Leiden wil af van lokale omroep

Als de licentie van Omroep Holland Centraal in oktober verloopt wil het gemeentebestuur geen nieuwe lokale omroep meer aanwijzen. Dat heeft het college dinsdag besloten. Holland Centraal die sinds enkele jaren uitzendt onder de naam Unity wil de vergunning graag verlengd zien en ook Sleutelstad FM heeft, in samenwerking met de Stichting Lokale Omroep Regio Leiden (Lorelei), een aanvraag ingediend voor de zendmachtiging voor Leiden en enkele randgemeenten.

Wethouder Pieter van Woensel licht de collegebesluiten van deze week toe. Op de agenda stond onder andere de opwaardering van het Havengebied, het Kooiplein en de toekomst van de lokale omroep in Leiden.

In 2010 besloot de gemeenteraad om de bijdrage voor de lokale omroep weg te bezuinigen. In de mediawet is opgenomen dat een gemeente verplicht is een bijdrage van 1,30 per huishouden per jaar te betalen aan de lokale omroep. Dat geld krijgt de gemeente van het rijk. Als er geen omroep is, kan de gemeente dat geld anders besteden.

De gemeenteraden in de Leidse regio, en voor Holland Centraal ook in een aantal gemeenten in de Bollenstreek, buigen zich na de zomer over de zendmachtiging van de lokale omroep. In Leiden is in elk geval een deel van de 10 politieke partijen het niet met het college eens. Zo laat media-woordvoerder Aad van der Luit van de grootste partij in Leiden (D66, 10 van de 39 zetels) in een eerste reactie weten te vinden dat Leiden een lokale omroep moet houden. Ook enkele andere partijen delen dat standpunt.

Cultuur Leiden Regio Sport RTV Lorelei


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×