Oostvlietpolder lastig obstakel nieuw college

Vóór de Kerst. Dat is de verwachting voor een nieuw collegeakkoord van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks. Na de val van de linkschristelijke coalitie lijkt dan de middenweg, vaak kenmerkend voor lokale politiek, in ere hersteld. Weg van de polarisatie van de afgelopen anderhalf jaar om de bestuurlijke cultuur wellicht in rustiger vaarwater te brengen. De onderhandelaars gebruiken hun verkiezingsprogramma’s van 2006 als basis. Over de RijnGouweLijn zijn ze het inmiddels eens. Maar hoe zit dat op andere onderwerpen? Sleutelstad legt de standpunten uit 2006 nog eens naast elkaar.

Een splijtzwam in de campagne van 2006 vormde de Oostvlietpolder. De bouw van een bedrijventerrein naast de A4 is volgens PvdA en VVD noodzaak. Tegenstanders als de SP, de ChristenUnie maar ook het CDA willen de polder groen houden. Geen bebouwing dus wat de christendemocraten betreft, een lastig uitgangspunt als je met drie partijen onderhandelt die bebouwing daar wél willen. Het CDA kan door de bel worden gered. De Raad van State beslist voor het einde van het jaar over de geldigheid van het bestemmingsplan voor het gebied. Het kan een uitweg bieden zonder al te veel gezichtsverlies.

Verder is het de vraag wat het nieuwe college gaat doen met de onlangs gepubliceerde lijst van 44 hoog risico projecten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de muziektempel in het voormalig De Nobel complex? Ex-wethouder Paul Jonas had al vóór de zomer een projectvoorstel aan de raad gestuurd moeten hebben, het is er nog niet. De VVD stemde eerder tegen dat voorstel. En hoe denkt de nieuwe club over een fietskelder onder het Stadhuis? GroenLinks stond vrijwel alleen in de aanloop naar de verkiezingen, CDA en VVD waren tegen. En wat blijft er over van de heroïneverstrekking in de Rodenburgerstraat? VVD en CDA toonden zich felle tegenstanders bij dat besluit.

Betaald parkeren buiten het centrum vormt ook een twistpunt. VVD en CDA zijn geen voorstanders, zo blijkt uit hun program van 2006. GroenLinks en PvdA willen dat wél breed invoeren in wijken grenzend aan de binnenstad. Het vorige college zette het voornemen om als gemeente meer een regierol te vervullen prominent op de kaart. Onder de noemer “Ruimte voor Nieuw Beleid” moet het aantal gemeenteambtenaren dalen met 600. VVD en CDA bleken niet overtuigd van deze aanpak en stemden vóór de zomer tegen het besluit.

Wat het akkoord ook wordt, de partijen zullen ieder herkenbaar willen zijn voor hun achterban. Voor GroenLinks zijn dat linksliberale thema’s als luchtkwaliteit en asielbeleid. De VVD profileerde zich eerder op thema’s als minder betaald parkeren en ook de koopzondagen, door het gevallen college inmiddels ingeperkt. Het CDA zal zich afvragen wat medewerking op de onderwerpen Oostvlietpolder en de RGL gaat opleveren. De partij heeft na vele jaren oppositie riant uitzicht op het pluche. De PvdA tot slot gooide het met het vorige college voornamelijk over de boeg van een andere bestuursstijl. De vraag is wat het daarvan terug wil laten komen in de nieuwe setting.

Leiden Coalitieakoord 2007


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×