De Lakenhal koopt laatste Wolkers aan

7

Museum De Lakenhal heeft het laatste grote schilderij, het ‘grote gele doek’, zoals schrijver/schilder Jan Wolkers het zelf noemde, aangekocht. Afgelopen middag werd het schilderij door weduwe Karina Wolkers persoonlijk overhandigd aan Meta Knol, directeur van het museum. Wolkers maakte dit schilderij kort voor zijn overlijden in 2007 en beschouwde het als de apotheose van zijn werk als beeldend kunstenaar. “Het is een heel bijzonder werk,” aldus Knol, “De ziel van Jan Wolkers zit erin.”

Met dit grote gele doek wilde Wolkers een stralend schilderij maken. Schrijver Onno Blom bezocht Wolkers in zijn atelier op Texel, terwijl het werk nog op de ezel stond. Wolkers vertelde hem dat de goudgele kleur van het schilderij was geïnspireerd op de herfstbladeren van de tulpenboom naast het atelier. De kunstenaar had ooit een stekje ervan meegenomen uit de Leidse Hortus Botanicus.

Vandaag werd ook het boek ‘Stad van Verf’ gepresenteerd, een keuze van persoonlijke hoogtepunten uit de collectie van De Lakenhal, geselecteerd en beschreven door Onno Blom.

Meer info: www.lakenhal.nl

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

7 reacties

 1. Joost van Breukelen op

  De cirkel rond. Het is inderdaad een prachtstuk. Lakenhal: gefeliciteerd. Leiden: gefeliciteerd.

 2. Lakenhal heeft het gekocht wat is de euro-prijs dan? In mijn achtertuin heb ook Ik deze kleur tegels.

 3. Alleen jammer dat Wolkers binnen afzienbare tijd een vergeten beeldend kunstenaar zal zijn en dat is volkomen terecht. Geen goede investering dus en ook kunsthistorisch niet van waarde. Eerder waan van de dag en geldverspilling.

 4. Zou de wethouder van Cultuur ( de lakenhal is toch een stedelijk museum) eens kunnen meedelen wat dit de Leidse burgerij gekost heeft. Nergens, maar dan ook nergens op de site van de lakenhal staat wat het gekost heeft. Ik vermoed een paar miljoen die we beter ergens anders aan hadden kunnen besteden dan aan een doek wat ik ook had kunnen schilderen. Maar goed, ik heb het niet verzonnen.

 5. Wat heeft het schilderij gekost? Waarom mogen we dat niet weten? De Lakenhal is toch een stedelijk museum oftewel gesubsidieerd met ons belastingggeld?

 6. G. Havingha op

  Die Wolkers blijft lachen in zijn vuistje
  (al is ie allang dood)

  zoals wel meer hier… 😉

 7. Geachte heer of mevrouw,

  Geweldig nieuws om te horen dat de Lakenhal dit werk verworven heeft, Nu nog het Wolkersmuseum, al ben ik bang dat dat er niet meer van komt. Ik zou het een aanwinst voor Nederland vinden wanneer Leiden hier toch het voortouw in zou nemen. Grote Nederlanders, daar moet men de nagedachtenis aan koesteren. Museum de Lakenhal: gefeliciteerd!!

  Bert Jans
  Eindhoven

Over de auteur

Je bent nu offline