STOOM-Leiden: "Leiden onterecht gezwicht voor doorzettingsmacht"

STOOM-Leiden, een organisatie die voortkomt uit bewonersgroepen in Leiden die zich zorgen maken over de aanleg van een light-rail door het centrum van Leiden, denkt door een recente uitspraak van de Raad van State (RvS) een nieuw argument in handen te hebben tegen de aanleg van de RijnGouweLijn. Bestuurslid Emile de Heer laat weten dat de gemeente Leiden ten onrechte is gezwicht voor de aangekondigde doorzettingsmacht van de provincie. “De Raad van State heeft beslist dat de aanwending van provinciale doorzettingsmacht tegen de gemeente Leiden om zo de aanleg van de RGL door de binnenstad af te dwingen geen beslissing is geweest die op rechtsgevolg is gericht. Dat betekent dat dit geen besluit was met juridische, of bestuursrechtelijke consequenties. Daarmee staat vast dat de collegepartijen PvdA, GroenLinks, VVD en CDA het besluit van PS ten onrechte hebben aangevoerd om de referendumuitslag (69% stemde tegen de RGL) te negeren.”

De Heer vervolgt: “Doorslaggevend argument daarbij was immers, dat als Leiden niet zou zwichten voor de wens van de provincie om de RGL door de binnenstad te laten rijden, Leiden dit gedwongen zou moeten toestaan door het aangekondigde gebruik van doorzettingsmacht.”

STOOM ziet de uitspraak als een bevestiging van haar stelling dat het gemeentebestuur nooit de intentie heeft gehad om de stem van de Leidse burger in het RGL referendum te respecteren en zal een stemadvies uitbrengen ten gunste van partijen die de referendumuitslag wel wilden respecteren.

Advertentie

Leiden RijnGouwelijn


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×