Afbeelding van Leidse Glibber weblog.

D66 vreest verwerpen referendumuitkomst door PvdA en GL

Voor D66 staat niet vast dat de PvdA en GroenLinks de uitslag van het referendum echt zullen aanvaarden. “Wellicht wordt er de komende weken met de provinciebestuurders van de PvdA druk gedeald om nog een uitweg mogelijk te maken,” zo veronderstelt fractievoorzitter Paul van Meenen van D66. “In de campagne hebben SP en CU een Nee-campagne gevooerd en PvdA en Gl een Ja-campagne. Men heeft elkaar om de oren geslagen met hele en halve onwaarheden, suggestieve voorstellingen van zaken en elkaar zelfs voor de referendumkamer gedaagd om de campagne van de ander te verhinderen. Een gezellige boel! Nu de uitkomst er is zijn er in het college twee partijen die zwaar verloren hebben: PvdA en GL. Zij belijden nu dat zij de uitspraak zullen respecteren en spreken van een overwinning van de democratie, maar God hoort ze brommen.”

Van Meenen: “Een andere verklaring voor het angstige gedrag van de coalitiepartijen is dat de verscheurdheid in het college en tussen de partijen zo groot is dat de komende weken met enorme lijmpotten gewerkt moet worden om de boel nog een beetje bij elkaar te houden. Naar buiten toe wordt permanent de schijn opgehouden dat het een groot feest is om van deze vriendenclub lid te zijn, maar wie een beetje oplet ziet de onwaarachtigheid.”

Dat de coalitie de drie weken tot de komende raadsvergadering, waarin definitief moet worden besloten om de RGL niet aan te leggen, wil benutten om met een compleet nieuw voorstel voor de bereikbaarheid van de stad en de positionering van het OV daarin te komen, sluit Van Meenen uit. “Dat zou werkelijk een wonder zijn. Het is onvoorstelbaar dat dit college werkelijk de stad zou gaan besturen en op dit thema ooit tot een gezamenlijk standpunt kan komen. Tot nu toe kon de grote verdeeldheid gemaskeerd worden door het referendum. Nu dat voorbij is, zullen kloeke besluiten genomen moeten worden. Die komen er niet en de verdeeldheid zal voortduren, totdat het belang van Leiden eist dat minstens 1 van de partijen het college verlaat, uit eigener beweging of gedwongen. Mijn persoonlijke voorspelling is dat dat spoedig na de drie weken bezinningstijd zal zijn.”

Leiden RijnGouwelijn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×