Provincie wil alsnog sneltram door Breestraat

Het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland verwerpt het Leidse alternatief voor de RijnGouweLijn door het centrum van de Sleutelstad en wil de sneltramverbinding tegen de zin van de gemeente Leiden toch aanleggen. De provincie heeft de gemeente Leiden vandaag laten weten gebruik te maken van hun ‘doorzettingsmacht’. Dat betekent dat de provincie de RijnGouweLijn zonder medewerking van de gemeente Leiden zal aanleggen door de Breestraat. Leiden zal in dat geval de 30 miljoen euro die voor de RGL is uitgetrokken niet betalen. Ook kondigde wethouder John Steegh (GroenLinks, verkeer) zojuist tijdens een persconferentie aan dat de gemeente zich zal verzetten tegen een provinciale ‘aanwijzing’. Dat levert naar verwachting een juridische strijd op van een jaar of vier.

De provincie biedt Leiden nog één uitweg. Als Leiden voor 17 oktober alsnog met een aanvaardbaar alternatief voor een ononderbroken lightrailverbinding door de Leidse binnenstad komt, wil de provincie dat opnieuw bekijken. Wethouder Steegh kondigde aan niet met een nieuw voorstel te zullen komen en gaat nu proberen om de provinciale fracties van de verschillende partijen te overtuigen van het Leidse gelijk. Eind van de maand zal hij ook inspreken tijdens de behandeling van de RijnGouweLijn in de provinciale commissie. Op 17 oktober wordt een definitief besluit genomen.

Steegh hoopt, waarschijnlijk tegen beter weten in, dat hij de provincie er alsnog van kan overtuigen geen dwang toe te passen. “Ik denk dat het wel degelijk mogelijk is om tegemoet te komen aan zowel de eisen van de provincie, als aan de wensen in de stad,” aldus Steegh die inmiddels ook persoonlijk tegen de aanleg van de RijnGouweLijn door de Breestraat is: “De Leidenaren zien dat bakbeest dat de provincie door de Breestraat wil douwen als een indringer in de stad, daarom hebben ze dat tracé bij het referendum verworpen.”

De gemeente Leiden houdt dus onverkort vast aan het alternatief, waarbij er een hoogwaardige openbaar vervoervoorziening komt met bussen over de Hooigracht en de Langegracht. Die vrije busbaan zou in de toekomst mogelijk vervangen kunnen worden door een tramverbinding, maar pas als in praktijk is bewezen dat daar behoefte aan is.

Leiden RijnGouwelijn


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×