Tekorten bij DZB moeten voorspelbaar worden

5

De tekorten bij de sociale werkvoorziening DZB hoeven niet te verdwijnen, maar ze moeten wel voorspelbaar worden. Met die boodschap gaat wethouder Jan-Jaap de Haan proberen om de gemeenteraad ervan te overtuigen dat zijn verbeterplan voor DZB voldoende tegemoet komt aan de breed gedragen kritiek op het financiele reilen en zeilen van DZB. Het verbeterplan moet jaarlijks 1,3 miljoen opleveren. Dat is de helft van het extra tekort waarmee DZB 2007 heeft afgesloten. De gemeente had gerekend op een tekort van 2 miljoen. Dat werd 4,6 miljoen. DZB krijgt er dit jaar 9 ton bij en staat nu met een bijdrage van 2,9 miljoen in de boeken. Zes ton daarvan verdwijnt in het te dure pand in Roomburg.

Of DZB in dat pand kan blijven, of dat het deels onderverhuurd gaat worden, wordt de komende maanden onderzocht. Wethouder de Haan hoopt daar voor de zomer duidelijkheid over te hebben. Ook de beste rechtsvorm voor DZB wordt de komende tijd onderzocht. Het moet allemaal leiden tot een stabiel bedrijf, omdat anders de regiogemeenten ook niet meer willen meebetalen.

De Haan: “Er zal altijd geld bijmoeten, maar dat is niet erg. Er is immers wel een enorme sociale winst. Maar de bedrijfsmatige zaken moeten wel voorspelbaar zijn. Zo’n extra tegenvaller als afgelopen jaar mag gewoon niet meer voorkomen.”

Of DZB tot in lengte van dagen de sociale werkvoorziening voor de gemeente blijft doen is overigens ook niet zeker. Volgens De Haan is het heel goed denkbaar dat de gemeente in de toekomst met een ander WSW bedrijf is zee gaat als DZB onder de maat presteert. Zo is bij DZB het ziekteverzuim met 16,7% fors hoger dan andere WSW bedrijven. Dat drukt fors op de productiviteit. Dit jaar moet dat verzuim met 2% dalen. Uiteindelijk moet het terug naar een procent of 12 a 13.

Delen
LeidenWalk

5 reacties

 1. Tekorten bij DZB voorspelbaar worden? Ik zou het orakel van Delpi maar eens raadplegen.

  Wethouder Jan-Jaap de Haan heeft goede intenties en is goed aanspreekbaar. Beter dan zijn illustere voorganger Jonas van de Leidse klunzen Socialistische Partij. Maar tekorten voorspellen is een zwaktebod. Ik ga hem hierover ook aanspreken want wij hebben met elkaar duidelijk over een een andere instreek gesproken.

  Niks tekorten. Uitroeien bij de veroorzakers. Directeur Klok en zijn kompaan controller op het matje en als het moet: er uit! Het middenkader doorlichten en pretentieloze incompetente zakkenvullers een schop onder de kont en aan de schandpaal.

  De verliezen worden afgewenteld op en ten koste van een groot aantal medewerkers die de productie leveren. En dat is een schande.

  Niks verliezen. Een gezonde bedrijfsvoering budget neutraal. Dat moet het streven zijn.

   

  Sjoerd Postma

 2. Jan-Jaap de Haan (wethouder Cultuur, Werk en Inkomen) op

  Chris, goed dat je aandacht besteed aan de DZB, maar je gaat hier onnodig iets te kort door de bocht. Natuurlijk blijft de DZB hét bedrijf dat voor de gemeente Leiden de WSW uit zal voeren. De nieuwe wet WSW geeft echter steeds meer mogelijkheden aan (buur-)gemeenten, maar ook aan cliënten (door middel van een PGB) om wsw-plaatsen/trajecten in te kopen bij verschillende bedrijven. Het is dan belangrijk dat de DZB er goed voor staat en een aantrekkelijke wsw-uitvoerder is. Daarom moeten financiën beheersbaar en minder onvoorspelbaar zijn (het coalitie-akkoord spreekt over “stabiel en op orde”) en zal het ziekteverzuim (conform het verbeterplan) omlaag moeten.

  De suggestie in het artikel dat Leiden overweegt een ander wsw-bedrijf in te schakelen omdat het ziekteverzuim te hoog is, is een tikkeltje te wild naar mijn smaak. Dat is namelijk niet het geval.

 3. De heer De Haan verdient veel lof voor deze duidelijke uitspraak over DZB: “Er zal altijd geld bijmoeten, maar dat is niet erg. Er is immers wel een enorme sociale winst.” Het gaat hier namelijk over een sociale werkvoorziening voor veelal kwetsbare mensen, niet over een gewoon bedrijf. De wethouder zei het overigens ook al op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Cliëntenraad SoZA Leiden en FNV Bondgenoten (11 jan.). Hij heeft natuurlijk gelijk als hij eist dat de verliezen voorspelbaar zijn, m.a.w. dat er binnen de begroting gewerkt moet worden. Wellicht zit de heer Postma er niet geheel naast als hij zegt dat de top van DZB en misschien enkele anderen beter kunnen opstappen. Ik verwijs in verband met dat laatste nadrukkelijk ook naar de terechte, maar door velen (waaronder genoemde ex-wethouder en de hem steunende fractie) helaas genegeerde, ophef over de werksfeer bij DZB (Zie ook: PvdA Leiden en Postma’s weblog). De rechtsvorm van DZB hoeft echter niet veranderd te worden, want daaraan liggen de problemen niet en ze worden evenmin door een wijziging opgelost.

 4. Klokkenluider op

  Natuurlijk zijn de tekorten van de DZB voorspelbaar!!!! elk jaar al in de min,dus volgend jaar ….. voorspelbaar!!!! en hoe zou dat nou toch komen????

 5. Als DZB dit pand verlaat maak een mooi pension../ hotel.

   mooi uitzicht…….aan het water..moet lukken. En de slagzin: Tekorten bij DZB moeten voorspelbaar worden.. FOut FOut.

  Een betere tekst is….De Winsten bij DZB moeten voorspelbaar worden. Kom op positief blijven denken

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Deze site gebruikt cookies. Lees meer over onze cookies.