Woensdag provinciaal spoeddebat over RijnGouwelijn

Op verzoek van de Statenfractie van GroenLinks wordt er woensdag in de provinciale statenvergadering een spoeddebat gehouden over het Leidse coalitieakkoord. Met name de door Leiden voorgenomen opzegging van de bestuursovereenkomst met de provincie over de aanleg van de RijnGouwelijn was voor GL-statenlid Alfred Blokhuizen reden om het debat aan te vragen: “Het is zeer ongebruikelijk dat overheden elkaars contracten opzeggen. Dat is heel slecht voor het land, want als dat gewoonte wordt kan nooit meer iets worden gerealiseerd.”

Blokhuizen: “Het is ook zo zorgelijk in dit geval, omdat tijdens de presentatie van het collegeprogramma van Leiden bleek dat de coalitiepartners niet eens de gevolgen overzagen van hun handelen. De Provincie Zuid-Holland investeert graag in Leiden, maar daar mogen we ook wel wat voor terugvragen. Ik vraag me ook af of Leiden alleen maar een vertragingstactiek hanteert en eigenlijk ook wel weet dat men uiteindelijk weer door de bocht moet.”

GroenLinks wil van gedeputeerde Asje van Dijk weten wat hij aan deze situatie gaat doen en wie de schade gaat betalen als er vertraging ontstaat. “Ook wil ik weten of de provincie dan ook nog heel enthousiast wil meewerken aan de zaken die Leiden wèl wil van de Provincie, zoals aanpassen Lammenschansplein, Ringweg Oost en de Rijnlandroute.”

Blokhuizen staat overigens niet alleen in zijn kritiek op Leiden. Volgens oud-raadslid en Hans van Egdom van GroenLinks, de financiele man in die fractie, in Leiden betekent het gesloten coalitieakkoord het faillissement van Leiden. Hij schreef er eerder deze week ook een uiterst kritisch betoog over op zijn weblog. Ook oud-raadslid Abram Flippo van coalitiepartner CDA Leiden is die mening toegedaan. Flippo werd op 3 maart niet gekozen, maar kon doordat fractievoorzitter Jan-Jaap de Haan tot het college toetreedt alsnog in de raad plaatsnemen. Flippo: “Toen ik zag welke richting de coalitiegesprekken opgingen, heb ik bedankt voor de eer om nog een termijn raadslid voor het CDA te zijn. Ik ga daar toch niet zitten om een hartaanval te krijgen.”

Volgens demissionair wethouder Marc Witteman (PvdA) staat door de gewijzigde Leidse inzichten ook de positie van Leiden als centrumgemeente in de regio op het spel: “Het Leidse coalitieakkoord is in de regio ingeslagen als een bom. Er is openlijk discussie over onze positie als centrumstad.”

Het debat vindt woensdag plaats vanaf 10.00 uur en is live te volgen via de webcast op www.zuid-holland.nl.

Leiden Regio Collegeonderhandelingen 2010


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×