Nieuwe college waarschijnlijk met vijf wethouders

De kans is groot dat het nieuwe College van B&W in Leiden uit vijf in plaats van zes wethouders zal bestaan. Tijdens de informatieronde hebben alle partijen aandacht gevraagd voor de bestuurs- en politieke cultuur in de Sleutelstad. “Iedereen met wie gesproken is, heeft op de noodzaak gewezen dat meer naar de toekomst moet worden gekeken, dat meer respect voor elkaar noodzakelijk is en dat polarisatie en blokdenken zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Het gaat om het goed besturen van de stad en daarvoor wordt ook een grotere bestuurskracht en slagvaardigheid wenselijk geacht. Daartoe zou volgens ons ook een beperking van het aantal wethouderszetels kunnen bijdragen,” aldus de informateurs in hun advies.

In het vorige vierpartijencollege hadden de PvdA en de SP allebei twee wethouders. De ChristenUnie en GroenLinks hadden er beiden één. Als er inderdaad een college met vijf wethouders komt, krijgt de PvdA, als grootste partij,  twee wethoudersposten. Deze worden vrijwel zeker ingevuld door de vorige wethouders Witteman en Van den Berg. GroenLinks houdt waarschijnlijk vast aan de net afgetreden wethouder John Steegh. Voor het CDA en de VVD, die waarschijnlijk allebei één wethouder mogen leveren, circuleren verschillende namen. Voor het CDA is fractievoorzitter Jan-Jaap de Haan de meest waarschijnlijke kandidaat, terwijl het bij de VVD zal afhangen welke portefuille die partij in het nieuwe college krijgt. Jean Hermans, de financieel specialist van de VVD-fractie zou een kans maken, maar ook de terugkeer van oud-wethouder Van der Sande wordt in liberale kringen niet bij voorbaat uitgesloten.

Een andere VVD-kandidaat zou huidig fractievorzitter Paul Laudy kunnen zijn. Het is echter niet waarschijnlijk dat hij een dergelijke post nu aanvaart. Laudy is kort geleden in een nieuwe baan gestart en bovendien zou de VVD dan voor de vierde keer binnen anderhalf jaar op zoek moeten naar een nieuwe fractievoozitter. Ook zou de 28-jarige Laudy zelf vinden dat hij te jong is voor het wethouderschap. Een laatste naam die in VVD-kringen circuleert is die van oud-fractievoorzitter Arend-Jan Sleijster. Deze legde twee maanden geleden het fractievoorzitterschap neer wegens gezondheidsproblemen, waardoor niet duidelijk is of hij beschikbaar is.

Leiden Coalitieakoord 2007


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×