Lenferink: "Mogelijk totaal coffeeshopverbod"

Als het kabinet later deze maand inderdaad besluit om een afstandscriterium van 350 meter in te voeren tussen een coffeeshop en een basisschool, moeten niet negen, maar alle twaalf de Leidse coffeeshops de deuren sluiten. Volgens burgemeester Lenferink is er binnen het centrum geen locatie te vinden die zich verder dan 350 meter van een basisschool bevindt. Verhuizen is dus ook geen optie voor met sluiting bedreigde coffeeshops. Buiten het centrum waren coffeeshops al taboe.

Lenferink houdt wel een slag om de arm: “Als het alleen om middelbare scholen gaat, krijgt Leiden niet veel last van het nieuwe kabinetsbeleid.” De middelbare scholen in Leiden zijn voornamelijk buiten het centrum gevestigd. Burgemeester Lenferink zou het betreuren als het inderdaad zover komt dat alle coffeeshops dicht moeten. Hij wijst erop dat in gemeenten die zo’n maatregel in het verleden zelf namen, de handel zich verplaatste naar de straat en achterkamertjes. En dat is veel moeilijker te controleren.

Jack Stikvoort van de Vereniging van Leidse Cannabis detaillisten zegt niet bevreesd te zijn voor sluiting van Leidse coffeeshops. Het afstandscriterium noemt hij pure symboolpolitiek, waarvan de gevolgen niet te overzien zijn: “De Leidse gemeenteraad heeft al ruim tien jaar geleden besloten om de verkooppunten te verminderen naar maatstaven van de VNG, coffeeshops alleen binnen de singels toe te staan en de openingstijden te beperken tussen 16.00 uur ’s middags en 22.00 uur ’s avonds.” Dat laatste is om scholieren niet in verleiding te brengen om uit school de coffeeshop in te duiken. Volgens Stikvoort zit de vereniging binnenkort weer met de gemeente om tafel voor een periodiek overleg. Dat wil hij afwachten. Pas daarna komt de vereniging met een nadere reactie.

Leiden Coffeeshop


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×