College gevallen, vandaag beslissing over RijnGouwelijn

Nadat de SP opstapte, is nu ook de rest van het college naar huis gestuurd. De nog zittende wethouders passen op de winkel tot er een nieuwe coalitie is gevormd. Dat kan echter nog even duren, omdat de verhoudingen in het debat behoorlijk op scherp zijn gezet.
Intussen staat vandaag de RijnGouwelijn op de agenda van de Provincie. Gedeputeerde Staten hebben gisteren een brief gestuurd naar de Provincie waarin ze schrijven dat de doorzettingsmacht alvast moet worden ingezet. Ze willen wel ‘voorzover de politieke situatie in Leiden dat toelaat, de mogelijkheid van het gesprek te verkennen.’

De brief aan de Provincie moet echter worden beschouwen als ‘niet verzonden’ en het gevallen college mag niet meer onderhandelen met de Provincie. Gedeputeerde Staten zien ‘deze brief van Leiden als een opening om te bereiken dat in samenwerking met Leiden in 2015 de RijnGouweLijn wordt gerealiseerd met een ongedeeld tracé door de binnenstad van Leiden.’ Nu blijkt de meerderheid van de Leidse raad te vinden dat er niet onderhandeld mag worden over de Hooigracht / Langegracht.

Vandaag wordt duidelijk wat de gevolgen zijn van deze houding van Leiden. In ieder geval is er geen college meer waarmee gepraat kan worden. Voor 1 november moet er een informateur zijn benoemd, waarna de onderhandelingen weer vanaf nul beginnen. De RijnGouwelijn zal daarbij een belangrijk punt zijn, evenals de Oostvlietpolder. Daarover doet de Raad van State binnen enkele weken uitspraak. Bij de onderhandelingen zal er veel oud zeer moeten worden overbrugd. Het is onmogelijk om een nieuwe coalitie te vormen zonder ten minste één van de oude coalitiepartijen.

Leiden Coalitieakoord 2007


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×