Gemeente wil asielzoekers permanent huisvesten

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) gaat de gemeente Leiden vragen om 600 asielzoekers permanent op te vangen. Omdat het aantal asielzoekers weer stijgt, is het COA naarstig op zoek naar extra opvangplaatsen. Naast de tijdelijke locaties zoals Roomburg en Valkenburg, wil het COA ook met de gemeente in gesprek over een permanente locatie voor de opvang van 600 asielzoekers. Dat is het aantal dat voorheen ook in Nieuweroord werd opgevangen.

Momenteel verblijven in Nieuweroord aan de Rijnsbugerweg nog maar 139 asielzoekers, omdat de hogere verdiepingen van het gebouw zijn afgesloten in verband met de brandveiligheid. Morgen loopt het contract af dat de gemeente met het COA heeft gesloten. Dat betekent dat er dan niemand meer mag wonen. Het COA is niet van plan de laatste 139 bewoners over te plaatsen en gaat er vanuit dat de gemeente de termijn waarop men het pand moet verlaten zal oprekken totdat een alternatieve locatie voorhanden is.

Overplaatsen van de huidige bewoners naar asielzoekerscentra elders in Nederland is volgens een woordvoerder van het COA niet mogelijk, omdat het zou gaan om mensen die afhankelijk zijn van zorg van onder andere het LUMc en het Centrum ’40-’45 (voor mensen met oorlogstrauma’s) in Oegstgeest.

Wethouder Witteman kondigde donderdagavond aan dat het college aanstaande maandag samen met de brandweer een inspectie in Nieuweroord zal uitvoeren. Daarna zal de brandweer een advies uitbrengen over de brandveiligheid op dit moment. Zeker is al wel dat als de asielzoekers langer in Nieuweroord blijven, alle extra maatregelen van kracht moeten blijven. Dat houdt onder meer in dat er dag en nacht brandwachten aanwezig moeten zijn.

Advertentie

Leiden roomburg


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×