Foto: Frank de Graaf

Rembrandt Cultuurfestival in 2007 nog in bescheiden vorm

Het Centrummanagement Leiden onder aanvoering van Esther Weidema organiseert dit jaar weer het Rembrandt Cultuurfestival. Dit jaar weliswaar nog in bescheiden vorm, maar vanaf 2008 moet dit volgens Robert Strijk uitgroeien tot een week durend festival met een Oerolachtige uitstraling. Oerol trekt op het Waddeneiland Terschelling jaarlijks vele honderduizenden toeristen extra. De stad viert met het Rembrandt Cultuursfestival de verjaardag van Rembrandt van Rijn die op 15 juli 1606 in Leiden werd geboren. Op zaterdag 14 en zondag 15 juli omt de gouden eeuw weer even tot leven in de binnenstad. Ook met deze vierde editie van het festival hoopt de organisatie te bereiken dat burgers en ondernemers stilstaan bij het feit dat Leiden en Rembrandt onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En wie het festival bezoekt, zal verrast worden.

Op straat maken troubadours muziek uit de Gouden Eeuw en vinden barokdansvoorstellingen plaats. Met vele figuranten wordt regelmatig een levende versie van een aantal beroemde schilderijen van de meester gevormd. Intussen vermaken kinderen zich bij de oude kinderspelen en op de kinderschildersmarkt, zijn kwakzalvers en Schout & Schepenen aanwezig bij de kluchten die worden opgevoerd en leggen tientallen schilders in kleding uit Rembrandts tijd het plaatje vast op het witte doek. En voor wie meer te weten wil komen over de historie van de geboortestad van Rembrandt, staan de gidsen van Gilde Leiden klaar. Zij voeren belangstellenden langs de fraaiste plekken van de stad.

De activiteiten van het festival vinden met name plaats rond de Burcht, de Pieterskerk, Molen de Put, de ‘Rembrandtplaats’ (Weddesteeg) en in het gebied rond de Hooglandse kerk. Tussen het Rembrandtkwartier en historische binnenstad kan men zich voor een middeleeuwse prijs per boot laten vervoeren. De eigenlijke verjaardag van Rembrandt (15 juli) wordt klokslag middernacht ingeluid door wethouder Paul Jonas die een krans zal leggen om het borstbeeld van de schilder dat zich bevindt aan de Witte Singel (hoek Noordeinde). Een optocht van mensen in klederdracht begeleidt hem daarheen. De organisatie bestaat uit een werkbestuur en wordt ondersteund door 300 enthousiaste vrijwilligers. Onder hen bevinden zich velen die reeds in voorgaande jaren hun medewerking verleenden. Maar ook melden zich jaarlijks nieuwe vrijwilligers aan. Ze spelen in kluchten, in muziekgroepen, in een levend schilderij of als straatartiesten. Het Rembrandt Cultuurfestival kan vergeleken worden met de Dickensdagen in Deventer, dat weliswaar nog meer mensen naar de koekstad trekt. In 2006 trok het Rembrandtfestival ruim 100.000 bezoekers naar de stad.

Leiden rembrandtfestival


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×