Het roodgekleurde bedrijvenpark dat eerder was ingetekend in de Oostvlietpolder blijft definitief groen nu de Leidse gemeenteraad afgelopen donderdag de nieuwe structuurvisie heeft vastgesteld. (Afbeelding: gemeente Leiden).

Oostvlietpolder blijft groen, met een klein beetje rood

De Oostvlietpolder blijft groen. Het bedrijvenpark dat vorige colleges er gepland hadden is definitief van de baan. Dat lijkt oud nieuws want we schreven dat al vele malen eerder, maar afgelopen donderdag is dat voornemen eindelijk ook echt geformaliseerd toen de gemeenteraad met alleen de stemmen van de PvdA tegen de nieuwe structuurvisie voor het gebied vaststelde. De PvdA gaat er vanuit dat Leiden straks sterker uit de crisis komt en wil daarom de mogelijkheid openhouden om het bedrijvenpark dan alsnog aan te leggen. “We zijn niet tegen een groene polder, maar houden ook oog voor de noden van het bedrijfsleven,” aldus PvdA-raadslid Roelof van Laar.

GroenLinks, eerder voorstander van het bedrijvenpark, stemt nu ook in met het groen houden van de Oostvlietpolder. Wel wil de partij dat het mogelijk is om kleinschalige woningbouw te realiseren langs de Vliet. Samen met D66 diende GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe daarover een amendement in dat met algemene stemmen werd aangenomen. Van Peijpe: “In mooi groen zit namelijk altijd een beetje rood en in het mooiste rood zit ook altijd wel wat groen,” zo gaf hij een lesje kleurenleer.

Een voorstel van D66 om op het grasland tussen de Europaweg en de Vrouwenweg sportvelden aan te leggen, haalde het niet. Een aantal sportvelden langs de Vliet moet mogelijk wijken voor de aanleg van de RijnlandRoute. Het idee is daarmee niet van de baan, maar andere partijen vinden het nog te vroeg voor zo’n beslissing. Het genoemde terrein is momenteel bij de gemeente in beeld voor het realiseren van studentenwoningen. Daar zou dan een alternatieve locatie voor gevonden moeten worden.

Dick de Vos van de Partij voor de Dieren toonde zich opgetogen met het besluit. Wel wil hij, net als andere partijen, dat het gebied toegankelijker wordt voor recreatie: “De polder is niet alleen voor dieren. Het is ook een prima plek voor recreatie. Vlakbij de bewoners die er dan op de fiets naartoe kunnen. Dan krijg je ook geen files naar de groene polder.”

Advertentie

Leiden Oostvlietpolder


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×