Leidse raad wil legale wietteelt

14

Een meerderheid in de Leidse gemeenteraad steunt een voorstel van GroenLinks om minister Opstelten te vragen om gecontroleerde wietteelt toe te staan. Dat bleek gisteren tijdens de bespreking van een inventarisatie naar de mogelijkheden voor regulering van wietteelt die burgemeester Lenferink eerder dit jaar op verzoek van GroenLinks opstelde. Op dit moment zijn er 18 gemeenten in Nederland die een soortgelijk verzoek bij de minister hebben neergelegd. Leiden sluit zich daar nu dus bij aan. VVD, CDA en Leefbaar Leiden voelen niets voor de legelisering.

Audiofragment: Joost Hartlief van GroenLinks en burgemeester Lenferink over het gecontroleerd telen van wiet.

Burgemeester Lenferink voelt wel iets voor de legalisering. Het telen van wiet voor de Leidse coffeeshops ziet hij niet zozeer als een gemeentelijke taak, maar als de minister het goed vindt, zouden coffeeshops bijvoorbeeld hun eigen wiet kunnen gaan verbouwen. Het steekt Lenferink vooral dat ondernemers die van de gemeente een vergunning hebben voor het exploiteren van een coffeeshop door de huidige wet- en regelgeving zijn gedwongen om zaken te doen met zware criminelen.

Delen

14 reacties

 1. De bemensing van de wiet-teelt zou door de verplichte wederkerigheid (per 2015) voor mensen met een uitkering wellicht een job kunnen opleveren, veel uitkeringsgeld verdwijnt in de kassa van de coffeeshop, de professionele teelt van wiet moet gecontroleerd worden door de gemeentelijkeoverheid. Er zal een denktank van ervaringsdeskundigen moeten komen om tot een goed dichtgetimmerd plan te komen (…)

 2. Ik weet heel zeker dat Minister Opstelten dit geen goed idee vind En het zal verbieden. Geen legale drug teelt in Leiden Het moet niet gekker worden.

 3. Daan we proberen juist de waanzin van de huidige omstandigheden terug te brengen tot voor de overheid handhaafbare proporties nb. als je kritiek hebt onderbouw die iets genuanceerder dan met: " het moet niet gekker worden" want die zienswijze is jouw als ervaren Leidse-politicus ONWAARDIG !!!

 4. René Dentener op

  Sloos heeft dit goed gezien. Opstelten is nog in maart 2012 in Leiden geweest en heeft toen ook overleg gehad met Lenferink. Op een open VVD bijeenkomst heeft hij toen ook aangegeven dat als de gemeente Leiden zich niet aan het kabinetsbeleid inzake de aanpak en overlast van drugs(criminaliteit) conformeert vanuit Den Haag zal worden ingegrepen. Dat klonk toen niet als loos dreigement. Zeer onverstandige keuze van onze burgervader, hij stuurt kennelijk aan op een open conflict met de minister.

  Terzijde: Nederland dient zich te houden aan internationaalrechtelijke afspraken en VN verdragen over de aanpak van drugs(criminaliteit). Een overheidsorgaan (i.c. gemeente Leiden) die zelf in de wietteelt zou gaan handelt openlijk in strijd daarmee. Dit heeft Lenferink kennelijk wel goed begrepen.(?)

 5. De zeur-en-gezijkclub wordt ook wakker …
  "don’t stand in the doorway don’t block up the hall"

 6. Zeg ‘smoke-dog’, had je ook nog een inhoudelijke bijdrage of kom je hier slechts nietszeggend geouwehoer inkloppen? Anders graag opgetieft!

 7. Bullebak Opstelten zou er zelf eens een moeten opsteken in plaats van alcohol te zuipen. Het zou hem allicht goed doen. Sloos kunnen we negeren. Het mannetje is te onbetekenend om aandacht aan te besteden.
  Legaliseer wiet op een goede manier en onze drukke politie heeft een overbodige bezigheid minder. Zelfs in de VS gaan deelstaten over tot legalisering van wiet. Daar lopen ze opeens voor op Nederland.

  http://www.cannabisnews.org/

 8. valt me tegen van ome koos onze eigen emice grise losgezongen van z’n moers taal !!! van wat ik rep is geen woord spaans "we proberen juist de waanzin van de huidige omstandigheden terug te brengen tot voor de overheid handhaafbare proporties" misschien een vrolijke noot help onze emice grise op aan het gezeur en gezeik ontstijgende gedachtes steek er eentje op PAW en relax http://www.youtube.com/watch?v=jChI7DV2Avc

 9. Frank U R absolutely right … ik vraag me af wie van deze onverstaanbare en onbegrijpelijke waanzin profiteerd ’t is gewoon "Rutte" ( lees klote )

 10. Leefbaar Leiden is voor één gemeentelijke coffeeshop die geëxploiteerd wordt door de gemeente zelf, zodat de uitgifte van softdrugs direct in de gaten kan worden gehouden. Softdrugs hebben vandaag de dag dezelfde verslaving als harddrugs vanwege de steeds toenemende sterkte van de drug.

  Zomaar wat zinnen uit het verkiezingsprogramma 2010 van Leefbaar Leiden…..maar wat kan het Daan Sloos ook schelen wat hij gisteren dacht. Als het vandaag maar lekker klinkt.

 11. Pieter dat is een goed plan ! de verslavings problematiek is een "hoofdstuk apart" de opbrengsten van de "stedelijke groen(wiet)voorziening" zouden zeer goed voor de verslavings problematiek ingezet worden. Dus de gebruiker het verschil tussen gebruik en misbruik ( in dit geval van wiet ) duidelijk maken …

 12. Piet Pekelharing op

  Het mag als buitengewoon teleurstellend worden ervaren dat Willem-Alexander het naliet tijdens de troonrede een joint op te steken. Het zou als een belangrijk signaal worden gezien.

 13. dat zou misbruik van "the holy smoke" betekenen op dat tijdstip is His Royal Highness daar nog niet aan toe …

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline