SP stapt uit Leids college

Vandaag is de SP uit het Leidse college gestapt. Breekpunt is de aanleg van de RijnGouwelijn. PvdA, GroenLinks en ChristenUnie willen de RijnGouwelijn toch aanleggen, ook al stemde 69% van de bevolking in een referendum tegen. Discussiepunt is de uitleg van de referendumvraag ‘Wilt u dat Leiden meewerkt aan de aanleg van de RijnGouwelijn?’ De SP is van mening dat dit ieder tracé uitsluit. De SP stelt dat de andere coalitiepartijen al besloten hebben de RGL over een ander tracé aan te leggen, nog voor de onderhandelingen met de provincie zijn afgelopen.

De coalitiepartijen zeggen echter dat de onderhandelingen met de provincie nog niet eens begonnen zijn. Guido Terpstra (ChristenUnie): ‘De SP-wethouders wilden onder geen enkele voorwaarde onderhandelen. Het is onzin dat wij de RGL wel willen aanleggen, wij gooien alleen niet alvast de deur dicht. Als je niet wilt onderhandelen komt het Breestraattracé alleen maar dichterbij.’

SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “Wij zijn volksvertegenwoordigers, wij zijn gekozen om de belangen van de inwoners van Leiden te verdedigen. En die willen duidelijk geen RijnGouweLijn door Leiden. Dat onze college-partners er nu voor kiezen om ondanks de uitslag van het referendum tóch mee te werken aan de RGL, is echt diep teleurstellend. Niet alleen voor mij, maar ook voor de mensen in de stad. We hebben met vier partijen besloten een links college te vormen en een referendum te houden over de RGL door Leiden. Als je een referendum organiseert en je wil je aan de uitslag houden, dan moet je je later niet laten overbluffen door de provincie. En dan moet je zeker niet alsnog de RGL door Leiden aanleggen.”

Leiden Coalitieakoord 2007


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×