Tekorten bij DZB moeten voorspelbaar worden

De tekorten bij de sociale werkvoorziening DZB hoeven niet te verdwijnen, maar ze moeten wel voorspelbaar worden. Met die boodschap gaat wethouder Jan-Jaap de Haan proberen om de gemeenteraad ervan te overtuigen dat zijn verbeterplan voor DZB voldoende tegemoet komt aan de breed gedragen kritiek op het financiele reilen en zeilen van DZB. Het verbeterplan moet jaarlijks 1,3 miljoen opleveren. Dat is de helft van het extra tekort waarmee DZB 2007 heeft afgesloten. De gemeente had gerekend op een tekort van 2 miljoen. Dat werd 4,6 miljoen. DZB krijgt er dit jaar 9 ton bij en staat nu met een bijdrage van 2,9 miljoen in de boeken. Zes ton daarvan verdwijnt in het te dure pand in Roomburg.

Of DZB in dat pand kan blijven, of dat het deels onderverhuurd gaat worden, wordt de komende maanden onderzocht. Wethouder de Haan hoopt daar voor de zomer duidelijkheid over te hebben. Ook de beste rechtsvorm voor DZB wordt de komende tijd onderzocht. Het moet allemaal leiden tot een stabiel bedrijf, omdat anders de regiogemeenten ook niet meer willen meebetalen.

De Haan: “Er zal altijd geld bijmoeten, maar dat is niet erg. Er is immers wel een enorme sociale winst. Maar de bedrijfsmatige zaken moeten wel voorspelbaar zijn. Zo’n extra tegenvaller als afgelopen jaar mag gewoon niet meer voorkomen.”

Of DZB tot in lengte van dagen de sociale werkvoorziening voor de gemeente blijft doen is overigens ook niet zeker. Volgens De Haan is het heel goed denkbaar dat de gemeente in de toekomst met een ander WSW bedrijf is zee gaat als DZB onder de maat presteert. Zo is bij DZB het ziekteverzuim met 16,7% fors hoger dan andere WSW bedrijven. Dat drukt fors op de productiviteit. Dit jaar moet dat verzuim met 2% dalen. Uiteindelijk moet het terug naar een procent of 12 a 13.

Advertentie

Leiden DZB


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×