Foto: Archief Sleutelstad.

Gaat Leeuwarden met Leidse eer aan de haal?

Tijdens de tentoonstelling ‘Van Doesburg en de internationale Avant Garde’ in Museum de Lakenhal, van oktober 2009 tot februari dit jaar, stond Van Doesburg’s ontwerp ‘Vierkant in Vierkant’ in tijdelijke uitvoering op het Stationsplein. De reacties van het publiek en de nationale pers waren lovend en het markante bouwwerk/ fontein nodigde uit voor een permanente plaatsing in de stad, waar het thuishoort. Maar de Sleutelstad loopt niet zo hard om dit interessante object van deze beroemde grondlegger van de ‘Stijl’ nu eens in werkelijkheid te realiseren. Inmiddels is de gemeente Leeuwarden erg geïnteresseerd om dit ontwerp van de Leidse Van Doesburg voor haar station te plaatsen en heeft dan ook de erven van Van Doesburg hierover benaderd. Die willen hoe dan ook, dat het ontwerp ten uitvoer wordt gebracht. Is het niet in Leiden, dan maar in Leeuwarden, is de gedachte.

De stichting ‘Vierkant in Vierkant’ krabt zich achter de oren, hoe het in godsnaam zo ver heeft kunnen komen en dat het onmogelijk blijkt om met gezamenlijke inzet van burgerij, bedrijfsleven en gemeente het betrekkelijk kleine bedrag bij elkaar te sprokkelen. De vereniging spreekt de hoop uit, dat het plastiek van Theo van Doesburg voor Leiden behouden mag blijven.

Meer info: www.vierkantinvierkant.punt.nl

Cultuur Leiden vierkantinvierkant


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×