Driekwart Leidse coffeeshops mogelijk dicht

9

Van de 12 Leidse coffeeshops moeten er negen de deuren sluiten. Dat concludeert het NRC na een eigen inventarisatie op basis van uitgelekte kabinetsplannen, waarin wordt opgenomen dat er minstens 350 meter loopafstand tussen een coffeeshop en een school moet zijn. In Leiden is de politiek verdeeld over het aantal coffeeshops. Met name het CDA wil ze het liefst vandaan nog allemaal sluiten, andere partijen vrezen dat softdrugs daarmee weer naar het criminele circuit verdwijnen.

CDA-raadslid Patrick Meijer reageert verheugd op de kabinetsplannen die naar verluidt eind deze maand bekend gemaakt zullen worden. “Ik neem aan dat muziek- en rijscholen ook tellen,” is zijn eerste reactie.

Delen

9 reacties

 1. helemaal niet nodig de openings tijden zijn buiten de school tijden open (16.00-22.00) dus de schoolkinderen hebben er geen last van .

 2. @martine:
  Ik weet niet hoor, maar de scholen zijn om 16uur nog gewoon open hoor, valt dus binnen de tijden van school…

 3. het gaat om basisscholen ,middelbare scholen zitten niet in de buurt van het centrum. in andere plaatsen zijn de shops de hele dag open. dus ik denk dat de overlast in leiden wel meevalt. ik lees vaker over herrie en vecht partijen bij kroegen ,dan bij coffeeshops. bovendien bij coffeshop haal je wiet neemt het mee naar huis , in de kroeg gebruikt men de middelen ter plekken, met een groter risico op agressie.

 4. Hele goede keuze van de overheid,,gellukig heeft een van de grotste boeven op dit terrein al zijn bederfelijke shop in de beschuitsteeg moeten sluiten,,tevens hoop ik dat dan de shop op de 2e binnevestgracht volgt,,hier zou de eigenaar bij zichzelf te raden moeten gaan,,aan de ene kant probeerd hij de nette restauranthouder te zijn {de doofpot}en dan is hij aan de andere kant drugsbaas,,lijkt mij geen mooie combinatie

 5. Alle slijterijen moeten ook maar meteen dicht. Alcohol is immers een veel groter probleem dan softdrugs, zoals in alle statistieken wordt aangetoond in keiharde cijfers (aantal verslaafden, aantal drankgerelateerde sterfgevallen, kosten voor medische verzorging, schade in het verkeer, aantal doden veroorzaakt door dronken automobilisten enz.). Het CDA doet vooral aan symboolpolitiek. Overigens ben ik er voorstander van de verkooppunten inderdaad sterk te verminderen.
  Autoverkeer is in Leiden ook een groter probleem dan het gebruik van softdrugs. Wil het CDA nu ook sluiting van rijscholen en een verbod op auto’s? Het zou de leefbaarheid van de stad ten goede komen. Er is nog nooit een kind in Leiden door een joint doodgereden. En was het CDA ook niet ontzettend laks in het aanpakken van de sigarettenindustrie (de firma’s die bewust stoffen in hun producten verwerken die een verslavend effect hebben)? Als het CDA consequent is, moeten ook de sigarenboeren voor hun nering vrezen.

 6. dit zijn de shops die zouden moeten sluiten in het ergste geval.
  1paradise
  2dubbel a
  3coffee&dreams
  4goa
  5 stopengoa
  6le palle
  7leidseplein
  8groenewoud
  9 eerste kamer
  —————————-
  coffeeshop bebob en relaxed zijn de enigste die buiten de 350m vallen en dit is nog hemelsbreed gemeten dit is wat er gebeurt als het hersendood verklaard kabinet haar zin krijgt
  we kunnen ook de scholen sluiten omdat die in de buurt van een coffeeshop zit

 7. @anoniem:
  Groenewoud is een twijfelgeval, hemelsbreed valt t binnen de 350m grens, in realiteit niet…
  Denk dus niet dat Groenewoud zijn deuren hoeft te sluiten…

 8. groenewoud zit op 290m van basisschool de brug op de houtmarkt 36 hemelsbreedgemeten maar ik denk dat het in het ergste geval de shops bij de beestenmarkt en steenstraat t haasje zijn staan op nog geen 140m van basisschool

 9. @anoniem:
  Dat zeg ik, hemelsbreed valt het wel binnen de 350m grens, realistisch gezien totaal niet…
  Is ook zo met de school aan de kooilaan, ook hetzelfde verhaal…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline