Rembrandt Cultuurfestival in 2007 nog in bescheiden vorm

7

Het Centrummanagement Leiden onder aanvoering van Esther Weidema organiseert dit jaar weer het Rembrandt Cultuurfestival. Dit jaar weliswaar nog in bescheiden vorm, maar vanaf 2008 moet dit volgens Robert Strijk uitgroeien tot een week durend festival met een Oerolachtige uitstraling. Oerol trekt op het Waddeneiland Terschelling jaarlijks vele honderduizenden toeristen extra. De stad viert met het Rembrandt Cultuursfestival de verjaardag van Rembrandt van Rijn die op 15 juli 1606 in Leiden werd geboren. Op zaterdag 14 en zondag 15 juli omt de gouden eeuw weer even tot leven in de binnenstad. Ook met deze vierde editie van het festival hoopt de organisatie te bereiken dat burgers en ondernemers stilstaan bij het feit dat Leiden en Rembrandt onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En wie het festival bezoekt, zal verrast worden.

Op straat maken troubadours muziek uit de Gouden Eeuw en vinden barokdansvoorstellingen plaats. Met vele figuranten wordt regelmatig een levende versie van een aantal beroemde schilderijen van de meester gevormd. Intussen vermaken kinderen zich bij de oude kinderspelen en op de kinderschildersmarkt, zijn kwakzalvers en Schout & Schepenen aanwezig bij de kluchten die worden opgevoerd en leggen tientallen schilders in kleding uit Rembrandts tijd het plaatje vast op het witte doek. En voor wie meer te weten wil komen over de historie van de geboortestad van Rembrandt, staan de gidsen van Gilde Leiden klaar. Zij voeren belangstellenden langs de fraaiste plekken van de stad.

De activiteiten van het festival vinden met name plaats rond de Burcht, de Pieterskerk, Molen de Put, de ‘Rembrandtplaats’ (Weddesteeg) en in het gebied rond de Hooglandse kerk. Tussen het Rembrandtkwartier en historische binnenstad kan men zich voor een middeleeuwse prijs per boot laten vervoeren. De eigenlijke verjaardag van Rembrandt (15 juli) wordt klokslag middernacht ingeluid door wethouder Paul Jonas die een krans zal leggen om het borstbeeld van de schilder dat zich bevindt aan de Witte Singel (hoek Noordeinde). Een optocht van mensen in klederdracht begeleidt hem daarheen. De organisatie bestaat uit een werkbestuur en wordt ondersteund door 300 enthousiaste vrijwilligers. Onder hen bevinden zich velen die reeds in voorgaande jaren hun medewerking verleenden. Maar ook melden zich jaarlijks nieuwe vrijwilligers aan. Ze spelen in kluchten, in muziekgroepen, in een levend schilderij of als straatartiesten. Het Rembrandt Cultuurfestival kan vergeleken worden met de Dickensdagen in Deventer, dat weliswaar nog meer mensen naar de koekstad trekt. In 2006 trok het Rembrandtfestival ruim 100.000 bezoekers naar de stad.

Delen

7 reacties

 1. Elk feest of evenement wat in leiden door de eeuwen heeft plaats gevonden is nimmer door een burger uit de arbeidersklasse geviert , omdat de echte burgers van Leiden moesten sjaggeren en ploeteren om aan hun dagelijks brood te komen, de feesten werden gehouden door studenten en dat is nu nog zo

 2. Dat is allang niet meer zo herman.

  Kijk o.a. maar eens naar Drie-Oktober  , Vijf-Mei  en Koninginnedag  vieringen en de belangrijke Vier-Mei dodenherdenking.

  Bijna iedere burger , ongeacht zijn/haar status, doet daar aan mee.

  Het is gepast dat Leiden hun werelberoemde burger op deze manier ere toont.

   

   

 3. Emile van Aelst op

  Ik weet niet wanneer de eerste Herman voor het laatst de deur uit is geweest, maar wat hij schrijft ligt al heel ver achter ons. Bijvoorbeeld Koninginnedag wordt al sinds jaar en dag in de wijken en speeltuinverenigingen gevierd. 3 October is het grootste volksfeest boven de rivieren.Nog steeds zijn veel echt Leidse bedrijven trouwens gesloten op 3 october.Mischien ook eens verstandig om mee te lopen tijdens de stille tocht op 4 mei. Dan zie je dat daar elk jaar een dwarsdoorsnee van de bevolking meeloopt en gelukkig ook veel jeugd.

  Nee sorry Herman, deze opmerking van je had misschien honderd jaar geleden een beetje op gegaan maar nu zeker niet. 

   

   

 4. Als het Festival dit jaar in afgeslankte vorm doorgaat, wordt ’t het jaar erop een fiasco! Dit jaar, komen de bezoekers van vorig jaar weer terug. En vinden dan een aftreksel, van het Festival, waar zij zo van genoten.Ik ging er vanuit, dat het elk jaar groter en mooier zou worden.Robert, laat het dit jaar geen sof worden. Anders word het, volgend jaar een drama.Nu moet je doorzetten. En van het Rembrandtfestival, een groot (onvergetelijk) feest maken!

 5. Herman2 en Emile jullie hebben gelijk ik denk dat het aan mij licht ik doe inderdaad zelf weinig moeite om al deze aktievieteiten te beleven

 6. ondernamder op

  Rembrandtfestival 2007 Leiden Bescheiden Lijden,

   ja laten we mensen naar leiden lokken om ze te laten zien wat er volgend jaar op het programma staat. DAT ZAL ZE LEREN, DIE PROGRAMMATOERISTEN.

  Vraag me af waarom dit in bescheiden vorm moet? Ik neem aan dat er een logboek is. Dus openslaan dat boek en aan de slag met je bescheiden lijf.

  niet bescheiden maar                uitbreiden

  een ondernamder

 7. Kunt u mij helpen aan een Rembrandtuitrusting voor een weekje?

  Ik ben met mijn basisschoolgroep 7-8 bezig met een Rembracntproject. In de week van 16-20 februari is de hele groep leerlingen gekleed in 17e eeuwse kleding. Nu de meester nog. Ik zie deze foto. Is er iets te regelen/te huur?

Over de auteur

Je bent nu offline