SP: Provincie overschat populariteit RijnGouweLijn

SP-Statenlid Erik Maassen vindt dat Gedeputeerde Staten de populariteit van de RijnGouweLijn overschat. In beantwoording van vragen van de SP-fractie schrijft Gedeputeerde Staten (GS) dat inwoners van Leiden en Alphen aan den Rijn meer behoefte hebben aan de RijnGouweLijn dan aan een betere spoorverbinding tussen Leiden en Utrecht. Maassen: “Ik vraag me af hoe GS aan die mening komen, want hier is echter nooit goed onderzoek naar gedaan.”

Zelfs het referendum in Leiden, waar de RijnGouweLijn massaal werd weggestemd, heeft Gedeputeerde Staten er niet van kunnen overtuigen dat de RijnGouweLijn een project is waar maar weinig mensen op zitten te wachten. Vorige week heeft GS besloten om Leiden te dwingen de RijnGouweLijn door de binnenstad aan te leggen. De aanleg van de lijn maakt het volgens eerdere berichten van de NS onmogelijk om een betere treinverbinding tussen Leiden en Utrecht te realiseren. “Beide steden staan in de top 5 van drukste treinknooppunten van Nederland, en aan een betere verbinding tussen beide steden is veel behoefte, ook in gemeenten waar de RijnGouweLijn niet langs komt,” aldus Maassen.

Hij vervolgt: “Doordat de provincie de RijnGouweLijn probeert door te drukken dreigt er een jarenlang juridisch steekspel tussen Leiden en de provincie waardoor een verbetering van het openbaar vervoer, waaronder een Intercityverbinding naar Utrecht, nog vele jaren langer op zich laat wachten. Daarmee wordt een groter deel van de regio de dupe, dan alleen het deel waar de RijnGouweLijn langs zou komen.”

Vrijdag 28 september bespreken Provinciale Staten het voorstel van GS om de RijnGouweLijn ondanks het referendum door de binnenstad van Leiden aan te leggen.

Leiden RijnGouwelijn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×