De gemeente Leiden verkoopt een serie van drie panden aan de Middelstegracht 36 aan de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg. Wethouder van Woensel hoopt al binnen een maand bij de notaris te zitten voor de overdracht. De SVK kan de panden kopen voor de boekwaarde van 180.000 euro, maar hoeft in praktijk maar 1 euro mee te brengen. (Foto's: Chris de Waard).

Vrijplaats definitief naar Middelstegracht

De Vrijplaats Leiden komt aan de Middelstegracht. Op verzoek van SP-raadslid Eva de Bakker onderzocht wethouder Van Woensel of het leegstaande pand op nummer 36 een geschikt alternatief kon zijn, nadat de gemeente en de vrijplaats het opnieuw niet eens konden worden over de koop van een rijtje panden aan het Vrouwenkerkhof. Binnen enkele dagen liet Van Woensel al weten dat het er kansrijk uitzag en inmiddels is het pand aangeboden en heeft de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg ja gezegd tegen het aanbod. Daarmee krijgen de vrijplaatsorganisaties na een zoektocht van twee jaar – zondag was het precies twee jaar geleden dat ze door de Mobiele Eenheid uit de panden aan de Koppenhinksteeg werden gezet – weer een eigen onderkomen.

De SVK kan de panden kopen voor 180.000 euro. Betaald wordt er echter niets. Eerder besloot de gemeenteraad namelijk dat twee voormalige vrijplaatsorganisaties, de Weggeefwinkel en de Fabel van de Illegaal, onderdak verdienden. De gemeente zorgde daarvoor en gaf beide clubs vijfduizend euro huursubsidie per jaar. Dat bedrag wordt nu in een keer verrekend voor de komende 20 jaar.

In de panden aan de Middelstegracht zat vroeger een conservenfabriek. De afgelopen jaren stonden ze leeg en werden ze gebruikt als hobbywerkplaats in het kader van antikraak. Vandaag veegden de huidige gebruikers voor het laatst de vloer aan. De volle vlikobak moet nog worden opgehaald en dan leveren ze de sleutel in bij de gemeente.

De opening van de vrijplaats zal nog wel even op zich laten wachten. Er moet een hoop aan de panden gebeuren. “Het is hier zo lek als een mandje,” vertellen de gebruikers van het enorme gebouw dat alleen al op de begane grond zo’n 500 m2 telt. Ook zit er geen verwarming of sanitair in de panden. Doordat de SVK feitelijk niet hoeft te betalen voor de panden, kunnen ze wel een hypotheek krijgen om de boel op te knappen, zo verwacht Van Woensel.

Dat was overigens ook het plan bij het Vrouwenkerkhof. Dat dat niet doorging, komt volgens Van Woensel omdat de gemeenteraad op het laatste moment met een krappe meerderheid besloot dat de vrijplaats een marktconforme prijs moest betalen. Dat besluit gold specifiek voor die panden en dus kon er nu wel een deal worden gesloten.

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×