Stemwijzer heeft te veel invloed op stemgedrag

7

“De stemwijzer op internet heeft te veel invloed gekregen en adviseert vaak verkeerd. Stemmers moeten de uitslag niet serieus nemen”, dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag na raadpleging van een aantal deskundigen. Tot nog toe hebben meer dan vierhonderdduizend mensen de stemwijzer geraadpleegd in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag.

“De voorgeschotelde stellingen zijn veel te gedetailleerd voor twijfelende kiezers”, zegt kennistechnoloog Wouter Teepe van de Rijksuniversiteit Groningen in de krant. “Ze veronderstellen dat degene die de test doet, veel voorkennis heeft en precies weet wat er speelt in de gemeente. Maar twijfelende kiezers weten dat nu juist niet. Toch geeft hij antwoord en vaak is dat dus ongefundeerd. Het gevolg is dat de adviezen vaak helemaal niet kloppen.” Teepe krijgt in het AD bijval van bijzonder hoogleraar Kiezersonderzoek aan de Universiteit Leiden Joop van Holsteyn. “In een aantal plaatsen nemen niet alle partijen deel aan de stemwijzer en in Leiden is er veel rumoer over ongelukkig geformuleerde standpunten. Probleem is wel dat een deel van de mensen het advies heel dwingend opvat.”

Projectleider van de stemwijzer Jochum de Graaf wijst de kritiek van de hand. Volgens hem is het onzin te zeggen dat de stemwijzer een dwingend stemadvies geeft. “Het is een educatief instrument dat mensen aan het denken zet.”

Delen

7 reacties

 1. Tja… misschien dat niet iedereen blij is met de richting die de kieswijzer aangeeft, maar de kernpunten in de gemeentelijke politiek (Rijn Gouwelijn, Oostvlietpolder, fietsenkelder Stadhuis) komen goed aan bod en laten aan duidelijkheid niets te wensen over. De kieswijzer wijst op grond van deze stellingen stemmen op de huidige coalitiepartijen (PvdA, VVD, D’66 en GL) af.

  Op deze punten in discussie gaan met folderaars levert een vermakelijk beeld op, zoals ik zaterdag op de markt mocht merken. VVD, D’66 en PvdA folderaars bleken duidelijk niet blij met passanten die deze inhoudelijke punten aan de orde stelden.

  De mooiste was de reactie van een VVD folderaarster: alle grote partijen zijn vóór de RGL door de binnenstand.

  Fijn dat er kleintjes zijn.

  Beste mensen, laat de landelijke politiek los, vergeet Bos, Balkenende en van Aartsen. Kijk morgen eens alleen naar de eigen stad en wat WIJ daarin willen. Met meer dan 50% tegenstanders van de RGL onder peilingen zou de coalitie kansloos moeten zijn….. Morgen kunnen we er wat aan doen.

 2. Joost van Breukelen op

  Een bericht van inmiddels 7 weken geleden. Voor de laatste maal hier herhaald.

  <u>Internet Stemwijzer Leiden misleidend. </u>

  Standpunt Stadspartij Leiden Ontzet

   

  De Stemwijzer Leiden op Internet geeft geen complete afspiegeling van het partij-aanbod in Leiden bij de verkiezingen op 7 maart a.s.

  Een aantal partijen is niet opgenomen, vaak tegen hun wil.

  De stemwijzer geeft dus valse en misleidende voorlichting op grond van het feit dat niet alle deelnemende partijen vertegenwoordigd zijn.

  De stemwijzer in haar huidige vorm is dus een misleidend en ondemocratisch instrument om de kiezers te manipuleren en te sturen naar de gevestigde partijen die wel in de Stemwijzer Leiden vertegenwoordigd zijn.

   

  Daarnaast is de Stemwijzer Leiden zeer misleidend omdat de vraagstelling niet synchroon loopt met de actuele issues in Leiden en dus een zeer vertekend beeld geeft.

  Bijvoorbeeld de vraag: “Bent u voor of tegen de RijnGouweLijn ?”

  verwoord een ander issue dan de -ontbrekende- vraag:

  “De RijnGouweLijn wel of niet door de binnenstad.”

  Bijvoorbeeld een partij als de CU wordt door deze manipulerende vraagstelling op de achtergrond geplaatst ondanks haar duidelijk en consistent standpunt in deze.

   

  Stadspartij Leiden Ontzet vindt dat Burgemeester en Wethouders van Leiden op geen enkele wijze hun steun aan deze niet-democratische Stemwijzer Leiden hadden mogen geven.

  Niet verbaal.

  Niet publicitair.

  Niet financieel.

  Stadspartij Leiden Ontzet vindt het jammer dat zij Burgemeester en Wethouders hier op moet wijzen, een democratisch denkend college had dit vanzelfsprekend zelf moeten bedenken.

   

   

   

  Joost van Breukelen

  Stadspartij Leiden Ontzet

  Stem Wijzer: Stem lijst 12

 3. marco van duijn op

  Dat de stellingen en standpunten niet klopten weten we nu wel. In plaats van dat nog eens een keer te herkauwen lijkt me het leuker en zinniger eens van de gedachten te wisselen over de rol die de IPP stemwijzer klaarblijkelijk speelt.

 4. Joost van Breukelen op

  @ Marco.

   

  Stellingen, standpunten en representatieve vertegenwoordiging van alle partijen kloppen nog steeds niet Marco.

  Vandaar.

  Het wisselen van gedachten doen we -met veel plezier- wel na de verkiezingen.

  Stadspartij Leiden Ontzet

  Joost van Breukelen

 5. Beste Joost,

  Je kan je beter druk maken om de standpunten van dat verzuurde clubje waar je in verzeild bent geraakt. Daar deugt en klopt namelijk helemaal niks. Gisteren het lijsttrekkersdebat gezien en Jan Boer gehoorde over de toekomstige RijnGouweLijn. Heb erg gelachen! De argumenten die hij tegen de tram heeft kloppen gewoon niet. Leids Ontzet wil alles terugdraaien en alles bij het oude houden. Een conservatieve partij dus!

 6. Joost van Breukelen op

  Beste Mack,

  Dat valt allemaal best mee. Lees de stemwijzer die Stadspartij Leiden Ontzet bij je in de bus heeft gestopt maar eens. En kijk ook even naar de kandidatenlijst: ziet er niet bepaald zuur uit! De Stadspartij Leiden Ontzet Mack is -zie de Leiden Ontzet stemwijzer- niet conservatief, wel constructief.

  Groet,

  Joost van Breukelen.

  Stadspartij Leiden Ontzet

  Stem Wijzer: stem lijst 12.

Je bent nu offline