Maandag eerste verkenningen nieuw college

D66-voorman Paul van Meenen heeft de beoogde fractievoorzitters van alle gekozen partijen voor aanstaande maandag uitgenodigd voor een eerste verkenning om tot een nieuw, maar vooral ander stadsbestuur te komen. Daarbij worden nadrukkelijk ook nieuwkomer de Partij voor de Dieren en de andere, zij het kleine, winnaar van de verkiezingen Stadspartij Leiden Ontzet betrokken. Van Meenen wil graag een collegeakkoord op hoofdlijnen: “Maximaal twee A4-tjes, hoe minder je opschrijft, hoe beter het is voor de stad. Zoiets als met de Morspoortgarage mag nooit meer gebeuren.” Van Meenen doelt daarmee op het gedwongen vertrek van GroenLinks wethouder John Steegh in januari. Diens positie werd onhoudbaar toen zijn fractie tegen de door het college gewenste garage stemde, terwijl dat in het vorige collegeakkoord stond. Van Meenen: “Het college moet gewoon knokken om in de raad een meerderheid voor hun plannen te krijgen. De raad moet vier jaar lang invloed houden en dus moet je de boel niet dichttimmeren.”

Als D66 erin slaagt een college te vormen, betekent dat in elk geval dat de Oostvlietpolder groen blijft en dat er geen RijnGouweLijn door het centrum van Leiden komt. In plaats van bouwen in de polder wil Van Meenen eerst goed kijken of er nog wel behoefte is aan een nieuw bedrijventerrein. Mocht dat zo zijn, dan wil hij dat bestaande industrieterreinen worden gerevitaliseerd. Voor uitbreiding moet dan samenwerking worden gezocht met de regio. “We zitten hier in Leiden al met veel te veel mensen op te weinig meters.”

Dat Leiden de RijnGouweLijn tegen kan houden weet Van Meenen zeker. “Als Leiden het niet wil, komt ‘ie er niet.” Dat de provincie in zo’n geval haar doorzettingsmacht zal gebruiken lijkt Van Meenen zeer onwaarschijnlijk.

Advertentie

Leiden Collegeonderhandelingen 2010


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×