10 miljoen voor nieuwe Vijf Meihal en nieuw Vijf Meibad

11

In 2016 sport en beweegt 75% van de Leidenaren. Dat is één van de doelstellingen in de nieuwe sportnota “Verleiden tot Bewegen”. Met de 30 miljoen euro die hiervoor door de gemeente beschikbaar wordt gesteld wordt onder andere voor 10 miljoen euro een nieuwe Vijf Meihal en een nieuw Vijf Meibad gebouwd.

Melle Tuik in gesprek met sportwethouder Frank de Wit in het Sleutelstadprogramma Nieuws071.

Wethouder Frank de Wit (D66): “Met ruim 30 miljoen euro kunnen we de komende jaren veel doen voor de sport en de sportaccommodaties in Leiden. En dat is belangrijk, want sporten en bewegen is goed voor de gezondheid, bevordert de sociale samenhang en is bovendien erg leuk. Dáárom hebben we als doel gesteld dat in 2016 75% van de Leidenaren is gaan sporten. Het woord is nu aan sportverenigingen. In de inspraakperiode kunnen zij én andere betrokkenen hun mening over Verleiden tot bewegen geven”.

Delen

11 reacties

 1. Hoeft er opeens niet meer bezuinigd te worden? Wordt de rest van het NUON-geld verbrast? Is dit waar het welzijnsbudget voor wordt geplunderd?

 2. Zwemmen is de beste sport voor het menselijk lichaam en zal bevorderd moeten worden op de scholen! zwemmen activeren i.p.v. gymnastiek lessen op scholen.

 3. Wat zou het goed en verstandig(er) zijn geweest als er geld was vrijgemaakt om zwemlessen op school in ere te herstellen.
  Als kinderen van jongsafaan iets leren en gewend zijn blijven ze het vaak ook doen.
  Ook een goede preventie tegen obesitas !

 4. rinabanning@casema.nl op

  Zwemmen is de beste en gezondste sport. Het is goed om wat we al hebben goed te onderhouden en optimaal te benutten. Voer het schoolzwemmen weer in! Laat iedereen genieten van het mooiste buitenzwembad in de regio ‘De Vliet’.
  Een nieuw zwembad is niet nodig. Met deze 10 miljoen kan het Openluchtbad ‘De Vliet’ 50 jaar subsidie ontvangen om open te blijven. Zo geeft de gemeente de bewoners van Leiden en omgeving een plek om te ontspannen en te genieten in de buitenlucht.

 5. @Rina Banning: dit bedrag zal in de verste verte niet voldoende zijn om een bestaand buitenbad van een halve eeuw oud nog eens 50 jaar lang open te houden. Ik denk dat het goed is dat radicaal voor een nieuw bad wordt gekozen. Bovendien gaat het om 10 miljoen voor een nieuwe sporthal en een nieuw zwembad samen. Maar zelfs al was die 10 miljoen alleen voor het bad: met 2 ton per jaar (50 x 2 ton = 10 miljoen) heb je waarschijnlijk niet eens voldoende om de energie- en waterrekening te betalen.
  Er heerst op deze website wel een enigszins achterhaald beeld over de kosten die gemoeid zijn bij het exploiteren van zwembaden. Die kosten belopen in de miljoenen en dan heb je er ook nog maar drie of vier maanden per jaar plezier van.
  Ik kan me Meijers verzuchting wel een beetje voorstellen, vooral ook omdat er vlakbij hele goede (gratis!) alternatieven zijn, zoals Vlietlanden en Valkenburgse Meer.

  En leuk al dat getetter om schoolzwemmen: veruit de meeste kinderen krijgen toch zwemles? Waarom zouden scholen dat moeten oppakken? Leuk om alle verantwoordelijkheid weer richting docenten te duwen, alsof die nog niet voldoende werk hebben. En wie moet dat allemaal gaan betalen?
  Laat de ouders hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

 6. @ eric : En nu eric, dat moet dan ook gezegd worden, ben ik het wél met je eens.

 7. René Dentener op

  @eric vtg: hear, hear! Zie ook mijn eerdere bijdragen over het openhouden van een (niet)exploitabel openluchtzwembad uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Tsja, Meijer slaat de spijker op z’n kop. I.t.t. andere Meijer van het CDA, die zich kennelijk meer laat leiden door electoraal gewin dat men denkt te kunnen halen uit de actie voor het behoud van zwembad De Vliet. Het CDA kreunt wel over de door de VVD voorgestelde bezuiniging op ontwikkelingshulp, maar op gemeentelijk niveau is een solide budgetbeheer kennelijk niet aan de orde.(?)

  Kwalijker is echter het algehele plaatje van wethouder’s sportnota. Het heeft na lang en meermaals aandringen van de gemeenteraad bijna een heel jaar geduurd voordat die gereed was en dan rolt er uiteindelijk zoiets vaags uit. De indruk die blijft hangen is dat er helemaal geen duidelijke keuzes worden gemaakt in deze nota of deze vooruit worden geschoven danwel de keuze wordt afgeschoven naar de Leidse Sportfederatie. Van een sportwethouder mag de burger verwachten dat hij ook zelf aangeeft welke richting het uit moet. De gemengde reacties in het Leidsch Dagblad spreken boekdelen. ‘Wilt u een ijshal of een zwembad, zoek het zelf maar lekker uit met elkaar’.

  Ook heel slecht is dat de vastgestelde inspraakperiode voor de sportnota goeddeels samenvalt met de vakantietijd. Daar zijn we in Leiden altijd heel goed in als het om lastige keuzes gaat…

 8. Ik ben groot wielerfan en wil op deze plek een warm pleidooi houden voor de aanleg van een olympische indoor wielerbaan. Met een sportvereniging als LRTV Swift die illustere leden als Joop Zoetemelk tot haar gelederen had zijn wij dit aan onszelf verplicht.
  Voorts ben ik van mening, dat er veels te weinig aan paardensport wordt gedaan in Leiden en dat er wel een aantal voetbalvelden kunnen verdwijnen ten faveure van een draf -en renbaan. Bovendien is dit een uitermate publieksvriendelijke sport, waar nooit ongeregeldheden zijn waar te nemen van dronken en opgehitse (voetbal)supporters.

 9. Joop van den Hove op

  Ik wil drie golfbanen, een ijshockeystadion, een honkbalpark, twee skipistes, een wildwaterbaan, een judocentrum en een autoracebaan. Ik wil ze nu en allemaal betaald door de gemeente.

 10. Misschien kan in het stadhuis een denksportcentrum worden ingericht. Wat meer denkkracht daar kan wellicht geen kwaad. 😉

Over de auteur

Je bent nu offline