D66 verwacht binnen twee weken nieuw college

Vanavond hebben de vijf partijen die over een nieuw college onderhandelen voor het eerst echt over de inhoud gesproken. “En dat valt niet mee,” zo laten verschillende onderhandelaars weten. Desondanks is formateur Paul van Meenen optimistisch over een goede afloop. “Het is spannend, daarom is het nu ook belangrijk dat we in de vertrouwelijkheid van gedachten kunnen wisselen. We hebben straks nog vier jaar de tijd om in open stijl de stad te besturen.” De komende dagen buigen alle vijf de partijen zich over met name de bezuinigingen en lopende projecten zoals de RijnGouweLijn. Ook worden de fracties er vanaf nu bij betrokken.

De brief die een groep prominente GroenLinksers vandaag stuurde aan de drie progressieve onderhandelaars (van de SP, D66 en GL) doet Van Meenen af als ‘omgevingsgeluiden’ waar hij verder niet op in wil gaan. Ook over de inhoud van de gesprekken wil hij niets kwijt. Daarom wil hij ook niet reageren op het gerucht dat er inmiddels een compromis zou zijn omtrent de RGL. Er zou een afspraak in de maak zijn om eerst te laten onderzoeken of de lightrail door Leiden kan worden tegengehouden en pas later een definitief besluit te nemen.

Volgende week hebben de partijen twee volle dagen uitgetrokken om het eens te worden over de inhoud. Dinsdag en woensdag praten D66, GroenLinks, de SP, de VVD en het CDA na ruggespraak met hun fracties dus verder. Van Meenen: “We zijn met iets nieuws bezig en dat duurt misschien wat langer, maar het is wennen. Ook voor mij. Maar als we het volgende week eens zijn over de inhoud en de week erna de samenstelling van het college kunnen afronden, hebben we over een week of twee dus een nieuw stadsbestuur.”

Wie er precies in dat college plaats zullen nemen is nog niet helemaal duidelijk, maar een aantal namen is al bekend. D66 draagt de Leidse partijvoorzitter Frank de Wit en de directeur van het landelijke D66-partijbureau, en tevens ex-centrummanager, Robert Strijk voor, de VVD huidig wethouder Pieter van Woensel en het CDA Jan-Jaap de Haan. De SP wil nog niets zeggen over mogelijke kandidaten, maar de naam van raadslid Roos van Gelderen doet de ronde. GroenLinks heeft eerder aangegeven verder te willen met de in januari afgetreden John Steegh die zelf ook staat te popelen.

Leiden Collegeonderhandelingen 2010


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×