D66-onderhandelaar Paul van Meenen kan tevreden zijn. Afgelopen avond stemden ook de fracties van de vier partijen in met het bestuursakkoord dat vorige week werd gesloten. In de binnenzak het geheime stuk dat qua omvang inderdaad beperkt lijkt. (Foto: Chris de Waard)

Fracties omarmen 'droomakkoord' zonder RGL

Leiden stevent af op een keiharde confrontatie met de provincie Zuid-Holland nu afgelopen avond ook de vier fracties van D66, VVD, CDA en SP het vorige week bereikte onderhandelaarsakkoord hebben omarmd. Een akkoord waarin Leiden zich met hand en tand gaat verzetten tegen de aanleg van de RijnGouweLijn. Minstens 24 van de 39 Leidse stemmen in de raad zijn nu tegen de komst van de RGL. Provinciaal gedeputeerde Asje van Dijk (CDA) van onder meer vervoer is nu echt helemaal klaar met Leiden: Dan stopt de provincie met praten, zo liet hij maandagmiddag weten bij een bijeenkomst in Leiden. Net als in Noordwijk, die gemeente werkt ook niet mee, wil de provincie de RGL dan zelf door Leiden gaan aanleggen.

Vanmiddag om 16.00 uur maken de vier partijen de complete inhoud van hun akkoord bekend. Ook wordt de nieuwe wethoudersploeg dan gepresenteerd. Later deze week en begin volgende week mogen dan ook de leden van de vier partijen zich nog over het akkoord buigen. Pas als ook die ermee instemmen, is het nieuwe stadsbestuur definitief een feit, maar die goedkeuring lijkt een formaliteit als je op de reacties van de verschillende partijen mag uitgaan. Zelfs de SP spreekt van een ‘droomakkoord’.

Vandaag praat Paul van Meenen van D66 ook burgemeester Lenferink bij over de laatste stand van zaken. De burgemeester was het enige lid van het nieuwe college dat niet betrokken was bij de onderhandelingen en moest lijdzaam afwachten tot er een akkoord was.

Advertentie

Leiden Collegeonderhandelingen 2010


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×