Een enorme politiemacht werd afgelopen avond ingezet om de gekraakte panden aan de Herengracht te ontruimen. De gemeente wilde koste wat kost voorkomen dat er, een maand voor de ontruiming van de Koppenhinksteeg, een nieuw krakersbolwerk in Leiden ontstaat. (Foto's: Chris de Waard en Emile van Aelst).

Kraakpand alweer ontruimd

Een overweldigende politiemacht heeft vanavond de eerder vandaag gekraakte panden aan de Herengracht ontruimd. In een soort generale repetitie voor de aanstaande ontruiming van de Vrijplaats Koppenhinksteeg verzamelden zich in de loop van de avond steeds meer politieagenten in de omgeving van de Herengracht. Later kwamen daar pelotons van de Mobiele Eenheid bij en een zogenaamd BraTra-team (brand en traangas). Ook de brandweer ondersteunde bij de ontruiming. Tegen het eind van de avond werd het pand omsingeld en fel verlicht. Daarop brak de ME met behulp van een slijptol naar binnen om het pand daadwerkelijk te ontruimen. Pas na middernacht werd de eerste kraker naar buiten gebracht. Volgens de krakers is het pand ’s middags door zo’n 70 mensen in bezit genomen, maar waren er bij de ontruiming nog maar 10 binnen. De krakers spreken van een illegale ontruiming. Volgens een arrest van de Hoge Raad mag een kraakpand niet zonder tussenkomst van de rechter worden ontruimd. Burgemeester Lenferink wilde een door de krakers aangespannen kort geding dat morgen dient echter niet afwachten en ging direct tot de ontruiming over. Daarbij deden zich overigens geen ongeregeldheden voor. Uiteindelijk heeft de politie 22 mensen aangehouden wegens lokaalvredebreuk, openlijke geweldpleging, vernieling en poging tot (bedrijfs-)inbraak.

Volgens woordvoerders Giel en Owen van de krakers stonden ze geheel in hun recht om het pand te kraken. Volgens hen stond het leeg sinds 2008 en was er alleen op de begane grond nog wat ruimte in gebruik als opslag door museum Naturalis. Omdat dat minder dan 10% van de totale oppervlakte besloeg, is er volgens de krakers dan nog steeds formeel sprake van leegstand. In het pand hebben de krakers volgens eigen zeggen documenten aangetroffen, waaruit zou blijken dat er in het verleden ook radioactief materiaal in de panden is opgeslagen.

Advertentie

Leiden De Paradoks


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×