Gerda van den Berg twijfelt over raadslidmaatschap

27

De kans is aanwezig dat fractievoorzitter Gerda van den Berg op niet al te lange termijn de Leidse raad verlaat. Momenteel beraadt ze zich over haar toekomst als raadslid. “Het is niet altijd goed om als oud-wethouder in de raad te zitten,” zo laat Van den Berg weten. In overleg met de PvdA-fractie wil ze bezien wat het verstandigste is. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart kreeg Van den Berg als lijsttrekker van haar partij 5707 stemmen.

Delen

27 reacties

 1. De Leidse politiek doet haar uitermate best om de Leidenaars van zich af te wenden.
  Je stemt vol overtuiging voor de nummer 1 van de PvdA en je krijgt er de nummer 7 voor terug.

 2. Het raadslidmaatschap is zeker té min voor deze kakmadam van de Partij van de Arrogantie? Dit is inderdaad je reinste kiezersbedrog om bij 5707 uitgebrachte stemmen niet plaats te nemen in de Leidse gemeenteraad. De aap komt wederom uit de mouw bij de PvdA met dit soort FLAPDROLLEN die zich nog politicus durven te noemen…

 3. Jantje van Leiden op

  En wat zegt Gerda? ‘"Het is niet altijd goed om als oud-wethouder in de raad te zitten," zo laat Van den Berg weten.’ Hoe moet haar kandidatuur en nog wel op nummer 1 uitgelegd worden? Dat is nu wel duidelijk: kiezersbedrog.

 4. Ik raad mevrouw Van den Berg aan om in de gemeenteraad te blijven. Het maakt bepaald geen goede indruk als een lijsttrekker geen volksvertegenwoordiger wil zijn, maar alleen bestuurder. Mevrouw Van den Berg wil zich toch niet spiegelen aan Balkenende, de politieke charlatan en nationale hypocriet (hoezo "waarden en normen"?) die wel CDA-lijsttrekker wil zijn, maar geen kamerlid?

 5. Emile van Aelst op

  Er zit natuurlijk een behoorlijk salarisverschil tussen wethouder en gemeenteraadslid.
  Als je dan terug moet van wethouder naar gemeenteraadslid, dan moet je weer echt gaan werken voor je inkomsten.
  De opmerking dat het moeilijk is om ex wethouder in de raad te zitten vind ik heel erg eng.
  Volgens mij gaat iedereen blanco de verkiezingen in, en is het afwachten wat de stemmer kiest, dus had je al voor de verkiezingen kunnen/MOETEN aangeven dat je uitsluitend verkiesbaar bent als je dan ook wethouder wordt.
  Naar mijn idee, blijkt hier toch weer duidelijk uit dat eigenbelang voor het stadsbelang gaat.
  Het is helemaal niet erg als iemand zegt, als wethouder had ik een riant inkomen en als raadslid moet ik er weer een baan bijzoeken.
  Alleen geef dit dan aan voor de verkiezingen, of was mevr. vd Berg zo zeker van haar zaak dat ze dit even is vergeten te vermelden.

 6. Aanvullend aan Emile van Aelst:
  Het zou nog geldig kunnen zijn als je zegt dat je niet zeker weet of je een goede baan vindt in Leiden, en dus misschien wel de stad moet verlaten. Je moet immers wel ook even snel een nieuwe baan vinden als ex-wethouder, en dat is niet per sé even makkelijk, zeker niet nu.

  Maar mw vd Berg geeft eigenlijk niet echt een reden, waarom een ex-wethouder niet in de raad zou moeten zitten is mij een raadsel, lijkt me juist alleen maar welkome ervaring in de Raad! Het geeft ook het gevoel dat de PvdA er niet op gerekend had dat ze niet in het college konden komen, en dat riekt weer enigszins naar arrogantie. In analogie met JPB bij de kamerverkiezingen, had mw vd Berg zich ook moeten realiseren dat dit Raadsverkiezingen waren en geen wethoudersverkiezingen.

 7. WyboMentink op

  Het is een beetje een cryptische zin waarmee de fractievoorzitter van de voormalig grootste partij haar twijfel rechtvaardigt. Het vermogen om te twijfelen an sich vind ik erg goed, zeker voor een politicus cq bestuurder. Het moment van twijfel -na de verloren verkiezingen en na de bekendmaking van een nieuw college zonder de PvdA- vind ik niet zo verstandig.

  Nou ja, ik concludeer dat GvdB alleen wethouder wil(de) worden en geen volksvertegenwoordiger. Zie ik hier een (on)gewenste ontwikkeling? Misschien moeten we de regels maar eens gaan aanscherpen om meer duidelijkheid voor de kiezer te scheppen.

  Als ik afsluitend de PvdA Leiden nog een ongevraagd advies mag geven, maak van de nood eens een deugd en benoem de niet gekozen Roelof van Laar -onze lokale Machiavelli- tot fravo.

 8. Hele slechte reclame voor een lokale partij die al maanden in een vrije val terecht is gekomen. Wat een arrogantie! Je moet het maar durven ruim 5000 stemmers je rug toe te keren, nu er overduidelijk niks meer te graaien valt!

  Zou m’n kop nooit meer in Leiden durven laten zien, maar dat zal haar vast geen reet uitmaken.

 9. Cees Mentink op

  Hierboven is mijn neef WYBO weer uitstekend op dreef.
  Natuurlijk heeft hij gelijk.
  Wanneer mevrouw Van den Berg vertrekt bewijst zij de politiek een slechte dienst en doet ze aan volksverlakkerij.
  En daar hebben de kiezers langzaamaan de buik meer dan vol van.

 10. jalekkermaf op

  Volgens mij bewijst de dame de samenleving wel degelijk een grote dienst door op te stappen. Dat de PvdA verder een abjecte partij is zou intussen niemand meer moeten verbazen.

 11. toedeledokie op

  Aah gossie, wil Gerda Gratis Heroine niet meer in de raad? Ze kan als raadslid (en zeker raadslid voor de oppositie) niet meer haar zin doordrijven. Tja, dat zal zeer doen. En inderdaad, stel je voor dat ze nu opeens echt moet werken voor haar geld, dan kan ze beter profiteren van het wachtgeld. Lekker sociaal nietwaar?

 12. een Leids burger op

  Blijkbaar meent E.Meijer nu vanaf zijn "comfortabele" positie op de 28e plaats van de raadsledenkandidatenlijst van de Leidse SP advies te moeten geven aan Mevr. G. van den Berg. Volgens hem maakt het "geen goede indruk als een lijsttrekker geen volksvertegenwoordiger wil zijn, maar alleen bestuurder." En meent hij vervolgens advies te moeten geven Mevr.G.van den Berg aan "om in de gemeenteraad te blijven". Maar een advies van hem aan de lijsttrekker van het CDA (=dhr.Jan-Jaap de Haan), die nu ook wethouderskandidaat is, "om in de gemeenteraad te blijven" heb ik van hem nog niet gezien. Over hypocrisie gesproken….
  Bovendien dreigt ook de no.2 (mevr. Roos van Gelderen) op de kandidatenlijst van de Leidse SP niet "in de gemeenteraad te blijven" maar is zij wethouderskandidaat. Maar dit terzijde.

  Terug maar diegene waarom het hier hoort te gaan en dat is Mevr.G.van den Berg:
  Citaat dhr. Emile van Aelst:"Als je dan terug moet van wethouder naar gemeenteraadslid, dan moet je weer echt gaan werken voor je inkomsten." Ha,Ha,Ha. Dat is een leuke zeg. Die houden we er in. Alsof een wethouder niet ècht zou moeten werken voor zijn|haar inkomen…….;-)
  Maar een raadslid heeft inderdaad niet zo’n riante "vergoeding" als een fulltime-wethouder
  en heeft dus ook nog een andere inkomstenbron nodig.

  "Het is niet altijd goed om als oud-wethouder in de raad te zitten" zo laat Mevr. G.Van den Berg weten. Als dat haar standpunt is, vind ook ik het vreemd dat zij pas NA de verkiezingen tot die conclusie is gekomen en niet VOORAF.
  5707 ja-knikkers kun je als "wethouder van knikkerputjes" en als lijsttrekker van de Leidse PvdA niet zomaar negeren of in de steek laten toch?… Maar anderzijds zal ik er geen traan om laten als deze wethouder|lijsttrekker, die er al eerder blijk van heeft gegeven de problemen bij de thuiszorg,WMO e.d. te negeren of op zijn minst flink te bagatelliseren, zou besluiten om te vertrekken.

 13. Sander van der Plas op

  Wie is "een Leids burger" die verborgen achter een pseunoniem zo’n grote mond heeft zal iemand zich misschien afvragen.

  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2009/06/groenlinks-bezorgd-over-bescherming-persoonsgegevens

  Floor Pleijte heet hij dus. Floortje begrijpt het verschil niet tussen een lijsttrekker die wil toetreden tot een college of regering en die dat nooit geheim heeft gehouden, maar die zich niet te min voelt om raadslid of kamerlid te worden als zijn of haar partij in de oppositie terechtkomt, en een lijsttrekker die laat blijken daar geen zin in te hebben. Floortje Floortje begrijpt niet dat burgers het recht hebben, sommigen zouden zeggen de plicht, om politici raad en hun mening te geven. Floortje begrijpt waarschijnlijk veel meer niet, maar zit sputterend en kwijlend klaar om anderen terecht te wijzen.

 14. een Leids burger op

  @Sander van der Plas
  Ik denk dat ook de heer Floor Pleijte juist heel goed begrijpt dat er enerzijds raadsleden zijn die willen toetreden tot een college en anderzijds wethouders die over een raadlidmaatschap twijfelen.
  Iedereen mag politici (ongevraagd) hun raad en mening geven.

  "Het is niet altijd goed om als oud-wethouder in de raad te zitten" zo laat Mevr. G.Van den Berg weten. Als dat haar standpunt is, vind ook ik het vreemd dat zij pas NA de verkiezingen tot die conclusie is gekomen en niet VOORAF. Daarover gaat het, wat mij betreft, dus.
  En als wethouders of lijsttrekkers VOORAF laten blijken niet het raadslidmaatschap op zich te willen nemen heb ik daar geen problemen mee. Dat was hier bij Mevr. G. van den Berg niet het geval.

  Maar E.Meijer noemt de heer Balkenende een "nationale hypocriet" en "politieke charlatan" omdat "die wel CDA-lijsttrekker wil zijn, maar geen kamerlid".
  Mijn mening is dat een bestuurder er ook voor mag kiezen om geen kamerlid te zijn of een wethouder om geen raadslid te willen zijn. Maar geef daarover dan VOORAF duidelijkheid.

  Ik vermoed dat de heer Floor Pleijte het dus allemaal wel veel beter begrijpt dan Sander van der Plas hier veronderstelt , maar de meningen wellicht verschillen.

 15. een Leids burger op

  En voor de duidelijkheid: De heer J.P.Balkenende was VOORAF duidelijk. Maar Mevr.G.van den Berg niet.

 16. Sander van der Plas op

  Floor Pleijte aka "een Leids burger", je reageert voordat je goed weet wat er staat en je kent het verschil tussen een bestuurder en een volksvertegenwoordiger niet. Burgers kiezen hun volkvertegenwoordigers. Wie zich laat kiezen moet dan bereid zijn om volksvertegenwoordiger te worden. Ook als zijn partij geen plucheplaats heeft gekregen. Dat geldt nog veel meer voor een lijsttrekker, het boegbeeld van een politieke partij. Ga er maar een nachtje over slapen, Floor Pleijte aka "een Leids burger", en niet meer zo opgewonden reageren.

 17. Stefan Maertens op

  @ mevrouw van der Plas

  Waarom maakt u de pseudoniem van iemand openbaar als diegene wil posten onder een pseudoniem, beetje triest!

