Lenferink: "Mogelijk totaal coffeeshopverbod"

7

Als het kabinet later deze maand inderdaad besluit om een afstandscriterium van 350 meter in te voeren tussen een coffeeshop en een basisschool, moeten niet negen, maar alle twaalf de Leidse coffeeshops de deuren sluiten. Volgens burgemeester Lenferink is er binnen het centrum geen locatie te vinden die zich verder dan 350 meter van een basisschool bevindt. Verhuizen is dus ook geen optie voor met sluiting bedreigde coffeeshops. Buiten het centrum waren coffeeshops al taboe.

Lenferink houdt wel een slag om de arm: “Als het alleen om middelbare scholen gaat, krijgt Leiden niet veel last van het nieuwe kabinetsbeleid.” De middelbare scholen in Leiden zijn voornamelijk buiten het centrum gevestigd. Burgemeester Lenferink zou het betreuren als het inderdaad zover komt dat alle coffeeshops dicht moeten. Hij wijst erop dat in gemeenten die zo’n maatregel in het verleden zelf namen, de handel zich verplaatste naar de straat en achterkamertjes. En dat is veel moeilijker te controleren.

Jack Stikvoort van de Vereniging van Leidse Cannabis detaillisten zegt niet bevreesd te zijn voor sluiting van Leidse coffeeshops. Het afstandscriterium noemt hij pure symboolpolitiek, waarvan de gevolgen niet te overzien zijn: “De Leidse gemeenteraad heeft al ruim tien jaar geleden besloten om de verkooppunten te verminderen naar maatstaven van de VNG, coffeeshops alleen binnen de singels toe te staan en de openingstijden te beperken tussen 16.00 uur ’s middags en 22.00 uur ’s avonds.” Dat laatste is om scholieren niet in verleiding te brengen om uit school de coffeeshop in te duiken. Volgens Stikvoort zit de vereniging binnenkort weer met de gemeente om tafel voor een periodiek overleg. Dat wil hij afwachten. Pas daarna komt de vereniging met een nadere reactie.

Delen

7 reacties

 1. Die 350 meter regel slaat echt helemaal nergens op.

  De regels die er nu zijn die voldoen. Je mag al helemaal niet een coffeeshop in als je nog geen 18 jaar bent. Als deze regels nageleefd worden is er toch niks aan de hand.

  De regels worden volgens mij goed nageleefd. Een coffeeshop wil en kan niet het risico lopen dat zij hun vergunning kwijt raken door wiet te verkopen aan iemand onder de 18 jaar.

  Wanneer alle coffeeshops gesloten worden in Leiden , dan wordt de handel direct overgenomen door alle cokedealertjes die op dit moment door de stad rijden. De kans dat de jeugd dan in aanraking komt met zowel soft- als harddrugs neemt alleen maar toe. De overheid zou blij moeten zijn met de coffeeshops die erop toe zien dat er geen wiet wordt verkocht aan minderjarige.

  Het zou echt een enorme grote fout/blunder zijn om dit te doen!!!!!!

 2. @martin

  I couldn’t agree more. Helemaal mee eens. Ik heb jaren naast de Coffee & Dreams gewoond en had nooit, ik herhaal nooit overlast van de coffeeshop of de bezoekers ervan.

  Wel had ik last van de cokedealers en andere drugdealers die in het parkje tegenover mijn huis actief waren. Evenals de junks die die illegale handel aantrok.
  Als dit plan doorgaat krijgen we er daar nog veel meer van.. en die veroorzaken wél overlast. Bovendien zullen ze maling hebben aan een leeftijdsgrens van 18 jaar, ver verkopen ze waarschijnlijk liever andere dope dan wiet omdat die nu eenmaal meer opbrengt.

 3. Het gebruik van softdrugs staat gelijk aan dat van alcohol. Dan zouden ook alle kroegen in de stad moeten sluiten. Als je 18 moet zijn om een coffeeshop (verkeerde naam overigens) in te mogen is er niets aan de hand. Kids mogen ook niet in de kroeg (of wel?), want als ze dat wel mogen snap ik er helemaal niets meer van. Ik rook niet en gebruik ook geen drugs, maar deze maatregel lijkt me toch niet goed. Zoals anderen al reageerden zal de overlast op straat alleen maar toenemen.

 4. Niet blowende Leidenaar op

  Ik heb een beter idee voor meneer Lenferink. Leiden moet gewoon schijt hebben aan die debiele regel.
  Ik vind het vreemd dat er mensen zijn in Nederland die 25 jaar naar school zijn gegaan en dan met dit soort ondoordachte dingen op de proppen komen, net als de ‘wietpas’. We weten allemaal dat dit een stiekem aan afbraakbeleid van het CDA is, daar het direct stoppen met het gedoogbeleid te gevoelig ligt voor de Nederlander.

  Dat er een school in een steegje zit midden in het uitgaansgebied, kan er toch niet toe leiden dat al die ondernemers en klanten het kunnen vergeten.

  Zoals de burgemeester al zegt, deze landelijke regel kan eigenlijk niet zomaar op Leiden toegepast worden. Doordat alle coffeeshops hier binnen de singels moeten liggen, zitten ze allemaal in het centrum, en dan is het niet makkelijk om ook nog verder dan 350 meter van een school te gaan zitten. Zeker omdat het centrumgebied van Leiden toch erg compact is.
  Daar komt bij dat de coffeeshops hier om 4 uur s’middags pas open gaan, volgens mij is er dan in de buurt van een school geen kind meer te bekennen.

  Ik vind dat je de kabinetsmaatregel aan je laars moet lappen, en als je dat niet aan durft, dan maar 1 van de 2 regels schrappen. Of coffeeshops buiten de singels toestaan, of de 350 meter regel niet toepassen.
  Ik kan de argumenten van beide regels eigenlijk niet begrijpen, ook de 4 uur openingstijden-regel niet, maar dat terzijde.
  Ik hoop dat de burgemeester onze situatie landelijk aankaart. Ook al ben ik zelf geen blower, ik ben voor volledige legalisatie. De overheid heeft met ‘razzia’s’ op kleine telers de wiethandel in handen van de grote criminelen geduwd. Gaan we nu ook de coffeeshops sluiten en de criminelen de straathandel geven, met alle gevolgen van dien?

 5. @Martin Helemaal mee eens.

  ”Mag ik een grammetje wiet, nee is op. Ik heb wel wat coke voor je liggen maar is wel een 10EU duurder”

  Nederland waar gaan we toch heen.

 6. Het Orakel van de Burcht op

  ”Als het kabinet later deze maand inderdaad besluit om een afstandscriterium van 350 meter in te voeren tussen een coffeeshop en een basisschool, moeten niet negen, maar alle twaalf de Leidse coffeeshops de deuren sluiten.”

  De logica hiervan ontgaat mij geheel. Als er tussen een coffeeshop en een school een afstand van tenminste 350 m moet zijn dan hoeft het toch niet persé de coffeeshop te zijn, die moet verhuizen of sluiten?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline