GroenLinks wil Ringweg Oost schrappen

Nu de RijnGouweLijn door het centrum van Leiden is afgeschoten, hoeft wat GroenLinks Leiden betreft ook de Ringweg Oost er niet te komen. Die weg moest een oplossing bieden voor het verkeer dat bij aanleg van de RGL niet meer van de Hooigracht gebruik zou kunnen maken. Volgens fractievoorzitter Pieter Kos van GroenLinks in Leiden is er nauwelijks draagvlak voor de weg: “Niet in de regio, niet bij Leiderdorp en ook niet in Leiden zelf. Daarbij is de ruzie tussen Leiderdorp en Leiden zo hoog opgelopen, dat samenwerking op andere vlakken in het geding komt. Bovendien is het asociaal om vele miljoenen uit te geven aan onnodig en ongewenst asfalt.”

GroenLinks pleit daarom voor het schrappen van de Ringweg en voor het anders besteden van het gereserveerde geld (165 miljoen euro). Kos: “Dit geld kunnen we veel beter investeren in Leiden voor beter Openbaar Vervoer, milieu en onderwijs.”

Dat er geen draagvlak is, wordt zeker niet door alle partijen gedeeld. Volgens CDA en VVD is de RWO ook zonder tram door het centrum hard nodig voor de bereikbaarbeid van Leiden en Leiderdorp. GroenLinks hoopt D66 en de SP wel warm te krijgen voor het schrappen van de ringweg, maar die partijen hebben eerder al ingestemd met de weg en dat vorig jaar ook vastgelegd in het beleidsakkoord met de VVD en het CDA.

Ook het Leidse College van B&W houdt vooralsnog vast aan de aanleg van de Ringweg Oost via het tracé over industrieterrein De Waard met een tunnel onder de Zijl naar Leiderdorp. Dat blijkt uit antwoorden die het college vandaag gaf op vragen van D66 naar mogelijke alternatieven. “Andere tracés (via de Sumatrastraat) spelen slechts een rol in de vorm van noodzakelijk risicomanagement,” aldus het college die dat alleen als optie ziet als naast Leiderdorp ook de provincie geen vaart maakt met de aanleg via het Leidse voorkeurstracé. Het feit de de RGL niet over de Hooigracht gaat rijden haalt volgens het college alleen de druk van de ketel, waardoor de vertraging minder problemen geeft. De noodzaak van de Ringweg Oost wordt er niet minder om.

Leiden Regio ringwegoost


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×