 18. R. Dentener op

  Bijzonder jammer dat mevrouw V.d. Berg overweegt om zich terug te trekken als raadslid/fractievoorzitter van haar partij. Zij is één van de weinigen die op het vlak van de (gemeente)financiën vakinhoudelijk onderlegd is en met een eventueel vertrek zou wederom minder financiële kennis aanwezig zijn onder de raadsleden. Er zijn niet zoveel raadsleden die bijvoorbeeld echt in staat zijn een gemeentebegroting te ontleden en met voorstellen of amendementen te komen die betrekking hebben op dit beleidsterrein. Van de vorige gemeenteraad zijn al gesneuveld de financieel-deskundigen Van Egdom (GroenLinks) en Hermans (VVD) om er maar eens twee te noemen. Ik wil op deze plek ook maar weer een pleidooi voeren om gemeenteraadsleden -en met name de nieuwelingen in de raad- een cursus gemeentefinanciën te laten volgen. Eigenlijk zou dit ook het werk van een raadsgriffie moeten zijn om zo´n cursus op te zetten of te verzorgen. Ik weet niet hoe dat in de gemeente Leiden is geregeld, maar ik krijg de indruk dat dit in veel gemeenten ad hoc plaatsvindt en aan politieke partijen zelf wordt overgelaten wat zij wel en niet verwachten wat tot de geestelijke bagage van een nieuw raadslid behoort. En dat, terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in het kader van het ´Actieprogramma lokaal Bestuur´ aan gemeenten een aantal kant en klare workshops/modulen kan aanbieden om nieuwe gemeenteraadsleden een eind op weg te helpen in hun toekomstige raadswerkzaamheden. http://actieprogrammalokaalbestuur.nl/ALB-inwerkprogramma2010

 19. een Leids burger op

  @Sander van der Plas
  Floor Pleijte weet, mijns inziens, heel goed wat er staat en ik heb geen reden om aan te nemen dat die het verschil
  tussen een bestuurder en een volksvertegenwoordiger niet zou kennen. Mijn mening als een leids burger was en is dat een lijsttrekker voor zijn|haar partij er ook voor mag kiezen om geen kamerlid te willen zijn of raadslid als diens partij in de oppositie terecht zou komen. Dus ook als die lijsttrekker een wethouder was zoals bij mevr.G.van den Berg.

  Maar wèl dient daarover dan VOORAF duidelijkheid te zijn.

  Zodat de kiezers juist VOORAF weten of die lijsttrekker dan wel of niet bereid zal zijn om volksvertegenwoordiger te willen zijn als diens partij in de oppositie terecht zou komen. Anderen zullen wellicht vinden dat een lijsttrekker altijd bereid moet zijn om kamerlid of raadslid te willen zijn als diens partij in de oppositie zou terechtkomen.

  Zoals gezegd vind ook ik het vreemd dat Mevr.G. van den Berg pas ACHTERAF zegt:"Het is niet altijd goed om als oud-
  wethouder in de raad te zitten." Dat is dus die Sander van der Plas kennelijk ontgaan.
  Ga daar maar eens een nachtje over slapen en dan vervolgens alles nog eens goed nalezen, Sander van der Plas……

 20. Sander van der Plas op

  Stefan Maertens, je vergist je. Die informatie is niet geheim, wat iedereen zelf kan ontdekken. Vind jij het niet een beetje triest dat Floor Pleijte aka "een Leids burger" verborgen achter zijn pseudoniem zo’n grote mond heeft en mensen [persoonlijk] aanvalt? De verbeten boze burger durft dat klaarblijkelijk alleen maar onder zijn schuilnaampje met een computerscherm voor zich. Als hij de kans krijgt om in persona wat te zeggen durft hij niet.

  http://fly2.ws/8a86LtA

  Floor Pleijte aka "een Leids burger", wie alleen maar wethouder of minister wil worden en niet in een fractie wil plaatsnemen hoeft geen lijsttrekker te zijn en hoeft zelfs niet op een lijst te gaan staan. Dat wist je toch wel?

