Oud-wethouder pleit voor behoud vrijplaats

Oud wethouder Ron Hillebrand (PvdA) is een van de dertig bekende Leidenaren die een open brief ondersteunt aan het college, waarin gepleit wordt voor behoud van Vrijplaats Koppenhinksteeg. In maart van dit jaar kwam het Leidse college van B & W terug op een besluit uit 2005 om de vrijplaats te legaliseren. Hillebrand was destijds, als wethouder, de initiatiefnemer van dit legalisatiebesluit. “Als belangrijkste reden voor het terugdraaien van de legalisatie wordt door de gemeente een exploitatietekort van 300.000 euro genoemd. Dit tekort is echter grotendeels veroorzaakt door door de onwil voor de panden gereserveerde gelden in te zetten, het achterstallige onderhoud van de gemeente aan de panden in de Vrijplaats, en door het getreuzel van de gemeente om de legalisatie vlot te trekken. De gemeente wil het complex nu aan de hoogste bieder verkopen en initiatieven als Bar & Boos, de Fabel van de illegaal, ontmoetingsruimte de Linkse Kerk, de Weggeefwinkel en sportschool Hong Ying in de lente van volgend jaar ontruimen,” aldus Marco van Duijn van de vrijplaats.

De vrijwilligers van de Vrijplaats zijn woedend over de ommezwaai van de gemeente. Zij worden gesteund door duizenden bezoekers en symphatisanten van de vrijplaats die de afgelopen maanden een protestbrief stuurden aan het college en de gemeenteraad. Bij dit protest sluiten zich nu ook dertig bekende Leidenaren aan. Ze komen uit de wereld van de Leidse cultuur en politiek, waaronder voormalig wethouder Ron Hillebrand, dominee Anton Dronkers, LVP-voorzitter Martijn Groen, LVC directeur Ruud Visser, Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt en oud-raadslid Rianne Peeters.

In een open brief vragen zij de gemeente om de onderhandelingen met de Vrijplaats Koppenhinksteeg te heropenen en de legalisering vlot te trekken. De brief ligt inmiddels bij het college en de gemeenteraad.

Leiden Linkse Kerk


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×