SP-wethouder Jonas fietste 'toevallig' langs tijdens de protestbijeenkomst van Eurodusnie. Onder toeziend oog van de politie voerde hij kort het woord tijdens de protestactie. (Foto: Chris de Waard).

Ontruiming Eurodusnie was signaal richting horeca

Niet alleen de brandveiligheid, maar ook een aanhoudende stroom klachten van de reguliere horeca hebben zaterdag geleid tot de ontruiming van de kraakpanden in de Koppenhinksteeg die al sinds jaar en dag in gebruik zijn door Eurodusnie. “Dit was een signaal richting de horeca,” zo verklapte wethouder Paul Jonas (SP) die al dan niet op persoonlijke titel langskwam tijdens de protestbijeenkomst die de gebruikers van de ontruimde panden afgelopen avond hielden op de Hooglandse Kerkgracht.

Marco van Duijn, één van de woordvoerders van Eurodusnie, voelt zich flink genaaid door de gemeente. “Op aandringen van de gemeente hebben we onlangs een horecavergunning aangevraagd. Omdat we niet aan de regels voldoen die daarvoor nodig zijn, worden we nu gesloten. Die aanvraag trekken we dus weer in en ook werken we niet langer mee aan het legaliseringsproces. We gaan illegaal verder”.

Eurodusnie is ook met de gemeente in gesprek over de ontruiming van het pand aan de Boerhaavelaan dat al jarenlang dienst doet als hoofdkwartier van het collectief. Door de ontruiming van zaterdag werkt Eurodusnie ook niet langer mee aan die gesprekken. “We hebben geen enkel vertrouwen meer in dit college”, aldus Marco van Duijn die ook niet meer met de gemeente om tafel wil.

Volgens wethouder Jonas heeft Eurodusnie de ontruiming aan zichzelf te danken. “Regels gelden voor iedereen en we kunnen dus niet zomaar toezien dat hier vandaag een horecapand opent dat geen vergunningen heeft en bovendien brandgevaarlijk is.” Volgens Jonas kan Eurodusnie met slechts enkele kleine ingrepen de panden weer betrekken. “Als het aan mij ligt zitten we morgen of in elk geval maandag weer met elkaar om de tafel.”

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×