D66: "Leidse coffeeshops sluiten onaanvaardbaar"

17

D66 Leiden vindt het voorstel van kabinet Rutte om 350 meter afstand tussen coffeeshops en scholen te houden onaanvaardbaar. “Als basis- en middelbare scholen in dit plan worden meegenomen zal er in Leiden geen coffeeshop overblijven met als gevolg illegaliteit, criminaliteit en overlast. Pure symboolpolitiek”, noemt raadslid Elze ’t Hart het. “Scholieren zullen niet minder drugs gaan gebruiken door een afstandscriterium van 350 meter. Door toepassing van het Leidse Model en de strenge controle op de coffeeshops is er ook nauwelijks overlast.”

Door het sluiten van coffeeshops zal de vraag naar softdrugs volgens D66 niet verminderen. “De straathandel zal door de sluiting terugkomen en alleen criminelen zullen daarvan profiteren. De gemeente kan hierdoor niet meer controleren welke drugs aan wie verkocht worden, waardoor ook de drugsoverlast en de gezondheid van mensen in het geding komen.”

Delen

17 reacties

 1. Bakkerij Wietman op

  Gaarne maken wij van de gelegenheid gebruik om onze spacecake aan te bevelen. Deze wordt volgens traditioneel recept bereid uit louter natuurlijke ingrediënten zonder conserverings- en kleurstoffen.

  http://tinyurl.com/wietman

  Alleen voor volwassenen. Met mate te nuttigen, vergezeld van een kopje thee.

 2. Tja, deze positiebepaling t.a.v. coffeeshops van juffrouw ´t Hart is de reden waarom ik in Leiden NOOIT op een gedoogpartij als D´66 zal stemmen. De opmerking dat de straathandel zal toenemen en criminelen daarvan zullen profiteren is natuurlijk geklets in de ruimte dat niet door feiten onderbouwd wordt. Misschien moet men bij D´66 eerst maar eens met de sector opsporing gaan praten voordat men een standpunt bepaalt. Dan komt men wellicht erachter dat er in Nederland nu reeds sprake is van hele netwerken van zware criminelen die thuistelers inzetten om vervolgens coffeeshops ermee te bevoorraden. Dat is echt al langer gaande dan vandaag. Maar omdat sommigen liever hun informatie van twitter vandaan halen dan uit de echte wereld…ach waar maken we ons nog druk om. Van deze gemeenteraad van bruisende feestvierders (en enkele verstokte wietgebruikers) valt immers weinig meer te verwachten.

 3. Piet Pekelharing op

  @de heer Dentener: Inderdaad is de handel in producten welke afgeleid zijn van cannabis in handen van criminele netwerken. Maar dat is nu net het gevolg van het verbod op de handel in deze genotmiddelen. Vergelijk het maar eens met de Drooglegging van de Verenigde Staten tussen 1919 en 1933. Toen kwam de handel in de harddrug alcohol in handen van de georganiseerde misdaad. De maffia heeft daardoor voet aan de grond gekregen in de V.S.

 4. NederlandOntwaakt op

  Hahaha, wat een flapdrol dat raadslid. Juist zij pleegt hier symboolpolitiek door te denken dat ze als gemeenteraadslid met het Leidse Model landelijke wetgeving waar een gewone kamermeerderheid voor bestaat straks kan tegenhouden. Dezelfde onzin die in de jaren tachtig van de vorige eeuw plaatsvond toen links Leiden overal bordjes aan de gemeentegrenzen plaatste met ´kernwapenvrije gemeente´. Of al die gemeenten die dachten door deelname aan de boycot outspan actie de Apartheid in Zuid-Afrika te kunnen afschaffen. Wat een giller!

 5. @N.O.
  Deze kamermeerderheid kan dit verhaal wel willen en doorzetten, maar let op als straks onze vrienden uit het oostblok deze "ondergrondse illegale handel" (want dat wordt het dan) in hun macht hebben. Dan zijn schietpartijen,moorden en mishandeling aan de orde van de dag. En geen blauwe pet die hier zijn handjes aan gaat branden. Kijken hoe Leiden dan piept!!!!!

 6. beste Vlad, u wordt op uw wenken bediend: daar hebben wij nu sinds 2008 de door Donner (CDA) en Ter Horst (PvdA) ingestelde ´Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt´* voor. Daar bestond toen reeds een kamermeerderheid voor. Overigens zijn die schietpartijen, moorden en mishandeling nu reeds aan de orde van de dag in de regio Brabant-Oost getuiige de berichtgeving rond afrekeningen in het criminele milieu en geuite bedreigingen tegen openbare ambtsbekleders.(Helmond) Maar ik begrijp dat u zoiets liever wilt gedogen?

  *http://wetten.overheid.nl/BWBR0024441

 7. NederlandOntspant op

  De PVV is de gedoogpartij, zoals iedereen in Nederland en sommigen daarbuiten nu wel weten.
  De detailhandel in bewustzijnsveranderende cannabisproducten is in Nederland een beetje gelegaliseerd door het toestaan van coffeeshops, maar voor verbouw, productie en tussenhandel ligt dit anders. Dat maakt de cannabisbranche interessant voor criminelen. Als die beperkte detailhandel ook verboden wordt komt de hele keten dus in handen van criminelen en vindt alles uit het zicht plaats. Een volledige legalisering van cannabisproducten zou verstandiger zijn, met wet- en regelgeving voor productie, verkoop, kwaliteit en thc-gehalte. Helaas krijgt Nederland dan grote problemen met het buitenland en kan het voorlopig dus niet.
  Het gebruik van cannabisproducten onder jongeren (15-34 jaar) is in Nederland lager dan in veel landen met strengere wetgeving voor verkoop en bezit. Dit geldt ook voor het aantal drugs-gerelateerde doden. Door de sociale, psychische en medische gevolgen op vrij grote schaal zou een alcoholverbod logischer zijn. Maar niemand die bij zijn volle verstand is zou dit willen voorstellen.

 8. @ R.Dentener, nee beste man het gaat juist om totale legalisatie maar jij was vast nog niet zover.
  En wat betreft de pirikelen in ons brabandse landje; dat is peanuts met wat ons te wachten staat als +/- 70 % van alle coffeeshops moeten sluiten. O ja die taskforce is een wasse neus anders hadden zij preventief deze boefjes uit brabant al onschadelijk gemaakt, maar zelfs dat weten ze niet klaar te spelen. Keep on dreaming!!!!

 9. bla bla bla alweer bla…dus 350 m afstand tussen scholen en coffeeshops,wat dan als tussen een coffeechop en school 351 m of iets meer is?dan hoeft het niet gesloten te worden dus.en paar meter meer dan 350m is wel veilig voor scholen vindt Rutte…nou veel sterkte voor volgende bla bla.

 10. Nederland-Kickt-af op

  ´totale legalisatie´

  Dát, kameraad Poetin/meneer de voorzitter Stinkvoort van de Leidse branche van overlastgevende coffeeshops, is vooral een wensdenken dat niet door realiteit is ingegeven. Als het zover is dan wordt het tijd om dit land spoedig te verlaten uit oogpunt van leefbaarheid of om een burgerwacht in te stellen om de buurt schoon te houden van het gespuis en de criminaliteit die u aantrekt. Gelukkig is het nog lang niet zover en hebben wij altijd Europa nog om ons bij de les te houden. Ook al is ons kleine landje met haar kromme gedoogbeleid nu reeds de zieke man van Europa. Maar droomt u vooral voort…

 11. Nederland Weer Vrolijk op

  Nederland-Kickt-af, welk land wil jou hebben, wat heb jij te bieden? Op jouw hectoliters bittere azijn zittten ze in geen enkel land te wachten. Dan wacht jou dus een prachtige toekomst als illegale immigrant in Minsk of Tirana. In Zuid-Albanië kun je misschien een baantje in de cannabisteelt vinden.

 12. Piet Pekelharing op

  Gezien de gezondheidsschade (het begrip comazuipen zegt het al), en de overlast die door gebruikers van de harddrug alcohol wordt veroorzaakt (zoals de agressiviteit, waarover buschauffeurs, ambulanceverplegers, maar ook het personeel op de eerste hulp kunnen meespreken, alsmede de geluidsoverlast en het onderkotsen van de omgeving waar de gewone burger last van ondervindt), is het buitengewoon hypocriet dat de regering de beschikbaarheid van marihuana aan banden probeert te leggen en tegelijkertijd het gebruik van de harddrug alcohol op zijn beloop laat.
  Overigens ben ik van mening dat de gemeente Leiden wel de wet moet uitvoeren. Het wetsvoorstel kan natuurlijk tijdens de behandeling in de Tweede (en de Eerste!) Kamer nog gewijzigd worden. Maar indien de uiteindelijke wet de gemeente geen ruimte laat een eigen alternatief beleid te hanteren, zoals het streng controleren op het leeftijdscriterium in de coffeeshop, dient Leiden mijns inziens zich gewoon aan de wet te houden.

 13. Piet Pekelharing op

  Sorry, ik vergat de verkeersongelukken met doden en gewonden die door het gebruik van de harddrug alcohol worden veroorzaakt, te noemen,.

 14. @NederlandOntspant:

  "Het gebruik van cannabisproducten onder jongeren (15-34 jaar) is in Nederland lager dan in veel landen met strengere wetgeving voor verkoop en bezit."

  ’t Nederlandse drugsgebruik is ook weer hoger dan een aantal landen waar softdrugs streng verboden is (met name het Oostblok en Scandniavie).

  Vergelijk de twee kaartjes eens op wikipedia:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_the_Netherlands#Results_of_the_drug_policy

  Het is nagenoeg onmogelijk om tussen drugsgebruik en wetgeving in landen een duidelijk verbad te zien. Het is veel meer een kwestie van cultuur.

 15. Chris de Waard op

  Ik heb inmiddels begrepen (dus ben niet 100% zeker) dat het 350-meter criterium en andere zaken betreffende coffeeshops niet bij wet geregeld kunnen worden, omdat coffeeshops geen legale status hebben.

  Maatregelen worden opgenomen in een richtlijn van het OM, de gemeente kan ervoor kiezen die niet toe te passen.

 16. NederlandOntspant op

  @AJ.
  "Het is nagenoeg onmogelijk om tussen drugsgebruik en wetgeving in landen een duidelijk verband te zien."
  Dat bedoelde ik dus ook. En evenmin kan worden beweerd dat het Nederlandse cannabisbeleid leidt tot veel overmatig gebruik en veel drugs-gerelateerde doden. We weten wel dat het verbod op productie en handel een geschenk voor criminelen is, net als de drooglegging dat in de VS was.
  Misschien zijn bewustzijnsveranderende cannabisproducten te duur in landen als Polen, Wit-Rusland en Oekraïne. In sommige oostbloklanden wordt stevig gezopen. Vaak geen spul dat uit de winkel komt, maar zelf gestookte giftige troep. Dit komt ook voor in een aantal andere landen.

 17. @Piet Pekel: ´indien de uiteindelijke wet de gemeente geen ruimte laat (…) dient Leiden mijns inziens zich gewoon aan de wet te houden.´

  Exact dat punt had ik in de discussie ook aangevoerd op de website van D´66 Leiden en dat ben ik dus roerend met u eens. Echter, het raadslid dat deze materie onder zich heeft spreekt daar bij voorbaat het ´onaanvaardbaar´ uit als de coffeeshops dicht zouden moeten. Dat lijkt mij op z´n zachtst gezegd niet zo´n snugger standpunt. Treedt D´66 dan uit de Leidse coalitie of hoe dienen wij dit op te vatten? Voor het CDA is dit namelijk geen inwisselbaar onderwerp en de VVD is dacht ik ook vrij duidelijk in haar standpunt.

Je bent nu offline