College wil sporttekort oplossen met onderwijsgeld

9

Een deel van de miljoenen die Leiden tekort komt voor de sport, en dan met name voor het Sport Accomodatie Plan (SAP), zoekt wethouder Frank de Wit in een ander deel van zijn portefeuille, namelijk onderwijs. Door onderwijs- en sportlocaties te koppelen, kan een deel van het onderwijsgeld worden ingezet voor sport. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de wijk Dieperhout waar een aantal gymzalen van het nieuwe Driestar College zo wordt gecombineerd dat ze ook als sporthal gebruikt kunnen worden.

Een bedrag van circa 8 miljoen extra hoopt De Wit voor de sport binnen te halen bij de behandeling van de perspectiefnota in juni als de raad een eerder aangenomen motie van de VVD bekrachtigt. Die partij riep eind vorig jaar op om een half procent van de gemeentebegroting voor sport te oormerken. Het gaat daarbij om zo’n 750.000 euro per jaar. In het 15-jaren accomodatieplan waar De Wit nu aan werkt telt dat dus op tot 8 miljoen. Om in elk geval het gat te dichten tussen de nu minimaal benodigde 31 miljoen en de beschikbare 18 miljoen zou dat percentage nog omhoog moeten.

Als dat geld gevonden wordt, kan daarmee de vervanging van het Vijf Meibad worden betaald en is er ook geld voor de renovatie van de ijshal aan de Vondellaan. Als renovatie daar toch geen optie is, wil De Wit dat geld beschikbaar stellen als Leidse bijdrage aan een regionale ijsbaan.

Delen

9 reacties

 1. Tuurlijk, slimme zet, om onderwijsgeld te besteden aan sport. Dan verzeker je jezelf van nieuwe stemmertjes, strakjes. Onderwezen zijn ze niet, maar ze zullen op jouw club stemmen, omdat jij ervoor gezorgd heb, dat ze zo lekker konden gymmen op school. Dat is toch zeker dan wel je stem waard!

 2. Het lijkt een beetje op de het ene gat met het andere vullen. Of, creatief met boekhouden. Beschamend.

 3. Als je les-zwemmen terugbrengt naar het primair-onderwijs, mag je een deeltje van het geld gebruiken.
  Maar gebruik het geld specifiek voor onderwijs dan eens aan onderhoud gebouwen, klassen verkleining e.d.
  Onderwijs is toch al ruk in Nederland.

 4. zwemmen is de beste lichamelijke sport die er is voor de scholen, blessures ontstaan niet met zwemmen..Uithoudingsvermogen opbouwen gaat met zwemmen beter dan buiten het zwembad!

 5. R. Dentener op

  Er moest toch zo nodig topsport worden bedreven in Leiden?( -> topsportcoördinator met heel beleidskader er omheen) Zoals al eerder voor gewaarschuwd (ook door anderen) blijkt dat dit uiteindelijk ten koste gaat van de breedtesport in Leiden. Het is jammer dat politici altijd eerst zelf proefondervindelijk moeten ervaren dat aangevoerde argumenten tegen hetgeen men voorstelt te doen misschien toch kloppen.
  Of er winst valt te halen uit het combineren van sportfuncties voor onderwijs en extern gebruik door sportclubs in gymzalen bij scholen valt te betwijfelen; door het intensievere gebruik van de gymzalen zullen de jaarlijkse afschrijfkosten ervan toenemen. Daar hoef je geen bedrijfseconoom voor te zijn om dat zelf te kunnen bedenken.

  Financiering van zwembaden: daarvoor kan Frank de wit maar beter niet te rade gaan bij zijn illustere voorganger en partijgenoot A.P., die een open bad voor vijf miljoen liet verbouwen* en waarvan de bedrijfsvoering van het Sportbedrijf van de gemeente Leiden nu nog de gevolgen ondervindt.

  *http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2003/09/zwembad-de-zijl-nu-ook-officieel-open

 6. Wat me verbaast is dat er eerder toch een achterstand aan onderhoud van schoolgebouwen was geconstateerd?

 7. U bent mij net voor, want ik wilde dit ook onder de aandacht brengen. Het blijkt trouwens vooral te gaan om een gebrek aan financiële middelen voor vervanging van verouderde en uitbreiding van andere schoolgebouwen, althans volgens de berichtgeving hier:

  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2012/03/geen-geld-voor-nieuwe-schoolgebouwen

  Ik verwijs verder naar dit bericht van november vorig jaar.
  "Leidse raad wil miljoenen extra voor sport":

  http://www.sleutelstad.nl/nieuws/archief/2011/11/leidse-raad-wil-miljoenen-extra-voor-sport

  Al met al ontstaat de indruk dat college en gemeenteraad zichzelf grote problemen op de hals hebben gehaald door enorme bedragen te reserveren voor dure nieuwe projecten, terwijl veel van het al bestaande wordt verwaarloosd. Dat is echter niet van deze tijd. Het kan daarom structureel wanbeleid worden genoemd.

 8. R. Dentener op

  Gewoon nu eens duidelijke politieke keuzes maken:
  – schrappen topsportcoördinator + secretariaat
  – sluiten zwembad De Zijl. Wat moet je met een openluchtbad, terwijl de zee op nog geen half uur van Leiden ligt? Zo’n openluchtbad is alleen rendabel bij een x-aantal mooie zomerse dagen. Daar kun je geen beleid op maken.
  – stoppen met cliëntelisme in de bediening van sportverenigingen (de hardste schreeuwers krijgen het meeste geld) en verdere professionalisering in het beheer van Leidse sportparken. Andere gemeenten zijn daar al veel langer mee aan de slag geweest. Ga maar eens praten met het Maastrichtse gemeentebestuur.

  http://atletiekmaastricht.nl/wp-content/uploads/2010/11/Meerjarenbeleidsplan-2009-2015.pdf
  http://bit.ly/HgaZiz

  etc.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline