(Foto: Hielco Kuipers).

Lenferink veroordeelt actie bij moskee

Burgemeester van Leiden Henri Johan Jozef LenferinkDe actie die gistermorgen werd gehouden op het terrein van de in aanbouw zijnde Al Hijra moskee aan de Ter Haarkade wordt door burgemeester Lenferink scherp veroordeeld.

Een groep van vijf mannen, allen lid van de Leidse afdeling van de extreemrechtse organisatie Identitair Verzet beklom het dak van de moskee . De politie kwam snel in actie en heeft de betrokkenen aangehouden omdat ze zich zonder toestemming op een afgesloten terrein bevonden.

“Het optreden van de vijf mannen, die overigens geen van allen uit Leiden kwamen, had als oogmerk publiciteit te genereren en op te roepen tot verzet tegen wat ze ‘de islamisering van Nederland’ noemen. De actie zelf en ook de locatie, die voor moslims bijzondere waarde heeft, heeft begrijpelijkerwijs veel onrust veroorzaakt bij de islamitische gemeenschap in Leiden, maar ook bij andere Leidenaren. Ik vind dit optreden on-Leids en onnodig grievend en daarom keur ik het ten zeerste af,” aldus Lenferink in een verklaring.

De burgemeester benadrukt in zijn verklaring dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is en demonstreren een recht: “Echter, om een demonstratie te organiseren, moet de burgemeester worden geïnformeerd zodat eventueel voorwaarden kunnen worden gesteld in het belang van de openbare orde. In dit geval was een dergelijke kennisgeving niet gedaan. De organisatoren is te verstaan gegeven dat zij zich een volgende keer daaraan hebben te houden. Een actie als deze zal echter nooit worden getolereerd.”

Lenferink erkent dat het huidige islamdebat in Nederland fel is en zegt heel goed te begrijpen dat moslims zich daardoor minder prettig voelen in ons land: “Dat betreur ik. In Leiden hebben mensen met verschillende achtergronden altijd heel goed samengeleefd en dat moet zo blijven. Als burgemeester sta ik er ook voor dat iedereen, ongeacht zijn of haar geloofsovertuiging, in onze stad veilig zal kunnen wonen en leven. Ik zal mij daarvoor ten volle inzetten en vraag ook alle Leidenaren mij daarbij te helpen. Want alleen samen kunnen we onze samenleving weerbaar maken tegen extremisme van welke achtergrond dan ook.”

Leiden Politiek mosknee


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×