouder van Hillegom en vervolgens burgemeester van Warmond was, en van PvdA-netwerken. Zij kunnen goed met elkaar opschieten, terwijl het tussen de bevlogen Buijing en de ambitieuze Hillebrand niet botert.

 4. Beste conservatief-liberalen

  Mijn twijfel is weer verdwenen.

  Uitgaande van de foto’s hebben jullie een prettige en jolige start van jullie campagne gehad. Ik wens jullie met deze campagne oprecht alle succes de komende weken. 

  Ik betijfel echter of jullie plannen om de jeugdwerkeloosheid te bestrijden enig hout snijden. Los van het gegeven dat de toonzetting nogal stoer is lijkt het al bij voorbaat onhaalbaar omdat je ook als wethouder te maken hebt landelijke regelgeving. Naast de onhaalbaarheid is het ook onwenselijk. De bestrijding van de jeugdwerkeloosheid in Leiden vraagt om nuance en een tweeledige aanpak. Enerzijds het besef dat er op alle niveaus en sectoren gewoon voldoende werkgegenheid moet zijn in de stad. Dat vraagt om afstemming en het nemen van verantwoordelijkheid bij gemeente, werkgevers en onderwijs. Anderzijds is e niets mis mee om met jongeren niet-vrijblijvende afspraken te maken. Haalbare afspraken die individueel en op maat moeten kunnen worden gemaakt. Afspraken ook waarbij het voor alle betrokkenen duidelijk is wat er wordt gevraagd. Als die afspraken niet worden nagekomen mag er best worden gesanctioneerd.  

  Tot die tijd wens ik eenieder een prettig vrijdagmiddaggevoel. Ik ken overigens niet alleen veel mensen die op vrijdagmiddag gewoon moeten werken maar ook jongeren die helaas niet aan de bak komen en graag zouden willen werken op vrijdagmiddag. Als ik jullie sound-bites lees is mijn kortstondige twijfel weer verdwenen. Gelukkig is er naast jullie liberale partij ruimte voor en behoefte aan een sociaal-liberale partij: D66. 

  Frank de Wit/ D66     

    

   

 5. Greetje van Gruting op

  Lees ik toch vanmorgen in de krant, beste Frank, dat de banengroei in Leidse regio gestaag doorzet. Er is volop werk (aldus de directeur van CWI). Alleen het ontbreken van diploma’s verkleint de kansen. En dát willen wij nu juist aanpakken. Dat doe je door de jeugd gewoon weer terug naar school of vakopleiding te sturen. Geen uitkering voor dropouts. Dat is het belonen van slecht gedrag.

  Vertel mij wat daar nu verkeerd of stoere taal aan is.

  ps wat een énige foto’s!

 6. Jeffrey van Haaster op

  Het is mooi dat de VVD een voorschot neemt op de collegeonderhandelingen, maar misschien kan deze partij dan ook volledigheidshalve aangeven WIE deze portefeuille voor zijn of haar rekening zal nemen?

  Wellicht mevrouw Greetje van Gruting, voorzitter Sociale Infrastructuur en nummer twee op de kandidatenlijst?

  Of betekent het stilzwijgen van de VVD op dit punt dat zij eenieder in staat acht dit wethouderschap te vervullen?

  Met transparante groeten,

 7. Leiden Ontzet op

  STADSPARTIJ LEIDEN ONTZET CLAIMT ALLE WETHOUDERS POSTEN

  Stadspartij Leiden Ontzet wil niet achterblijven in het claimen ook als nieuwe partij doen wij graag mee aan deze nieuwe gewoonte in de politiek. Bovendien als het toch gewoon is om de zetels te verdelen voor de verkiezingen willen wij ook de burgermeesterspost wel hebben. Zo kunnen we nog wel even doorgaan maar we denken toch dat het beter is om deze gewoonte maar achterwege te laten in verband met de komende verkiezingen. Laat de Leidse burgers maar beslissen tenzij er natuurlijk nog iemand is die de uitslag hiervan wil claimen.

