VVD-wethouder Pieter van Woensel is de grote boosdoener voor de vrijwilligers en het bestuur van de vrijplaats. Van Hees: "We kregen hem uit Den Haag toen hij daar werd weggestuurd omdat hij uitgleed over de randstadrail en nu wil hij de vrijplaats even ontruimen. Maar de steeg van verzet en cultuur blijft!"

Koppenhinksteeg telt af naar ontruiming

Nog ruim een week en dan mag de gemeente Leiden van de rechter tot ontruiming overgaan van de meer dan 40 jaar oude Vrijplaats Koppenhinksteeg. Of het zover komt is nog steeds niet helemaal zeker, maar het zijn strohalmen waar de vrijwilligers en het bestuur van de vrijplaats zich aan vastklampen. Maandag dient er nog een allerlaatste rechtzaak, een zogenaamd turbo-spoedappel, om de ontruiming te voorkomen. De gemeente zou veel te lang hebben gewacht en daardoor haar rechten verspeeld hebben. De rechtzaak zelf heeft geen opschortende werking, dus ook bij een voor de vrijplaats positief oordeel van de rechter zal het er vanaf hangen hoe snel de uitspraak volgt. Ook de politieke vrienden van de vrijplaats ondernemen nog een laatste poging. Donderdag komt de SP met een motie om in elk geval niet voor 3 maart tot ontruiming over te gaan. Zonder steun van de oppositie en minstens twee PvdA-raadsleden zal die het echter niet halen.

Afgelopen middag kwamen enkele honderden demonstranten opdagen om met een grote protestmanifestatie opnieuw aandacht te vragen voor de initiatieven die er sinds jaar en dag in het Leidse kraakbolwerk worden ontplooid. Eén van hen is Jaap die bij aanvang van de demonstratie het woord voerde en een hartstochtelijk pleidooi hield voor de plek waar hij al sinds zijn pubertijd vaste gast is: “We zijn hier bij elkaar om te demonstreren voor het behoud van onze vrijplaats. Deze strijd is geen achterhoedegevecht of marginaaal gebeuren. We vinden het belangrijk wat we hier doen en worden daarin gesteund door de talloze bezoekers.”

Vervolgens vertrok een bonte stoet sympathisanten voor een uitgebreide rondtocht door het centrum. Daarbij werd ook het onlangs gekraakte en ontruimde pand aan de Herengracht aangedaan. Op de Haarlemmerstraat volgde nieuwe toespraken, midden tussen de campagnevoerende Leidse politici. Op de Breestraat, voor het stadhuis, hield bestuurslid, en oud-fractievoorzitter van GroenLinks in Leiden, Gerard van Hees nog een vurig pleidooi: “Schandalig wat dit college doet. We hadden afgesproken dat de vrijplaats gelegaliseerd zou worden en afspraak is afspraak. Maar deze steeg van verzet en cultuur blijft!”

De gemeente startte vijf jaar geleden een legalisatieproces, waarbij de vrijplaats het pand zou gaan huren. Tijdens de lange weg naar legalisatie liepen de kosten voor de noodzakelijke renovatie op en toen ook, na de breuk in het vorige college, de politieke wind in Leiden uit een andere hoek ging waaien, werd de legalisatie afgeblazen. Volgens de rechter mocht de gemeente dat doen, omdat er aan de legalisatie ook voorwaarden waren gesteld. Het kostenaspect was er daar één van. Dat opgelopen kosten een rol spelen bij het besluit om het legalisatieproces te staken is iets dat Van Hees resoluut naar het land der fabelen verwijst: “Omdat het een ton meer zou gaan kosten, kan het niet doorgaan. Ondertussen geeft datzelfde college zomaar 1,7 miljoen subsidie om een paar modewinkels in de Aalmarktschool krijgen. Dit is een puur politiek besluit”.

De demonstratie verliep in een gemoedelijke sfeer en er deden zich geen incidenten voor.

Advertentie

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×