Gemeente mag Koppenhinksteeg definitief ontruimen

De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK) mag definitief ontruimd worden. Zojuist heeft het Gerechtshof in Den Haag uitspraak gedaan in het turbo spoedappel dat vorige week diende. Daarin deden de vrijplaatsorganisaties een laatste poging om die ontruiming te voorkomen. Na morgen heeft de gemeente Leiden nu de mogelijkheid om ook daadwerkelijk tot die ontruiming over te gaan. Woordvoerder Gerard van Hees reageert teleurgesteld op de uitspraak: “We gaan nu bespreken wat ons te doen staat”. Vanavond wordt in de Leidse gemeenteraad ook nog over de Koppenhinksteeg gesproken. De SP wil met een motie voorkomen dat er voor de verkiezingen wordt ontruimd. De gemeente Leiden is blij met het vonnis en wil nu snel beginnen met de herontwikkeling van de panden.

Enkele gebruikers van de vrijplaats die vorige week ook bij de rechtzaak aanwezig waren, hopen nog steeds dat de gemeente niet daadwerkelijk tot ontruiming overgaat of in elk geval de verkiezingen afwacht. Mogelijk ontstaat er na 3 maart weer een meerderheid voor legalisatie, zo is de redenatie. Het steekt de vrijplaats-organisaties dat de gemeente hen nooit een echt alternatief heeft geboden. Het pand aan de Kloosterpoort waar voorheen de lokale omroep Holland Centraal huisde is volgens hen te klein en te duur.

De vrijplaatsorganisaties peinzen er, ondanks de nieuwste uitspraak, niet over om vrijwillig te vertrekken. “Er zijn hier heel veel mensen boos en die gaan echt niet met de handen over elkaar zitten afwachten,” zo klinkt het nog steeds strijdbaar.

Op één punt heeft de vrijplaats wel gelijk gekregen. De kosten van een ontruiming mag de gemeente niet op hen verhalen. De inzet van politie en andere diensten is gewoon een publieke taak van de overheid.

Advertentie

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×