SP: "Doordrukken RGL vorm van machtsmisbruik"

De SP-fractie in provinciale staten heeft geen goed woord over voor het besluit van het provinciebestuur om de RijnGouweLijn door de binnenstad van Leiden aan te leggen. Volgens SP-statenlid Harre van der Nat is het doordrukken van de RijnGouweLijn, tegen de wil van de Leidse bevolking in, een ernstige vorm van machtsmisbruik. In maart sprak bijna 70% van de Leidse bevolking zich uit tegen de RijnGouweLijn door de binnenstad. Daarop heeft het gemeentebestuur van Leiden de uitslag overgenomen en een alternatief plan gemaakt dat uit gaat van vrij liggende busbanen met snelbussen die acht keer per uur rijden. Onderzoeksbureau Movares heeft die plannen bekeken en ze blijken in aanleg en exploitatie miljoenen goedkoper.

De SP vindt het opvallend dat de provincie vlak voor het Leidse referendum zelf met een terugvaloptie kwam in het geval de Leidse bevolking de RGL door de binnenstad af zou wijzen. “De terugvaloptie hield onder andere in dat vanaf Leiden een vrije busbaan zou komen. Het huidige alternatieve plan van Leiden is zelfs een grotere verbetering, maar lijkt sterk op de terugvaloptie van de provincie. Het provinciebestuur weet dat ook maar ze nemen nu dus een compleet ander standpunt in,” aldus SP-er van der Nat.

Het openbaar vervoer in de Leidse regio zal door het handelen van het provinciebestuur de komende jaren niet de noodzakelijke verbeteringen krijgen die nodig zijn. Vrij liggende busbanen naar onder andere Leiderdorp zijn verder weg dan ooit en een intercityverbinding met Utrecht is definitief onmogelijk. De SP vindt het onbegrijpelijk dat de provincie zich blind blijft staren op de RijnGouweLijn.

Van der Nat: “De RijnGouweLijn is een doel op zichzelf geworden en de aanleg gaat ten kostte van het overige regionale openbaar vervoer. De enige zogenaamde uitweg die er nog is, is dat Leiden met weer een ander plan komt, maar van de provincie moet daar altijd een RGL inzitten door de binnenstad. Zo niet, dan drukt het provinciebestuur de RGL erdoor. Dat riekt naar chantage.”

Ook de Leidse SP trekt fel van leer tegen het besluit van het provinciebestuur. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Als Gedeputeerde Staten ons referendum niet wil respecteren, zou dat diep triest zijn. Wat betekent ‘volksvertegenwoordiger zijn’ dan nog voor die mensen? Ze willen alleen maar koste wat het kost hun eigen plannetjes doordrukken.”

Volgens Van der Kraats kiest Gedeputeerde Staten willens en wetens voor de ondemocratische en duurdere oplossing: “Met de RijnGouweLijn door de Leidse binnenstad, wordt bovendien ook een intercity naar Utrecht voorgoed onmogelijk gemaakt. Het plan met vrije busbanen dat de gemeente Leiden heeft ontwikkeld is goedkoper en sluit naadloos aan bij het vervoersplan van de regio. De NS heeft aangegeven dat het Leidse plan goed past bij een toekomstige intercity naar Utrecht”.

Leiden RijnGouwelijn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×