Leiden zet relatie met buurgemeente op het spel

De stap van het Leidse College van B&W om de provincie te vragen Leiderdorp te dwingen om mee te werken aan de Ringweg-Oost of anders een grenscorrectie door te voeren, zodat de weg helemaal over Leids grondgebied gaat lopen is op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen. Toen de provincie Leiden dreigde bestuursdwang toe te passen als er geen Leids ‘ja’ kwam voor de RijnGouweLijn (ondanks een massal nee in het RGL-referendum) was Leiden in last. Het leidde indirect tot de val van het overwegend linkse college van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie. Nu wil Leiden dat buurgemeente Leiderdorp door de provincie op zo’n zelfde manier onder druk wordt gezet. Opvallend ook omdat Leiden sinds 2002 investeert in het herstellen van de relatie met de buurgemeenten.

De uitkomst van een in opdracht van de provincie gehouden bestuurskrachtmeting wees toen namelijk uit dat de Leidse bestuurders keer op keer met problemen waar de stad mee kampt naar buiten treden. Daardoor werden de gemeenten in de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek bepaald niet uitgenodigd om Leiden positief tegemoet te treden. “Als Leiden zichzelf al zo profileert, waarom zouden wij dan moeite doen”, zo verklaarde onderzoeker Dirk Louter het zogenaamde alibi-denken van de regio destijds. “Leiden staat te geïsoleerd in de regio en kan daardoor niet goed functioneren als centrumgemeente. Die positie heeft Leiden voor een belangrijk deel aan zichzelf te danken,” was één van de conclusies uit die bestuurskrachtmeting. Vanaf dat moment zou alles beter worden. “Herkenbaar”. Dat was in september 2002 een veelgehoorde term bij de presentatie van het bestuurskrachtonderzoek aan de Leidse gemeenteraad. “Samenwerking met de regio is heel belangrijk en een andere Leidse houding leidt zeker tot verbetering,” zo verwoordde Conny Broeyer (PvdA) het gevoel van velen.

Anno 2010 staat dan ook niet iedereen te juichen om de stap van het college. “Het moet toch niet gekker worden,” vindt D66-fractievoorzitter Paul van Meenen: “Ze vervallen weer helemaal in hun oude fouten”. Ook de SP is meer dan kritisch. Raadslid Julian van der Kraats vergelijkt het college met een klein kind dat zijn zin niet krijgt: “Leiden slaat hiermee een modderfiguur. De SP zal aanstaande donderdag de raad vragen dit besluit terug te draaien. Je kunt niet zomaar even de democratie opzij zetten.”

Advertentie

Leiden Regio bestuurskracht


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×