De komende jaren wordt de Meelfabriek in fasen herontwikkeld. Er wordt begonnen met een spa- en wellnesscentrum langs het water. Geïnteresseerden kunnen zich via www.demeelfabriek.nl inschrijven voor een nieuwsbrief. Daar staan ook artist impressions van de verschillende projecten.

Wereldwijde belangstelling voor Leidse Meelfabriek

Meer dan duizend geïnteresseerden van over de hele wereld hebben zich al gemeld voor de woning- en werkruimtes die de komende jaren worden gerealiseerd in de Meelfabriek in Leiden. Ontwikkelaar Ab van der Wiel is dan ook heel positief over de herontwikkeling van het industriële complex aan de singel. Na jaren van voorbereidingen gaat de bouw over ongeveer een jaar dan eindelijk echt van start. Zeven jaar later moet het door de internationaal vermaarde Zwitserse architect Peter Zumthor ontworpen complex helemaal klaar zijn. De Meelfabriektuin in het binnenterrein wordt ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf. Ook al zo’n naam met wereldfaam.

Audiofragment: Chris de Waard liep met ontwikkelaar Ab van der Wiel door de Meelfabriek. Begin 2014 start de bouwperiode die in totaal ongeveer zeven jaar gaat duren.

Begonnen wordt met de herontwikkeling van de voormalige meelmagazijn langs het water. De gevel wordt vervangen zodat het gebouw een open uitstraling krijgt. In het gebouw komt een spa- en wellnesscentrum met medische voorzieningen. Op het dak komt een zwembad met uitzicht over de hele stad. Met de herontwikkeling van de hele Meelfabriek is een bedrag gemoeid van zo’n 150 miljoen euro. De financiering is inmiddels rond. Met dank aan onder meer de Triodos Bank en het Nationaal Restauratiefonds.

In de tweede fase wordt het zogenaamde ‘stalen gebouw’ (oranje op de afbeelding) herontwikkeld tot woon- en werkruimtes. De appartementen in dat deel zijn groot, zo’n 150 m2, maar de zeven loft-appartementen die nieuwgebouwd worden zijn pas echt uniek: 250 tot 300 m2 per stuk. In de linkerhoek van het terrein komt ook nieuwbouw. Grote grondgebonden woningen met vier slaapkamers per stuk en ook zogenaamde ‘kangaroo-woningen’. Deze woningen worden zo genoemd omdat ze als het ware een buidel hebben. Gekoppeld aan de woning zit een extra appartementje. Met name geschikt voor bijvoorbeeld ouders met een kind met beperkingen dat op die manier zelfstandig, maar wel vlakbij kan wonen.

Ondertussen gaat ook de zoektocht van Van der Wiel naar een exploitant voor het Meelfabriek Hotel door. Dat gaat 90 kamers tellen en moet goed in het complex passen. Ook architect Zumthor is actief bij die zoektocht betrokken om te waarborgen dat het totale concept blijft kloppen. In dat concept horen ook artistieke bedrijven. Die krijgen hun plek in het ‘House of Design’.

In de laatste fase wordt er langs de Oosterkerkgracht een 50 meter hoog woongebouw ontwikkeld. In deze Katoenpark Tower komen kleinere appartementen.

Leiden Meelfabriek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×