Ook bij debat Lorentzhof tegenstanders RGL

Gisteravond vond in verzorgingscentrum Lorentzhof een informatieavond plaats over de RijnGouweLijn. De zaal was eigenlijk te klein voor het grote aantal bewoners van de omliggende wijken. Die waren vooral bezorgd over de veranderingen in het busnet, de bereikbaarheid van de wijk en de veiligheid van het RGL-traject. De informatieavond was georganiseerd door de Vereniging Professoren- en Burgemeesterswijk en Wijkcomité Tuinstad Staalwijk. Er werden eerst drie presentaties gegeven, door het projectbureau RGL van de provincie, voorstander Robert Strijk van het centrummanagement en tegenstander Emile de Heer van STOOM. Daarna mocht de zaal vragen stellen.

Dat de wijken minder goed bereikbaar zijn als de RGL wordt aangelegd, zorgde voor boze reacties uit de zaal. Lijn 31 wordt opgeheven en daarmee ook de halte Koninginnelaan. Wie naar de Breestraat wil, zal voortaan bij Lammenschans moeten overstappen op de RGL. Ook werden vragen gesteld over NS-station Lammenschans. Frits van Oosten van STOOM stelde dat de NS en de RGL mikken op dezelfde reizigersstroom. Hij vreest dat de NS gecompenseerd moet worden en wellicht de doorgaande verbinding Leiden-Utrecht zal willen opheffen.

Robert Strijk benadrukte vooral de voordelen van de RGL, het belang van transferia en een goede rondweg door de stad. Desgevraagd moest hij echter toegeven dat er nog geen handtekeningen zijn gezet voor de Kanalenroute en de verbindingsweg A4-A44. Ook moest Strijk toegeven dat in Cronesteijn een brede strook groen langs het spoor verdwijnt als de RGL wordt aangelegd. De veiligheid van het tracé op de Lammenschansweg en de Jan van Houtbrug riepen veel vragen op. Voorstander Gijs Holla betoogde dat bij de Jan van Houtbrug aan beide zijden een fietsgedeelte komt, in twee richtingen. Tegen het eind van de avond hield voorzitter Thomas van Duyn een peiling. Een paar mensen wisten nog niet wat ze zouden stemmen, een paar zouden voor stemmen. De overgrote meerderheid, zo’n 80% van de ongeveer 200 aanwezigen, gaf aan tegen te zullen stemmen.

Leiden RijnGouwelijn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×