De Lakenhal koopt laatste Wolkers aan

Museum De Lakenhal heeft het laatste grote schilderij, het ‘grote gele doek’, zoals schrijver/schilder Jan Wolkers het zelf noemde, aangekocht. Afgelopen middag werd het schilderij door weduwe Karina Wolkers persoonlijk overhandigd aan Meta Knol, directeur van het museum. Wolkers maakte dit schilderij kort voor zijn overlijden in 2007 en beschouwde het als de apotheose van zijn werk als beeldend kunstenaar. “Het is een heel bijzonder werk,” aldus Knol, “De ziel van Jan Wolkers zit erin.”

Met dit grote gele doek wilde Wolkers een stralend schilderij maken. Schrijver Onno Blom bezocht Wolkers in zijn atelier op Texel, terwijl het werk nog op de ezel stond. Wolkers vertelde hem dat de goudgele kleur van het schilderij was geïnspireerd op de herfstbladeren van de tulpenboom naast het atelier. De kunstenaar had ooit een stekje ervan meegenomen uit de Leidse Hortus Botanicus.

Vandaag werd ook het boek ‘Stad van Verf’ gepresenteerd, een keuze van persoonlijke hoogtepunten uit de collectie van De Lakenhal, geselecteerd en beschreven door Onno Blom.

Meer info: www.lakenhal.nl

Advertentie

Cultuur terugnaarwolkers


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×