 21. Chris de Waard op

  @Rene:
  "Ik wil op deze plek ook maar weer een pleidooi voeren om gemeenteraadsleden -en met name de nieuwelingen in de raad- een cursus gemeentefinanciën te laten volgen."

  Ik begreep dat ze die afgelopen vrijdag hebben gehad.

 22. Ik ben het eens met onze Leidse Burger eens dat Gerda van den Berg er beter aan had gedaan om vooraf duidelijk te maken of zij wel of geen raadslid wilde worden. Maar in het laatste geval – en nu verschil ik wellicht van mening met ELB – moet je daar tevens de consequentie aan verbinden om je niet te kandideren voor het raadlidmaatschap, laat staan lijsttrekker te worden.

  In dit verband is overigens één kwestie onderbelicht. Ik vraag mij namelijk af of haar keus (of zo men wil haar ‘twijfel’) vóór 3 maart binnen de PvdA bekend was – en dan met name bij de kandidaatstellingscommissie. Zo niet, dan bewijst zij niet alleen haar kiezers, maar ook haar partij een slechte dienst. Zo ja, dan is ook de Leidse PvdA verwijtbaar. Het zou dus netjes zijn wanneer GvdB en haar partij zich daarover nader verklaren.

  Overigens is dit niet de eerste keer dat zich zoiets voordoet. Ik herinner mij dat een dag na de raadsverkiezingen van 1998 Hasan Güney die als CDA-raadslid met voorkeurstemmen was gekozen, wegens gezondheidsredenen afzag van zijn raadslidmaatschap. Die gezondheidsredenen waren overigens geen smoes, want Güney leed (en lijdt nog steeds) aan een vrij ernstige vorm van suikerziekte. Niettemin kreeg zowel de man als het CDA bakken stront over zich heen, óók vanuit de PvdA.

  Ten slotte begrijp ik niet waarom Sander van der Plas zo te keer gaat tegen de Leidse Burger (zie hierboven zijn bericht van 19.57 uur). ELB is een gerespecteerde reaguurder en verdient het niet om op deze toon te worden aangesproken.

 23. een Leids burger op

  Uit de reactie van die "Sander van der Plas" 19-4-2001 22.41 blijkt dat hij niets van de terechte reactie van de heer Stefan Maertens begrepen heeft. En mensen op wie ik kritiek heb weten doorgaans heel goed wie die kritiek geeft……
  En ook als deze Leidse burger de kans krijgt om in persona wat te zeggen durft hij wel. Zelfs met mevr. G.van den Berg. http://www.flickr.com/photos/22830087@N05/4140335799/
  Alleen deze Leidse burger bepaald zelf wel hoe en aan welke discussie hij wenst deel te nemen. (Het is hier toegestaan om onder pseudoniem te reageren.)
  Overigens sluit ik inmiddels niet uit dat iemand anders hier onder de naam "Sander van der Plas" hier aan het typen is…..

  On-topic maar weer: Natuurlijk hoeft iemand die alleen wethouder wil zijn, maar geen raadslid wil zijn, geen lijsttrekker te worden. Maar mensen die daar anders over denken mogen dat blijkbaar van sommigen alleen maar op persoonlijke titel doen……
  Het zou om kritiek op de mening van iemand moeten gaan. Niet om de persoon zelf.

  Ielhame typte:"Je stemt vol overtuiging voor de nummer 1 van de PvdA en je krijgt er de nummer 7 voor terug." Uit die reactie blijkt duidelijk dat de twijfel over het raadslidmaatschap van mevr.G.van den Berg ook bij Ielhame niet vooraf bekend was.

 24. R. Dentener op

  §Chris ´cursusaanbod gemeenteraadsleden´: ik had begrepen dat vorige keer (de vorige raad) het aantal deelnemers aan zo´n workshop nogal tegenviel. Laten we hopen dat het met de interesse en deelname aan het scholingsaanbod nu beter gaat.

 25. Een dergelijke cursus voor journalisten lijkt me ook geen overbodigheid. Dan kunnen ze eindelijk de naar informatie en kennis hunkerende onwetenden bedienen. 😉

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline