Raadsleden van bijna alle politieke partijen deden vanavond mee aan een debat over de Ringweg Oost in buurtcentrum De Kooi. Het debat begon met een rondje langs de partijen, zodat die hun standpunt over de snelweg door de Kooi konden verwoorden. (Foto: Chris de Waard).

VVD wil Leiderdorp betalen voor Ringweg Oost

De gemeente Leiden moet de vijf miljoen voor haar rekening nemen die Leiderdorp ooit als bijdrage in het vooruitzicht had gesteld voor de aanleg van de Ringweg Oost over de Zijldijk. Ook de onderhoudskosten van het Leiderdorpse deel van de weg komen wat de VVD betreft voor de rekening van Leiden. Dat zei VVD-raadslid Frederik Zevenbergen afgelopen avond tijdens een door wijkverenigingen georganiseerd debat in de Kooi. Omwonenden hoopten daarmee te bereiken dat de Leidse raad er over precies een week in elk geval voor zal kiezen om de besluitvorming over de aanleg van de omstreden weg uit te stellen. Het VVD-plan kreeg veel bijval van andere partijen. Het gaat daarbij om de variant met een brug naar Leiderdorp. Dat scheelt 70 miljoen aan tunnelkosten op de Sumatrastraat en eigenlijk vinden alle partijen het sowieso een beter alternatief. Leiderdorp wil vooralsnog niet meewerken en kan ook niet gedwongen worden. Als dat zo blijft, is het tracé via de Zeeheldenbuurt en de Kooi de enige oplossing.

D66-raadslid Peter Bootsma hield, zo te zien zeer tegen zijn zin, de lippen stijf op elkaar over het huidige standpunt van zijn partij over de aanleg van de Ringweg oost door onder meer de Kooi. “We zijn voor een ringweg”, was alles wat hij erover kwijt wilde. Dat geldt echter ook voor de SP die vanavond bekend maakte tegen een RWO door de Kooi te zullen stemmen. Een ringweg via Leiderdorp is voor de SP wel bespreekbaar.

Voor die variant lijkt nog steeds een zeer krappe meerderheid in de Leidse raad te zijn, hoewel D66 zich er vanavond niet over uit wilde laten. Raadslid Peter Bootsma van die partij hield zich keurig aan de opdracht die hij van zijn fractie had meegekregen: “Ik kom hier alleen om te luisteren”. Aan het eind van de avond liet hij zich alsnog verleiden tot de toezegging om volgende week geen besluit te zullen steunen als niet alle relevante informatie beschikbaar is. Het gaat daarbij met name om informatie op het gebied van (verkeers)veiligheid, leefbaarheid en gezondheid van de omwonenden van het tracé.

Ook het CDA zou de weg liever via Leiderdorps grondgebied aanleggen, maar Bonestroo ziet dat niet meer als echte optie. Het CDA blijft daarom achter de plannen staan voor een weg door de Kooi.

Advertentie

Leiden ringwegoost


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×