  STEMWIJZER STEM LIJST 12

 8. Beste Jeffrey,

  de VVD is een grote, betrouwbare partij met veel bestuurservaring, bovendien is de VVD Leiden een grote afdeling met een groot aantal zeer capabele leden; het vaststellen van de lijst was dan ook een luxeprobleem.

  Als wij na de verkiezingen groot genoeg zijn om zitting te nemen in het college kun je ervan opaan dat wij met geschikte kandidaten voor het wethouderschap zullen komen. Ga maar rustig slapen, de VVD waakt 😉

  groet,

 9. Dirk de Vries op

  Blij te lezen dat de VVD zo veel capabele mensen heeft, of althans meent te hebben. Dat was vier jaar geleden blijkbaar anders. Vandaar het steeds luider wordende gerucht (ook binnen VVD-kringen) dat L. de Lange de opvolger wordt van wethouder Geertsema, over wiens functioneren veel ontevredenheid is?

 10. In reactie op bijdrage Greetje Gruting =>

  Ik schreef ”Haalbare afspraken die individueel en op maat moeten kunnen worden gemaakt. Afspraken ook waarbij het voor alle betrokkenen duidelijk is wat er wordt gevraagd. Als die afspraken niet worden nagekomen mag er best worden gesanctioneerd.”  
  Jij schreef “Dat doe je door de jeugd gewoon weer terug naar school of vakopleiding te sturen. Geen uitkering voor dropouts. Dat is het belonen van slecht gedrag. Vertel mij wat daar nu verkeerd of stoere taal aan is.”

  Tsjaa…. los van de nuance moet je je bedenken dat er ook jongeren zijn die al lang gediplomeerd maar toch werkloos zijn en zich op vrijdagmiddag niet zo senang voelen. Daarnaast zal er gewoon een restclubje zijn dat uiteindelijk onbemiddelbaar is en waarvoor geeigende sanctiemogelijkheden (geen uitkering) gewoon niet werken. Er zit overigens misschien wel veel minder lucht tussen onze opvattingen als ik het nog eens overlees. Was ook verheugd om te lezen over de banengroei. We weten met z’n allen dat voortijdige schoolverlaters vaak tijdelijk kunnen meeliften bij economische groei maar zodra het tegenzit ze thuis komen te zitten. Laten we maar eens samen een borrel drinken.

  En oh ja…….. lijkt me niets mis mis om eens een keertje geen klassieke portefeuieverdeling te hanteren en bijvoorbeeld een liberale wethouder een ‘zachte post’ te geven. Dat gedoe over wie dat dan straks moet zijn of welk poppetje vind ik volstrekt oninteressant.    

  Frank de Wit

 11. Jeffrey van Haaster (D66) op

  “Ga maar slapen, wij waken over u.” De laatste keer dat een politicus in Nederland dat zei, brak de volgende ochtend de oorlog uit… :) 

  In elk geval blijft het voorlopig duister wie de VVD-wethouderskandidaten zijn. Dat wordt straks weer een onnavolgbare stoelendans: raadsleden die na de verkiezingen ‘ineens’ promoveren tot wethouder.

  Bij D66 doen we het andersom: wij hebben één wethouderskandidaat, die zonder enige twijfel élke portefeuille aan kan: Ruud Hessing.

  Daarom: Duidelijk D66!

 12. Joost Bleijie (CDA) op

  Ik moet het D66 nageven: Ze scheppen in ieder geval duidelijkheid over de keuze van de wethouder!

  Wie weet kun je ook wat meer duidelijkheid scheppen voor de toekomst Jeffrey, dat is wel zo leuk. Is D66 nou wel of niet voor het aanleggen van de Rijn Gouwe Lijn? Het partijprogramma en de huidige wethouder zijn groot voorstander, maar uw stemmentrekker Aad van der Luit is mordicus tegen. Dat is niet echt duidelijk, of duidelijkheid op z’n D66’s!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline